(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
A görög kormányfő is elsírta magát az Eb-döntőn

A görög oldalon szenzációt emlegetnek, a portugálok brazil kapitánya bocsánatért könyörög az Európa-bajnokság hatalmas meglepetést okozó döntője után. A két éve a brazilokkal vb-t nyerő Luis Felipe Scolari megmutatta, veszteni nem tud: "a görögök védekezve nyertek", mondta. A győztes Otto Rehhagel szerint nagy győzelem ez nem csak csapata, hanem Európa számára is. A vesztesek sírva vették át az ezüstérmeket, de nem bírt könnyeivel a díszpáholyban helyet foglaló görög miniszterelnök sem. Görögország az utcára vonult, hogy ünnepelje a futballtörténelem legelképesztőbb győzelmét arató válogatottját.

()
2004. július 5., hétfő 1:14



"Minden portugál bocsánatáért esedezünk, mert nem tudtuk azt a gólt megszerezni, amelyet mindenki óhajtott" - fogalmazott csapata 1-0-s veresége után Luis Felipe Scolari. A Görögország elleni vereség azt jelenti, Portugália ezüstérmet szerzett az Eb-n, amivel története legnagyobb futballsikerét érte el. Nem vigasztal azonban ez most senkit a tízmilliós országban, hiszen mindenki győzelmet várt a lisszaboni döntőben a torna előtt "kívülállónak" tekintett, de a finálé előtt is esélytelenebbnek tartott görögök ellen.

Scolari a védelmet okolja

Luis Felipe Scolari
A portugálok nem tudtak az ellenfél hálójába találni, a két éve a brazilokkal vb-t nyerő Scolari a hátsó alakzatot bírálta: "Nagyon fáj a vereség, de a görögök jobb csapatot alkottak és a hanyag védekezés egyik rossz megmozdulása az Eb-címünkbe került."

"Nagyon rossz így veszíteni - lejátszani egy meccset lőtt gól nélkül" - kesergett Scolari, a támadójátéknak is "adva egyet".

Aki veszíteni sem tud

A brazil ráadásul nem is tudott elegánsan veszíteni, azt mondta, a görögök csak a Rehhagel által bevezetett védekező felfogás miatt nyertek. "Védekezve nyertek. Csak azért diadalmaskodtak, mert megtanultak így játszani" - mondta a brazil, elfelejtve, hogy a csapatok két meccsén a görögök háromszor, Figóék pedig csupán egyszer találtak be a kapukba.

Rehhagel: Szenzáció

"Rendkívüli győzelem ez a görög futball, de egész Európa számára is. A csapat nagyon jól futballozott - lelkendezett Otto Rehhagel a győztes csapat mestere - Görögország ma futballtörténelmet írt: ez szenzáció!"

"2-0-ra kellett volna nyernünk"

A német származású, de hamarosan várhatóan görög állampolgárrá avanzsáló szakember hozzátette, négy lehetőségből szereztek gólt. Az ellenfél Rehhagel szerint technikailag jobb volt, de a portugáloknak be is kellett volna találnia a győzelemhez. "Csapatomnak 2-0-ra kellett volna nyernie" - vélekedett a 65 éves Rehhagel, aki az első futballszakember a világon, aki nem hazája válogatottját vezette sikerre nagy tornán.

Ünnepeljen minden görög!

A gólszerző Hariszteasz állítja, találatánál már tudta, hogy nyernek: "Amikor befejeltem a hálóba a labdát, tudtam, hogy mi vehetjük át majd az Európa-bajnoki kupát.". Lisztes Krisztián brémai csapattársa szerint rászolgáltak a tornanyerésre: "Mi vagyunk Európa bajnokai, miénk a legjobb csapat Európában! Megérdemeltük." A csatár szerint az egész csapat jól játszott és nem csak a vasárnapi meccsen, hanem az egész tornán kiválóan teljesített.

"Most ünnepeljen minden görög - Németországtól Ausztráliáig. Azt hiszem, ez olyan pillanat, amely sokunknak nem jöhet el még egyszer az életében. Nagyon nagy csapatok legyőzésével jutottunk el idáig, és ma is a nagyon erős Portugáliával találkoztunk össze. Ennek ellenére győzni tudtunk. Ez pályafutásom legjobb pillanata" - fogalmazott a meccs hőse.

Hariszteasz végig hitt a sikerben

"Azt gondoltam, hogy nincs olyan, hogy mi ma itt veszítsünk. A meccs előtt nem tudtam, hogyan fog ez sikerülni, de azt tudtam, hogy emelhetjük magasba a kupát" - árulta el a történelmi gól szerzője, mennyire hitt a végső sikerben.

Sírt Ronaldo és Karamanlisz is

Kostas Karamanlis, görög miniszterelnök, és felesége
Klikk a képre!
A vesztes oldalon sírtak a játékosok, a hajrában nagy gólszerzési lehetőségeket elvétő Cristiano Ronaldo például könnyek között vette át az ezüstérmet.

De hullottak a könnyek a másik oldalon is: a díszpáholyban a márciusi választási győzelem óta kormányzó Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök nem tudta elrejteni örömét, és még tíz perccel a lefújás után is sírva ünnepelt.

A görögök az utcákon

Görögországban elképesztő ünneplés kezdődött: a győztes gólt és a kupa magasba emelését legalább tízszer elismétlő állami televízió felvételei szerint az athéni Omonia téren és Szalonikiben is hatalmas tömeg vonult önfeledten örülni, de a tévériporterek is önkívületben kommentálták a példa nélküli győzelmet. A csatorna helyi idő szerint hajnali háromig csak a győzelem és az ünneplés képeit mutatta. Vége

az oldal tetejére