-

Collina többé nem fúj válogatott-tornán

Ötször választották a világ legjobb bírójának

2004. 07. 02., 17:41 | Frissítve: 2004. július 02., péntek 17:49

A világ legismertebb és legjobb futballbírója, az olasz Pierluigi Collina az európai és az olasz futballszövetség szabályai szerint jövőre kiöregszik, így jelentős nemzetközi futballtornán már nem vezethet meccset. Angol bajnokikon viszont még minden bizonnyal láthatjuk, hiszen a Premier League-ben nincs korhatár, és már fel is kérték, folytassa ott a karrierjét.

A csütörtöki görög-cseh Eb-elődöntő volt Pierluigi Collina utolsó meccse nagy nemzetközi válogatott-tornán. A világ legnépszerűbb játékvezetője jövő februárban lesz negyvenöt éves, ami az UEFA és a FIFA (Európai-, illetve Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) szabályai szerint a játékvezetők korhatára.

Tinédzserként lett bíró

A kopasz fejéről és átható tekintetéről igen könnyen felismerhető bíró 1977-ben, mindössze tizenhét évesen vezette első meccsét, az olasz első osztályban 1991-ben mutatkozott be.

Négy évvel később, 1995-ben lett FIFA-bíró, első válogatott meccsét, egy Hollandia-Németország találkozót, 1996-ban fújhatta. Néhány hónap múlva pedig már az atlantai olimpia futballdöntőjét, a Nigéria-Argentína összecsapást dirigálta.

Ő vezette az MU-Bayern BL-döntőt

Két évre rá, a franciaországi vb-n két meccset vezetett, míg klubszinten alig tizenkét hónap múlva ért a csúcsra az igen emlékezetes Manchester United-Bayern München BL-fináléval.

A 2000-es Eb-n az általa irányított negyeddöntőt, a Spanyolország-Franciaország rangadót jelölték a torna legjobban fújt meccsének.

Karrierjének fénypontja két évvel ezelőtt jött el, amikor a koreai-japán közös rendezésű világbajnokság Brazília-Németország döntőjében kapott lehetőséget.

Ötször választották a legjobbnak

Ezt a feladatát is szinte hiba nélkül látta el, nem is véletlen, hogy pályafutása alatt ötször választották a világ legjobb futballbírójának.

Idén az Európa-bajnokságra a Valencia-Marseille UEFA-kupa döntővel melegített, a kontinensviadalon pedig a már említett elődöntővel köszönt el a nemzetközi válogatott tornáktól.

Az olasz ligában is érvényben van a negyvenöt éves szabály, így a Serie A-ban is már csak egy szezonja van hátra. Angliában ellenben nincs korhatár, és az ottani labdarúgó szövetség elnöke már fel is ajánlotta Collinának a lehetőséget: 2005-től folytassa karrierjét a szigetországban.

A szurkolók között is tisztelt és kedvelt bíró még nem válaszolt a felkérésre, ám valószínű, hogy a Premier League-ben még évekig láthatjuk.

N;
hirdetés