(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Megremegett az Akropolisz

A németek hazakövetelik az Európa-bajnok görög válogatott szövetségi kapitányát, "I. Rehákleszt", az athéni sajtó szerint varázslatos és álomszerű éjszaka volt a vasárnapi.

()
2004. július 5., hétfő 11:14



Az egyik legjelentősebb görög napilap, a Kathimerini Az ünnep napja - Győztesek vagyunk címmel jelent meg. Ugyancsak a fellegekben jár az ERT-online, a görög közszolgálati televízió honlapja, amely nemes egyszerűséggel varázslatos és álomszerű éjszakának nevezte a vasárnapi estét.

A német Bild címlapján Rehhagel szerepel egy koronával a fején, alatta a felirat: I. Rehakles Európa királya. Alatta egy "kérés": "Most már gyere haza!" A lap szerint a Rehakles-csoda valósággá vált és megremegett az Akropolisz, miután a görögök Európa-bajnokok lettek.

A lap üzen Gerhard Mayer-Vorfeldernek, a Német Labdarúgó Szövetség első emberének is. Úgy vélik, mindent meg kell tennie Rehhagel hazahozataláért, hiszen ha a görögökkel Eb-t tudott nyerni, a németekkel nem okozhat gondot, hazai pályán világbajnoki címet nyerni. A német lap legalább akkora csodának tartja a görögök diadalát, mint a németek sikerét az 54-es vb döntőben.

Az angol The Times szerint Portugália leszerepelt a görög hőskölteményben, míg a Mirror egy Akropolisz, ooh! felkiálltással jelent meg. A döntőről szóló cikkben pedig úgy vélik, a görögök végre hajtották legnagyobb sokkot az Eb-k történelmében. A szintén angol Telegraph pedig a görögök egyszerűen felrúgták az esélyeket.

Az olasz La Gazetta dello Sport szerint görög győzelem született - olasz módra. Az olaszok szerint Otto Rehhagel együttese győzelmével Európa mitosza lett.

A görögök világszerte ünnepeltek
Ahogy az várható volt, egész Görögország önfeledt ünneplésbe kezdett azután, hogy a görög labdarúgó-válogatott - a döntőben a házigazdák együttesét 1-0-ra legyőzve - megnyerte a portugáliai Európa-bajnokságot. Az athéni Városháza előtt mintegy kétezren tekintették meg óriáskivetítőn az újabb sikert hozó találkozót, majd éneklés és dudálás közepette valamennyien az Omonia térre, az ünneplések hagyományos helyszínére vonultak, ahol rövid időn belül több tízezren gyűltek össze. A lefújást követően nem sokkal tűzijáték kezdődött a Likavitosz-hegyen, a város legmagasabb pontján, s megszólaltak a harangok.

"Görögország a legjobb, ide nekünk Brazíliát - kiáltotta az egyik szurkoló, míg egy másik, földhöz ragadtabb társa arról beszélt, hogy "a futballisták által kiharcolt siker nagy és egyben remek publicitást jelent annak az országnak, amely hamarosan olimpiát rendez". "A görögök most már egyenesen, komplexusok nélkül nézhetnek a többi európai szemébe" - tette hozzá.

A krétai Iráklióban az atlétikai Szuper Grand Prix nézői a verseny után a stadionban óriáskivetítőn követték a lisszaboni eseményeket, majd örömükben a küzdőtérre szaladtak és birtokba vették a sporteszközöket, többek között a rúdugrók matracát. Szalonikiben a Fehér Torony körül ünnepeltek a görögök, énekükhöz a kikötő hajóinak szirénái szolgáltatták a kíséretet. Hasonló össznépi megmozdulásra került sor Patraszban, Kavalában vagy Xánthiban.

Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök előbb a Luz-stadionban "Bravó"-zott a csapatnak, majd televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: "a győzelem a lehető legjobb ajánlólevél volt a sikeres olimpiarendezéshez".

Hatalmas ünnepség volt a világ harmadik legnépesebb "görög" városában, Melbourne-ben is, ahol a kora reggeli órákban a téli hideg, szeles időjárás ellenére mintegy 12 ezren tekintették meg közösen egy óriáskivetítő előtt a döntőt. Az ausztrál nagyvárosban 350 ezer görög él, ennél többen pedig csak Athénban és Szalonikiben. Több ezren vonultak az utcákra Torontóban és Montrealban, s kisebb-nagyobb ünnepségre került sor a világ többi, jelentős görög kisebbség lakta városában.

Vége

az oldal tetejére