(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
'Istentől kaptuk a győzelmet'

A csehek elleni elődöntőben a görögök győztes gólját szerző Troianosz Dellasz biztos benne, hogy az istenek segítették csapatát a győzelemhez. Edzőjük inkább a taktikában látja a siker titkát, és már a házigazdák elleni finálén jár az esze.

()
2004. július 2., péntek 14:32



Görögország és a görög futballisták delíriumban ünnepeltek a csütörtöki, csehek elleni elődöntő után, míg a másik oldalon gyászos volt a hangulat.

Otto Rehhagel szövetségi kapitány csapata a balkáni válogatott legnagyobb sikerét érte el már az elődöntőbe jutással is, a döntőre meg még a legelvakultabb hazai drukkerek sem mertek gondolni. Német edzőjük is csodának nevezte a fináléba kerülést.

"Történelmi siker"

Így nem is lehet véletlen, hogy a győztes gólt befejelő Troianosz Dellasz az égieknek mondott köszönetet a győzelemért.

"Történelmi sikert értünk el, bejutottunk a döntőbe. Megérdemeljük a finálét, mert jó és szervezett a csapatunk - értékelt a Roma védője. - Istentől kaptuk a győzelmet. Megjegyeztem, hogy amikor megítélte Collina a szögletet, pontosan 14 perc és 36 másodperc telt el a hosszabbításból. Azt mondtam magamnak, 'most kell gólt lőnünk', odafönt pedig meghallotta valaki. Köszönöm a biztatást az összes görög embernek, azoknak, akik a stadionban voltak és azoknak is, akik otthonról szorítottak".

A görögök érzéseit Stelios Jannakopulosz fogalmazta meg a legjobban: "Nagy nap volt nekünk, fekete este a cseheknek. Álomvilágban élünk, és olyan gyönyörű, hogy fel sem akarunk ébredni".

Rehhagel már a portugálokra gondol

Otto Rehhagel természetesen csak dicsérhette csapatát, ám már a következő ellenfél, Portugália is eszébe jutott.

"Nagyon intelligensen játszottunk, kikapcsoltuk a legjobb cseh focistákat. Újra jöhetnek a portugálok, akiket az első meccsen egyszer már legyőztünk. Azóta viszont változtak a körülmények, ezért a finálé teljesen más lesz. Ők erősebbek, mint három hete, de rá fognak jönni, hogy mi is jobbak lettünk"- bizakodott Rehhagel.

A portugálok közül ugyan még senki nem vetette fel, de a német újságírók már megszellőztették, hogy a döntőt vezető Markus Merk Rehhagel jóbarátja. A tréner szerint viszont ez nem befolyásolhatja a találkozót: "Örülök, hogy Markus Merk vezeti a döntőt, hiszen ő egy nagyon elismert és tisztelt bíró. Igaz, gyerekkora óta ismerjük egymást, de a meccseken nagyon szigorú velem. Egyszer még ki is állított, és kénytelen voltam a lelátóról nézni a meccset. Biztos vagyok benne, hogy pártatlan tud maradni".

A csehek közül nem sok játékosnak volt kedve nyilatkozni, nekik nagy csalódás, hogy haza kell utazniuk az utolsó meccs előtt. Mind a játékosok, mind a cseh közönség fináléra, sőt, tornagyőzelemre számított.

Csalódott a leendő gólkirály is

Milan Baros öt góllal vezeti a torna góllövőlistáját, és hacsak nem szerez Kariszteasz, Maniche vagy Cristiano Ronaldo mesterhármast a fináléban, egyedül nyeri az Eb aranycipőjét. A csatárt viszont ez nem vigasztalja.

"Lehet hogy néhány nap múlva már örülni fogok neki, hogy én leszek a torna gólkirálya, de pillanatnyilag ez még nem jelent nekem semmit. Még a vereség jár az eszemben, meg az, hogy nem játszhatunk a döntőben. Nehéz leírni ezt az érzést. Nagyon közel voltunk a fináléhoz, mégis elbuktunk az utolsó pillanatban, és mehetünk haza" - szomorkodott Baros. - A korábbi meccseinken néha szerencsések voltunk, ezúttal viszont balszerencsések. Kapufát rúgtúnk, volt több nagy helyzetünk is, de kihagytuk őket." Vége

az oldal tetejére