(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Meg nem adott gólok, vélt kezezések

A vasárnap véget ért portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság többnyire a játékosok küzdelmét hozta. Kivéve, ha a játékvezetők ezt nem hagyták. Akkora bakik nem adódtak, mint a kolumbiai Moreno húzásai a két évvel ezelőtti világbajnokságon, de azért volt most is miből szemezgetni.

()
2004. július 5., hétfő 14:27



Az Index Játékvezető Felügyelő Bizottsága szerint a leggyengébb teljesítményt a dán Kim Milton Nielsen nyújtotta a most végetért Eb-n. Előbb nem vette észre Trezeguet kezezését a horvátok ellen, pedig a francia csatár olyan látványosan ütött a labdába, hogy az a stadion valamennyi pontjáról jól látszott. Az esetből gól lett, így a franciák sokkal nyugodtabban játszhattak a svájciak ellen, mintha győzelmi kényszer lett volna rajtuk.

Tizengyes Davids nagy alakítására

Ugyancsak a dánnak róható fel, hogy Davids "Oscar-díjas" esését megette a lettek ellen, a befújt büntetőt pedig értékesítették a hollandok, így továbbjutottak. Nielsen ráadásul körülbelül két méterről szemlélte az esetet, tehát nagyon el kellett néznie az esetet, ahol szabálytalanság sem történt, ráadásul a műesést a tizenhatoson kívül mutatta be a holland. A dán nagyot vétetett: egy esetleges balti siker után akár lett-görög döntő is kialakulhatott volna.

Meier és a halálfélelem

A második helyen a svájci Meier végzett, aki a portugál-angol negyeddöntőn nem adta meg Sol Campbell 90. percben szerzett gólját. A meg nem adott találat a portugálok kiesését jelentette volna, így azonban büntetőkkel az angolok búcsúztak. Meier többször is megvédte igazát: a gólt arra hivatkozva érvénytelenítette, hogy az angol Terry támaszkodott Ricardo kapusra, aki így nem avatkozhatott a játékba. (A Chelsea-játékos valóban ráakaszkodott a hálóőrre, a portugálnak azonban enélkül sem lett volna semmi esélye a védésre.)

Minden bizonnyal már bánja tettét a svájci, hiszen azóta a brit lapok hatására a szurkolók pokollá tették életét. A Sun kiderítette címét, ahova az angol szurkolók a "hőstettről" készült fotóval ékesített hatalmas angol zászlót feszítettek ki a háza elé. A bíró az eset óta több mint tizenhatezer ezer e-mailt kapott - köztük többnyire fenyegető hangvételűeket -, miután a szigetországi újságok közzétették elektronikus levélcímét, az internetes oldala pedig összeomlott a nagy roham hatására.

A feltételezett kezezés

A norvég Hauge hibás döntésével szintén a házigazdát segítette. A portugál-orosz meccsen Ovcsinyikov egy előrevágott labdára a tizenhatoson kívül rávetődött, a norvég pedig kezezést látott és azonnal kiállította az orosz kapust. Mentségére legyen mondva, az eset tényleg gyanús volt, de a lassított felvételekből bebizonyosodott, hogy a kapus nem szabálytalankodott.

Igaz, ekkor már előnyben játszottak Figóék, de a második játékrészben könnyebb volt tartani ezt az előnyt tíz ember ellen. Az igazsághoz az is hozzátartozik, az oroszok tíz emberrel jobban játszottak, mint az egész Eb-n bármikor.

Az olaszokon még a bírói csalás sem segített volna

A negyedik helyre az orosz Ivanov futott be, aki az olasz-bolgár meccsbe nyúlt bele. Előbb megadott a bolgároknak egy vitatható büntetőt, majd a második félidőben egy teljesen jogos tizenegyest nem adott meg Cassanóéknak. Tette azonban csak a találkozó eredményét befolyásolta, hiszen a svéd-dán 2-2-es döntetlennek köszönhetően az olaszok bármilyen arányban nyerhettek volna, mindenképpen kiestek.

Merk: gyenge kezdés után-döntő

Az ötödik helyre a döntőn is bíráskodó német Merk került. A fogorvos a döntőt szinte hiba nélkül hozta le, de az angol-francia csoportmeccsen több jelentős hibája is volt. Nem vette észre, amikor Henry beadása Gary Neville kezére pattant az angol tizenhatoson belül, nem állította ki a második félidőben utolsó emberként szabálytalankodó Silvestrét, majd a találkozó végén Henryt elkaszáló James kapust sem.

A "legjobb öt" mögött szorosan ott van az angol Riley, aki a hagyományos angol-német barátságra építve nem adta meg a lettek két tizenegyesét Ballackék ellen, pedig mindkét alkalommal látványosan takarították el az útból a legveszélyesebb lett játékost Verpakovskist. Vége

az oldal tetejére