(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Alexander Starkovs

()
2004. április 30., péntek 13:48



Alexander Starkovs némileg hitehagyottan nézte csapata edzését a sorsdöntőnek kikiáltott magyarok elleni Eb-selejtezőt előtt. "Nem lehet más célunk, minthogy versenyben maradjunk, de a magyarok ugyanolyan erősek, mint a lengyelek, akik pár napja legyőztek bennünket a Skonto stadionban" - nyilatkozta a meccs előtti sajtótájékoztatón.

A találkozón azonban nagyot fordult a kocka, és ha előzőleg már meg is fogalmazta lemondását, a 3-1-es diadal után minimum annyit elmondhatott, hogy kihozta csapatából a maximumot.

A svédek és a törökök elleni siker viszont azt jelentette, hogy a szovjet utódállamok közül elsőként a letteknek sikerült a bravúr, és kijutottak nagy nemzetközi versenyre. (Az ukránok papíron sokkal képzettebb játékosokat mutattak fel, nekik mégsem sikerült.) Ha ehhez hozzátesszük, hogy a '94-es sorozaton még pont nélkül zártak, szembeötlő a fejlődés.

Starkovs egyébként a nemzet egyik legjobb és legeredményesebb játékosa. A Dinamo Moszkvát is megjárta, de kudarcot vallott, nem tudott gyökeret ereszteni a csapatban. A szovjet másodosztályban azonban csillogtatta erényeit, gólkirályi címig jutott a nyolcvanas évek legerősebb csapatával, a Daugava Rigával.

Edzőként is elsőként a később - a függetlenség '92-es elnyerése óta - Skontóra átkeresztelt csapatnál kapott állást, és pillanatnyilag is a klub alkalmazásában áll. (A válogatott találkozók is a Skonto-stadionban vannak.) A gárda egyeduralkodó a lett futballéletben, hiszen a tízcsapatos bajnokságban eddig valamennyi bajnoki címet begyűjtötte. A Bajnokok Ligája selejtezőben azonban egyszer sem tudott maradandót nyújtani. Vége

az oldal tetejére