-

Köbi Kuhn

2004. 04. 26., 16:01 | Frissítve: 2004. május 12., szerda 12:51

Kuhn 1989 óta az első nem külföldi kapitány, mégis sikere vezette csapatát a selejtezőkön, hiszen a svájciak csoportelsőként jutottak ki a kontinensvetélkedőre. Köbi Kuhn, az FC Zürich élő szimbóluma, hiszen játékos és edzői pályafutása során más egyesületben nem fordult meg. Már tizenhat esztendősen a klub játékosa volt, és pályafutását két BEK elődöntő, számtalan bajnoki és kupa elsőség szegélyezte. Több mint hatvanszor szerepelt a helvét válogatottban, legnagyobb sikere, a 66-os világbajnokságon való részvétel volt.

Pályafutása befejezése után, közel húsz évig nem foglalkozott a labdarúgással, (csak a Zürichez ugrott be néha amolyan "kisegítőként") majd 1996-ban került a szövetség alkalmazásába. Itt végigjárta a korosztályos "szamárlétrát" de mégis meglepetés volt, hogy 2001-ben őt kérték fel szövetségi kapitánynak. Ez többek között azért számított furcsaságnak, mert Svájcnak 1989-től csak külföldi kapitánya volt.

Kinevezésekor a szövetség vezetői legfőbb érvként azt hozták fel mellette, hogy ő ismeri a legjobban az ország utánpótlását. Ez a számítás bejött, hiszen a megfiatalított válogatottal csoportjukban az oroszokat és az íreket megelőzve csoportelsőként jutottak ki a kontinensvetélkedőre.

N;
hirdetés