(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Lúzerválogatott Nedveddel, Kluiverttel és Beckhammel

A portugáliai Európa-bajnokságnak nem csak szép mozzanatai voltak, sokaknak a hatalmas balszerencse, az elszalasztott lehetőségek miatt vált emlékezetessé a kontinenstorna. A legpechesebb játékosokból állítottuk össze az Eb "lúzerválogatottját", amelyben helyet kapott például az el nem követett szabálytalanság miatt kiállított Ovcsinyikov kapus, a szabálytalankodás közben lesérülő Nedved és Frank de Boer, a "köpőszekció" Tottival és Freijel, kapitányként Dick Advocaat, valamint a bírók közül Anglia közellensége, Urs Meier.

()
2004. július 7., szerda 11:25



Szergej Ovcsinyikov

A kapusposzton egyértelmű az orosz válogatott hálóőrének helye. A Lokomotív Moszkva kapusát, akinek még felesége még vetkőzni is hajlandó volt a válogatott sikeréért, a portugálok elleni összecsapáson olyan mozdulat miatt állították ki, amit el sem követett. Ovcsinyikov kijött a kapujából a tizenhatoson kívülre, miután egy rövid hazaadásra Pauleta csapott le. A közvetítésben is jól látható volt, hogy a kapus kézzel kotorta el a PSG-csatár elől a labdát a büntetőterületen kívül. A norvég Hauge játékvezető rögtön kiállította Ovcsinyikovot, de a lassításból kiderült, az orosz hozzá sem ért a labdához. A hálóőr egészen finom mozdulattal húzta el kezét, szó sem volt szabálytalanságról, ezt azonban nem láthatta a messze helyezkedő bíró, sőt partjelzője sem tudott segíteni. Az oroszok még próbálkoztak az óvással, sőt egy néző (akiről kiderült, hogy egy grúz származású tévériporter) a pályára rohant idegességében, de Ovcsinyikovnak azzal a fura mozdulattal végetért az Eb.

Marcel Desailly

A harmincöt éves világ- és Európa-bajnok védő 116 válogatottsággal érkezett az Eb-re. Ezt a számot egyetlen alkalommal sikerült növelnie, a horvátok elleni meccs azonban gyászosra sikerült a Chelsea-játékosnak. Az ellenfél klasszisa, Dado Prso előbb egy esernyőcsellel ment el Silvestre mellett, majd hosszan szöktette magát, Desailly azonban akkora luftot rúgott, hogy a Monaco ásza előtt maradt a labda, aki ballal, tíz méterről félfordulatból óriási gólt lőtt Bartheznek. A franciák kiesése után Desailly véglegessé tette válogatottbeli karrierjének befejezését.

Frank de Boer

A holland válogatottsági csúcstartó tavasszal esett ki Dick Advocaat kegyeiből, de az Eb-n újra kezdőként jutott szóhoz Bouma sérülése után. Frank de Boer kihasználta a lettek ellen adódott lehetőséget, Advocaat értékelte hasznos játékát és a svédek elleni negyeddöntőre is kezdőjátékosként futott ki. Ahol mindössze félórát tölthetett el: sárgalapot érően talpalta le az arsenalos Ljungberget, mégis ő maradt a földön. Kiderült, Frank de Boer sérülése olyan súlyos, hogy számára véget ért a torna. A rekorder tehát dicstelenül fejezte be pályafutását a válogatottban, és jelenleg mankóval közlekedik.

Alekszander Mosztovoj

A spanyol Celta Vigóval ősszel a Bajnokok Ligájában vitézkedő középpályás a második orosz a pechesek válogatottjában. Mosztovoj nem a pályán nyújtott emlékezeteset, hanem egy rádióriporter kérdésére engedte el magát: beszólt a szerinte rossz taktikát választó Jarcev kapitánynak és kerekperec kijelentette, az oroszok kiesnek a csoportküzdelmek végén. A szakvezető nem tűrte a kritikát, így Mosztovoj egy meccsel a lábában csomagolhatott, és azóta is gondolkozhat: legközelebb mit nyilatkozik edzőjéről.

Bernd Schneider

A németek középpályása első két meccsét nem játszhatta végig az Eb-n; Rudi Völler mindkétszer kezdőként szerepeltette, de le is hozta idő előtt, a lettek ellen már a szünetben lehívta a pályáról. Harmadszorra aztán megkapta a bizalmat Schneider, amivel nem tudott élni. A németek szereplésének emblémája lehetne a "tartalékos" csehek ellen kihagyott helyzete: Ballack lövését hárította Blazek kapus, de ott termett a labda a kaputól néhány méterre álldogáló Schneider előtt, aki képtelen volt értelmesen beleérni és a cseh kapus visszaért a szánalmas próbálkozásra. A németeknek csupán győznie kellett volna a továbbjutáshoz a szinte összes sztárját nélkülöző Brückner-gárda ellen, ez azonban nem sikerült, Rudi Völler pedig a kiesés után lemondott.

Pavel Nedved

A cseh válogatott középpályásával kapcsolatban az elődöntő előtt mindenki azért aggódott, hogy nehogy újabb sárgalapot kapjon, és ezzel diszkvalifikálja magát az esetleges Eb-döntőről, ahogy tette ezt tavaly a BL-finálé előtt. Aztán a Juventus klasszisa megoldotta maga a problémát: a tizenhatoson belül egy szerencsétlen mozdulattal fenéken billentette az előtte álló görög védőt, és ezután - akárcsak Frank de Boer - ő maga szenvedett. Előbb percekig ápolták a pálya szélén, majd kiderült, nem tudja folytatni a játékot. A meccs végén pedig az is világossá vált, hogy sérülésétől függetlenül véget ért számára (is) az Eb.

David Beckham

A Real Madrid popsztárja kifejezetten rossz évet tudhatott maga mögött és az Eb sem úgy sikerült számára, ahogyan azt várta. Az angol csapatban szinte a háttérbe szorította Rooney, de azért a Spice Boy is tett róla, hogy a torna után mindenki az ő erőnlétével és gyenge formájával foglalkozzon. Két legemlékezetesebb pillanata pedig két kihagyott büntetője volt. A franciák ellen elvétett tizenegyes még csak a meccsbe került, a portugálok elleni, méterekkel a kapu fölé lőtt labda viszont már a kieséshez járult hozzá hatékonyan. Bár utóbbi hibája Uri Geller szerint nem Becksen múlott, hanem mágikus erők okozták.A búcsú után beszólt a Real Madridnak, az ott folyó edzésmunkát bírálva, de a fővárosiak visszavágtak: Beckham szívesebben utazgat Londonba és síelget, mint tréningre jár.

Zlatan Ibrahimovics

A svédek bosnyák származású csatára az Eb egyik legszebb gólját szerezte az olaszok ellen, mégis helye van a torna "szerencsétlenjei" között. Az Ajaxban légióskodó játékos a hollandok elleni negyeddöntő hajrájában nagy helyzeteket hibázott el, majd az ellentábor heves füttykoncertjétől kisérve állt a tizenegyes mögé. Ibrahimovics mintha nem is látta volna, hol van a kapu, fölé lőtt, csapata pedig - miután Mellberg is hibázott - kiesett. A csatár saját csapattársai és választott országa szurkolói előtt égett be - nehéz lesz így az ősz az Ajaxban.

Francesco Totti

A nők egyik Eb-kedvence az "olasz láma" becenevet vívta ki magának, miután a dánok elleni mérkőzésen leköpte Poulsent. Ráadásul a játékvezető nem is vette észre a "hőstettet", sőt, maga a sértett sem jelezte, hogy gondja lenne, hanem napokkal később a dán közszolgálati DR1 csatorna tette közzé a kompromittáló felvételt a köpésről. Az UEFA rögtön cselekedett és Totti hiába védekezett, három meccsre eltiltották. A dánok (a svédekkel együtt) még egyszer "betettek" Trapattoni gárdájának: a 2-2-es skandináv döntetlennel és a kieséssel Totti elvesztette esélyét, hogy még egyszer pályára lépjen az Eb-n.

Alexander Frei

A köpködős szekció másik tagja a svájci Frei lett, akit nem is egy rivális, hanem a saját szövetsége jelentett fel egy német tévé képei alapján. A csatár előbb szabálytalankodott Gerrarddal, a Liverpool középpályásával szemben, majd leköpte őt. Gerrard utána döbbenten ránézett Freire, majd megtörölte a nyakát. Előbb a helvét szövetség tiltotta el a játékost, majd az UEFA is lépett, így Frei dicstelenül távozhatott az Eb-ről.

Patrick Kluivert

Szeretnénk elnézést kérni a Barcelonából távozó csatártól, mert úgy került be az Eb lúzerjei közé, hogy egyetlen percet sem töltött a pályán. A holland válogatott gólrekorderének helye azonban éppen ezért megingathatatlan, bár az elismerés elsősorban kapitányának, Dick Advocaatnak szól. Kluivert azért nem fért be a narancsmezesek csapatába egyszer sem, mert edzője úgy ítélte meg: van Nistelrooy sem vele, sem Makaayjal nem tud együtt játszani, márpedig a manchesteri helyéhez kétség sem fér, így a többiek üljenek a cserepadon.

Dick Advocaat

A lúzerválogatott edzője egyértelműen a hibát hibára halmozó holland szakvezető. Dick Advocaatot annyian támadták hazájában a csoportmeccsek alatt elkövetett hibák miatt, hogy úgy döntött, nem tölti ki 2006-ig szóló szerződését. "Egyesek átléptek bizonyos határokat" - mondta Advocaat, utalva például arra, hogy egykori válogatott játékosok kötelet ajánlottak neki, néhány szurkoló pedig összedobta a pénzt az amszterdami repülőjegyére. A holland szakember "csak" a válogatottsági rekorder Kluivertet felejtette ki csapatából, a csehek ellen lehozta az addig nyerő embernek bizonyuló Robbent, és perceket engedett csupán Roy Maakaynak is.

Urs Meier

A szerencsétlenek csapatához és szakvezetőjéhez játékvezető is jár, ez pedig a torna egyik szépfiúja, a svájci Meier lett. A címet ő is csak részben köszönheti magának, hiszen a brit bulvárlapok kiáltották ki a szigetország közellenségének az angol-portugál negyeddöntő után. A hajrában, 1-1-es állásnál Meier érvénytelenítette Sol Campbell gólját, mert úgy látta, Terry szabálytalanul akadályozta Ricardo kapust. A meccs végül tizenegyesekkel dőlt el, a The Sun és társai pedig pokollá tették Meier életét: felfedték házasságtörése történetét, angol lobogót feszítettek háza elé, megadták telefon-, faxszámát, email- és lakcímét. A szerencsétlenül járt bírót és családját a felbőszített szurkolók halálosan megfenyegették, így Meier rendőri védelmet kért. Vége

az oldal tetejére