Vissza a rovatcímlapra foci eb
Belföld Külföld Európai Unió Tech Gazdaság Bulvár Vélemény Sport Kult Lapcsalád
h i r d e t é s
Hírek
Program
Selejtezo~k
Felkészülési meccsek
Taktikák
Csapattörténelmek
Sztárok
Szövetségi kapitányok
Statisztika
Stadionok
Szabályok
Eb-történelem
Fórum
Képek

Döntő
Portugália - Görögo. 0-1

Elődöntők
Görögo. - Csehország 1-0
Portugália - Hollandia 2:1

Negyeddöntők
Cseho.-Dánia 3:0
Svédo.-Hollandia 0:0
Franciao.-Görögo. 0:1
Portugália-Anglia 2:2
korábbi eredmények »


« Beharangozó Közvetítés Összefoglaló »


Portugália - Anglia

2 - 2
tizenegyesek: 6 - 5
június 24., csütörtök 20:45 Helyszín: Lisszabon, Luz
Vezeti: Meier (svájci)
Portugália:

Ricardo, Andrade, Costinha, Figo, Miguel, Nuno Valente, Carvalho, C. Ronaldo, Maniche, Deco, Nuno Gomes

Anglia:

James, Gary Neville, Ashley Cole, Gerrard, Terry, Cambell, Beckham, Scholes, Rooney, Owen, Lampard

A szerencsésebb jutott tovább

Klikk a képre!


I. félidő
3'Owen (ENG)
27'Rooney (ENG)
Vassel
36'Gerrard (ENG)
44'Gary Neville (ENG)
II.félidő
55'Costinha (POR)
56'Scholes (ENG)
Phil Neville
62'Costinha (POR)
Sabrosa
75'Figo (POR)
Postiga
77'Miguel (POR)
Rui Costa
82'Gerrard (ENG)
Hargreaves
83'Postiga (POR)
Hosszabbítás I.
93'Phil Neville (ENG)
Hosszabbítás II.
108'Rui Costa (POR)
115'Lampard (ENG)

35Lövés16
8Kapuralövés8
13Szöglet9
61Labdabirtoklás (%)39
21Szabálytalanság27
5Les2
Hatalmas csata, az Eb eddigi legdrámaibb meccse volt az első negyeddöntő, amelyet Portugália és Anglia játszott.

A játék nagyon hamar ’beindult’, hiszen Michael Owen már a harmadik percben betalált. David James kirúgása átrepült az egész pályán, Costinha a középhátvédek nagy meglepetésére saját kapuja felé csúsztatta a labdát, amit Andrade el is engedett. Owen viszont rácsapott, és tíz méterről, egy fordulat után a kapu közepébe lőtt (0-1).

A portugálok átvették az irányítást, sokkal többet birtokolták a labdát, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, persze lövések és veszélyes szituációk voltak.

Figo volt a legrosszabb a pályán

A labdát szinte állandóan Figo, vagy a másik szélen Cristiano Ronaldo cipelte. Az aranylabdás néhány szabadrúgást méterekkel rúgott fölé, a fiatal csillagot pedig levette a pályáról a tökéletesen játszó Ashley Cole.

Az angolokat viszont a huszadik perc környékén igy is veszteség érte, sérülés miatt az addig a tornán négygólos Rooneyt le kellett cserélni, helyette Vassell állt be.

A szünet után sem változott sokat a játék, Figo gyengébb volt, mint az első félidőben, Deco szintén nem villogott, az angolok gond nélkül állták az egyre kevésbé lelkes rohamokat. Sol Campbell sziklaként állt a védelem élén.

A pályafutása egyik legrosszabb meccsét letudó Figót végül a 74. percben, a népharagot kockáztatva, levitte Scolari kapitány, behozta helyette Helder Postigát, aki addig még egyetlen percet sem játszott a tornán, és két percre rá Rui Costa is bejött.

A cserék hozták vissza a portugál reményt

Érett az angol győzelem, ám Simao Sabrosa, aki szintén csak a második félidőben állt be, remekül csavart balról középre egy labdát, amit Postiga szép mozdulattal csúsztatott a hálóba (1-1). James nem védhette a fejest.

Az angolok viszont nem omlottak össze, és a 91. percben Campbell a kapuba fejelt. Urs Meier bíró viszont nem adta meg a gólt, mert úgy látta, hogy a a szintén felugró Terry a karjával lenyomta Ricardo kapust.

A hosszabbítás következett tehát, melynek első félidejében nem lőtt gólt egyik csapat sem, azaz nem végződött ezüstgóllal a találkozó, hanem lejátszották a ráadás második félidejét is.

Mindkét csapat nagyon fáradt volt már, Rui Costa persze nem, és a 108. percben szerzett is egy bombagólt: a tizenhatos bal sarkánál vezetgette a labdát, majd átvette jobblábra azt és a büntetőterület sarkáról a léc alá vágta (2-1).

Portugália a mennyországban érezhette magát, ám mindössze hét percen át, Lampard ugyanis egyenlített. Beckham rúgott be egy szögletet, amit Terry visszafejelt, a Chelsea középpályása levette a labdát, majd a kapu felé fordulva a bal sarokba lőtt hat méterről (2-2).

Beckham és Rui Costa a talaj miatt hibázott

A 120. percig már nem kockáztatott egyik csapat sem, így jöhettek a büntetők.

Beckham kezdte a rúgásokat, ám, ugyanúgy, mint a törökök elleni Eb-selejtezőn, a lelátóra lőtt. A lövés után a sokáig a tizenegyespontot nézte, mert azon csúszott meg a lövés pillanatában.

Deco a portugáloktól nem hibázott, sem Owen az angoloktól. Jött Simao Sabrosa, aki nekifutás közben egy testcsellel elküldte jobbra James kapust, aki ugyan a helyes irányba vetődött, de természetesen nem tudott hárítani. Urs Meier bíró a szabálytalan büntetőt nem rúgatta újra.

Lampard szintén belőtte, de Rui Costa Beckhamhez hasonlóan a tribünre repítette a labdát, majd ugyanúgy a már teljesen elföldesedett pontot bámulta mint Beckham.

Az állás tehát kiegyenlítődött, és miután Terry is értékesítette, már az angoloknál volt a kis lélektani előny. Cristiano Ronaldo lába sem remegett meg, bár ő szintén megállt nekifutás közben, vagyis szabálytalan volt (James már nem mozdult el semerre), de a játékvezető az ő gólját is érvényesnek találta.

Ricardo lett az est hőse

Hargreaves okulva Beckham és Rui példájából, már nem is a tizenegyespontról lőtte el a labdát, hanem arrébb tette egy picit és úgy helyezett a kapuba. Maniche egyenlített, majd Cole is könnyedén értékesítette a lehetőségét, Postiga pedig megkockáztatta a Panenkás megoldást, alányeset a labdának, és be is jött neki. Ha pedig kihagyta volna, Portugália kiesik. (Postigáról megjegyzendő, hogy az előző szezonban a Tottenhamben csatárként egyetlen gólra volt képes.)

A Rooney helyett beállt Vassellre tizenharmadikként került a sor, az angol a poros pontra tette le a labdát, és erőtlenül lőtt a bal alsó sarokra. Ricardo vetődve kiütötte a labdát.

A következő tizenegyeshez maga a portugál kapus állt oda, és remekül a jobb alsó sarokba helyezett, a négy közé lőve a hazai csapatot.

Talán minden idők egyik legdrámaibb meccsét játszotta a két gárda, mindkettő megédemelte volna a továbbjutást, végül egy nüansznyi hiba döntött a házigazdák javára.


Minden győzelem édes, de azok után, ami ma történt, ez különleges diadal. Ricardo védéséért és az utolsó bünetőjéért csak istennek adhatok hálát. Most már úgy érzem, belendültünk, Portugália mögöttünk áll és egyre motiváltabbak vagyunk. Rátértünk a helyes útra, és remélem, ott is tudunk maradni.

Szörnyű érzés így kiesni. A szerencse nem volt velünk, ráadásul Campbell szabályosnak látszó gólját nem adták meg. Persze ilyen a futball. A játékosaimra akiesés ellenére is büszke vagyok, csodálatosak voltak végig a tornán. Beckham önmagát okolja a kiesésünkért, de nem miatta kell búcsúznunk. Egyszerűen ilyen a futball, különösen akkor, ha büntetőkre kerül sor. Ebben a stadionban korábban már kétszer játszottunk és edzettünk is, és az UEFA delegáltjának személyesen tettem panaszt a büntetőpont állapota miatt. Aztán szerdán ismét rákérdeztem az UEFA-nál, akik azt válaszolták, kicserélik ott a gyeptéglát. Nem tették meg.


h i r d e t é s
Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok
© 2021 Index.hu Rt