Vissza a rovatcímlapra foci eb
Belföld Külföld Európai Unió Tech Gazdaság Bulvár Vélemény Sport Kult Lapcsalád
h i r d e t é s
Hírek
Program
Selejtezo~k
Felkészülési meccsek
Taktikák
Csapattörténelmek
Sztárok
Szövetségi kapitányok
Statisztika
Stadionok
Szabályok
Eb-történelem
Fórum
Képek

Döntő
Portugália - Görögo. 0-1

Elődöntők
Görögo. - Csehország 1-0
Portugália - Hollandia 2:1

Negyeddöntők
Cseho.-Dánia 3:0
Svédo.-Hollandia 0:0
Franciao.-Görögo. 0:1
Portugália-Anglia 2:2
korábbi eredmények »


« Beharangozó Közvetítés Összefoglaló »


Svédország - Hollandia

0 - 0
tizenegyesek: 4 - 5
június 26., szombat 20:45 Helyszín: Faro-Loulé
Vezeti: Michel (szlovák)
Svédország:

Isaksson, Mellberg, Linderoth, Nilsson, Svensson, Ljungberg, Ibrahimovic, Larsson, Östlund, Jakobsson, Jonson

Hollandia:

Van der Sar, Reiziger, Stam, Van Bronckhorst, Cocu, Van der Meyde, Davids, Van Nistelrooy, Frank de Boer, Robben, Seedorf

Tizenegyesekkel nyert Hollandia az unalom százhúsz perce után



I. félidő
30'Frank de Boer (NED)
35'Frank de Boer (NED)
Bouma
II.félidő
48'Van der Meyde (NED)
58'Ibrahimovic (SWE)
61'Davids (NED)
Heitinga
65'Jonson (SWE)
Wilhelmsson
81'Svensson (SWE)
Källström
86'Van der Meyde (NED)
Makaay
88'Östlund (SWE)
Hosszabbítás II.
116'Makaay (NED)

16Lövés23
7Kapuralövés9
5Szöglet10
41Labdabirtoklás (%)59
19Szabálytalanság19
0Les0
Az Európa-bajnokság harmadik negyeddöntőjét vívta a holland és a svéd csapat. Magasra tették az első két párharc résztvevői a mércét: a portugál-angol csata az egyik legemlékezetesebb volt az Eb-n, a görögök pedig kiverték a címvédő franciákat, így szintén nagyot alkottak.

Egyértelmű unalom

Az gyorsan kiderült, hogy ez a mérkőzés alacsonyabb színvonalat képvisel. Dick Advocaat, a hollandok mestere nem változtatott eddigi elképzelésein és a káprázatos csatárkészletből csak van Nistelrooyt tette be a kezdőbe. A svédek is megszokott taktikájukat alkalmazták, vagyis kicsit visszahúzódva játszottak, teret engedtek a hollandoknak.

Advocaat csapata azonban nem akarta ezt nagyon hasznosítani, így unalmas foci alakult ki az első félidőben. Robben volt nagyon aktív, de nagy helyzet nem alakult ki egyik kapu előtt sem.

Gyors csere

A holland kapitánynak gyorsan változtatnia kellett, a válogatottsági rekorder, a kezdőcsapatba magát hosszú idő után visszaküzdő Frank de Boer szabálytalankodott, mégis ő sérült meg, és ezért le kellett vinni már a harmincötödik percben.

Csak semmi rizikó

Egyik csapat sem kockáztatott túl sokat, nem tudtak igazából a védelmek mögé kerülni a csatárok, elsősorban távolról, középről próbálkoztak mindkét oldalon.

Holland fölény, svéd helyzetek

A folytatás aztán holland fölényt hozott, de van Nistelrooyék nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy többet birtokolták a labdát. Negyedóra után a svédek kicsit kijöttek a szorításból, több gólhelyzetet is kialakítottak: Ibrahimovics lövését előbb a kapu torkából kotorta ki a Cocu, majd az Ajax légiósa inkább feldobta magát a tizenhatoson belül, sárgát ért a mozdulat.

Aztán Advocaat húzott meglepőt, levitte Edgar Davidsot. Helyzetek voltak mindkét oldalon - a svéd ziccer után van Nistelrooy találhatott volna be -, de nem voltak eléggé határozottak a csapatok a kapuk előtt.

Végül kockáztattak

Az utolsó tíz percben úgy tűnt, a csapatok hajlandóak minimálisat kockáztatni: előbb a skandinávok voltak aktívabbak, Wilhelmsson került nagy helyzetbe, de gyenge lövését védte van der Sar, Isakssonnak pedig Reiziger bombáját kellett bravúrral kitolnia.

Lesgól a hosszabbításban

Jöhetett a hosszabbítás, az első negyedórában a svédeknél szokás szerint Ibrahimovics és Larsson volt veszélyes, de Wilhelmsson dönthette volna el az első félidő végén a meccset, lövése az oldalhálóban kötött ki.

A második ráadásban aztán gól is esett: előbb Robben veszélyeztetett, majd van Nistelrooy talált be lesről előbbi passza után. A visszajátszás azt mutatta, hogy a Manchester csatára legfeljebb egyvonalban állt a védőkkel, ami nem ítélhető lesnek.

A hajrában a svédek kicsikarhatták volna a győzelmet: Ljungberg kapufát lőtt 16 méterről egy szabadrúgás utáni kipattanóból.

Jöhettek a tizenegyesek

Az inkább taktikai csatát, statikus játékot hozó negyeddöntő végül tizenegyesekkel dőlt el. Ez a négy évvel ezelőtt az elődöntőben szintén büntetőkkel elbukó hollandokban idézett fel kellemetlen emlékeket, igaz tizenkét éve a svédek is hazai pályán és hasonló körülmények között bukták el a németek elleni csatát.

Ibrahimovics hibázott

Az első két párban van Nistelrooy, valamint Larsson is magabiztosan talált be, de a kapusok is rajta voltak a próbálkozásokon. (2-2) Majd a harmadik párban jött az első hiba: az Ajaxban játszó Ibrahimovics fölé és mellé lőtt a holland szurkolók füttykoncertje alatt. (2-3) Ljungberg tizenegyese csak van der Sar hátáról pattant be, majd Cocu lőtt mellé, így az utolsó pár előtt 3-3 volt az állás. Wilhelmsson és Makaay is betalált, így jöhetett a ráadás. A svéd csapatkapitány Mellberg gyenge próbálkozását van der Sar kivédte, majd a végig jól játszó Arjen Robben nem rontotta le addigi teljesítményét, és az elődöntőbe lőtte csapatát. (4-5)

Portugál-holland elődöntő következik

A svéd-holland negyeddöntő az Eb egyik legunalmasabb összecsapását hozta, a két biztonságra törekvő csapat egy részről - a csoportkörben nyolc gólt szerző svédek - eddigi teljesítményére nézve, a másik - a kispadján csatárklasszisokat pihentető holland - játékosállományát tekintve nyújtott méltánytalan produkciót. A győztes alakulat jövő szerdán a portugálokkal küzd a döntőért.


Nagyon jó meccs volt. A hollandokkal magas szintű csatát vívtunk. Mindkét csapatnak voltak gólszerzési lehetőségei, jó helyzetei. Tudtuk, hogy ellenfelünk futballozni akar, és sikerült jól ellenállnunk.A vb negyeddöntőjében aranygóllal estünk ki, most tizenegyesekkel: egyre közelebb kerülünk az elődöntőhöz.

A tizenegyespárbaj mindig lottóhúzást jelent, ehhez szerencse is kell. Nagyszerű a hangulat a csapaton belül, mindenki hajlandó mindene a többiekért. Messziről jutottunk el idáig, és most már az elődöntőben vagyunk. Nem ez volt a legjobb meccsünk, de kemény munkával elértünk ide.


h i r d e t é s




Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok
© 2024 Index.hu Rt