-

Rehhagel is visszautasította a német kispadot

Matthäus szerint fiatal edzőre van szükség

2004. 07. 11., 13:08 | Frissítve: 2004. július 11., vasárnap 16:25

A görögökkel Eb-győztes Otto Rehhagel sem akar a német válogatott szövetségi kapitánya lenni. A hatvanhat éves szakember előtt már az első számú jelölt, Ottmar Hitzfeld, és a francia Arsene Wenger is lemondta a felkérést. A Bayern Münchentől egy hónapja távozott Hitzfeld a családja miatt nem vállata a munkát, ám a Német Labdarúgó Szövetség vezetői azt tervezik, midenképpen meggyőzik, hogy gondolja meg magát: három-négy hónapot is várnának rá, és addig egy megbízott edző vezetné a csapatot.

Otto Rehhagel sem akarja elfoglalni a szövetségi kapitányi széket a német labdarúgó-válogatottnál - közölte szombaton este a ZDF német közszolgálati televízió Franz Beckenbauerre, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) alelnökére hivatkozva.

Beckenbauer tagja annak a bizottságnak, amely keresi az új szövetségi kapitányt, miután a német csapat sikertelen portugáliai Eb-szereplése után az eddigi szakvezető, Rudi Völler lemondott. Gerhard Mayer-Vorfelder, a DFB meggyengült pozíciójú elnöke először a Bayern Münchentől távozni kényszerült Ottmar Hitzfeldet kérte fel a poszt betöltésére, de az edző nemet mondott.

Ötmillió euróról mondott le Rehhagel

A 66. életévében járó Rehhagel a németek szemében egyértelmű választásnak tűnt, miután a teljesen esélytelennek tartott görög csapattal is tudott Portugáliában Európa-bajnokságot nyerni. Sokak szerint Rehhagelre Németországban ugyanez a feladat várna: a siker reményében felkészíteni a középszerű német együttest a 2006-os hazai rendezésű világbajnokságra.

A Bild című lap szerint Rehhagel fizetése ötmillió euró lett volna a 2006-os világbajnokságig, s a németek a görögöknek is fizetnének egymillió eurót kivásárlási összegként.

Rehhagel azonban szombat délután véget vetett a találgatásoknak: a Beckenbauerrel folytatott telefonbeszélgetésben megértést kért, s azt hangsúlyozta, hogy a görögöknek adott szavát nem akarja megszegni, három év alatt felépített egy csapatot, szeretne eleget tenni 2006-ig szóló szerződésének.

Hitzfeld és Wenger sem vállalta

Mayer-Vorfelder korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy külföldi vezesse a német együttest, de kikötötte: az illető tudjon németül. Ilyen formán szóba került az Arsenal edzője, Arsene Wenger, aki francia állampolgár ugyan, de a vegyes lakosságú Elzászból származik, s tud németül. Wenger elzárkózott a feladat elől, mert ki akarja tölteni az Arsenálnál 2005 nyaráig érvényes szerződését.

A németül tudó, s esetleg szóba jövő edzők között emlegetik a holland Guus Hiddinket és a dán Morten Olsent is. A török Fenerbahcénél edzősködő német Christoph Daum neve is felmerült, de Daum múltja, kokain-ügye miatt eleve ódzkodnak attól, hogy őt nevezzék ki szövetségi kapitánnyá.

Hans Schmidthuber, a német szövetség egyik vezetője Rehhagel elutasító válaszát követően elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a felkérést már egyszer vissautasító Ottmar Hitzfeldet rávegyék, mégis vállaja el a szövetségi kapitányi posztot.

Megbízott tréner után jöhetne Hitzfeld

A Borussia Dortmunddal és a Bayern Münchennel is BL-győztes edző leginkább családi okokra hivatkozva mondott nemet, de a DFB-ben azt tervezik, hogy akár három-négy hónapot is várnak, hátha Hitzfeld meggondolja magát.

Addig egy hamarosan kinevezendő, rövid távra megbízott tréner készítené fel a csapatot az őszi barátságos meccsekre.

Amennyiben a világ egyik legjobb futballtrénerét mégsem sikerülne megnyerni a feladatra, nem zárható ki a jelöltek közül Lothar Matthäus, a magyar válogatott német szakvezetőjének szerződtetése sem. Az 1990-ben játékosként világbajnok szakember már jelezte, szívesen lenne hazája válogatottjának kapitánya, és meggyőződése, hogy a szövetségnek Rudi Völler után újra fiatal szakembert kell választania.

"Idén a Bajnokok Ligája döntőjében a Monaco edzője harminchat, a győztes Portóé megyvenegy éves volt. Nem lehet véletlen, hogy egyre több fiatalnak számító szakember ér el kiugró sikereket. Szerintem a Völler által elkezdett munkát egy hozzá hasonló korú tréner tudná folytatni a legjobban" - nyilatkozta szombaton a negyvenhárom éves Matthäus a német sajtónak.

N;
hirdetés