-

Az örök titkos esélyes

2004. 05. 08., 02:14 | Frissítve: 2004. május 12., szerda 11:18

A mindig esélyesnek tartott, de kevés eredményt felmutató spanyolokkal Portugáliában is számolni kell. Annak ellenére, hogy Inaki Sáez együttese pótselejtezőre kényszerült, olyan játékosokat vonultat fel, akiket bármelyik vetélytárs szívesen látna soraiban.

A számtalan tehetséget kinevelő ország eleddig csupán egy 1964-es, hazai pályán elért EB-győzelemmel, és egy - szintén otthon szerzett - olimpiai elsőséggel büszkélkedhet az 1992-es barcelonai játékokról. Néha a balszerencse (pl. 1996, 2002), néha a szakvezetés hibái (pl. 2000) okozták bukásukat, mindenesetre nem könnyű egy olyan országban a válogatottat sikerre vinni, ahol a sajtó akkora nyomást gyakorol a csapatra, mint az Ibériai-félszigeten. Ha belegondolunk, a 23 legjobb formában lévő ember kiválasztása korántsem egyszerű feladat, ha a nemzeti első osztályban olyan csapatok vannak, mint a Real Madrid, a Barcelona, a Valencia, vagy a Deportivo.

Az április 28-i olasz-spanyol barátságos mérkőzésen, amely az utolsó előtti volt az Eb-indulás előtt, a szövetségi kapitányként éppen ellenünk debütált Inaki Saez Genovába tizenkilenc játékost vitt magával, és a szakértők véleménye szerint az akkori nevek vélhetően megegyeznek az EB-keret tagjaiéval, kiegészülve természetesen még négy játékossal, hogy meglegyen a huszonhárom fő.

A válogatott legstabilabb pontja a Baraja-Albelda valenciai középpályás duó. Ők hivatottak biztosítani az előttük futballozó támadó párost, akikhez oldalról két szélső zárkózik fel a támadásoknál. Hogy ezen a négy poszton kik kapnak helyet, azt csak sejthetjük. A spanyolok gólrekordere, a Real Madrid csapatkapitánya Raúl biztosan bekerül a kezdőben, a kérdés az, hogy mögötte az agytröszt, a Deporos Juan Carlos Valerón, vagy előtte a korábbi madridi éktársa Fernando Morientes játszik-e majd. A vezető madridi lapok mindenesetre kikezdték Saezt, amikor a március 31-i dánok elleni, hazai, 2-0-s sikerrel végződő mérkőzésen Valerón nélkül küldte gyepre csapatát.

Biztos utazó a húszéves Fernando Torres is, az olaszok elleni vezető gól szerzője, nem úgy a spanyol bajnokság góllövőlistáján második Mista. "Jól játszik és gólokat lő, de a problémám az, hogy már csak egy alkalmam van kipróbálni a csapatomat vele" - kommentálta Saez, miért kérdéses a valenciai csatár EB-részvétele. És akkor még Tristánról, Salvaról, vagy Raul Tamudóról nem is beszéltünk.

A bal oldali szélső posztjára legesélyesebb Vicente a tréner egyik kedvence, így Alberto Luque és a télen az Arsenalhoz szerződő José Antonio Reyes is alaposan ki kell tegyen magáért az edzőtáborban és előtte az utolsó felkészülési meccsen, ha - szó szerint - labdába akar rúgni Portugáliában.

A baszk mentalitásából mérhetetlen elszántságot merítő Joseba Etxeberría várhatóan a pálya jobb szárnyán kezd majd, míg a mostanában kevésbé megbízható Joaqín a kispadon.

A Barcelona remek tavaszához nagymértékben hozzájáruló Luis García igazán peches. Kétszer is megsérült a válogatottbeli bemutatkozása előtt, így lehet, hogy nyáron Portugáliába csak turistaként látogat. Egy másik faktora a katalánok mostani sikereinek az irányító Xavi. Saez eddig nem sok szerepet szánt a régen Guardiola utódjaként számon tartott középpályásnak, várhatóan most sem fog.

Talán a legkevésbé erős csapatrésznek tűnő védelem összeállítása a legnehezebb. Saez valószínűleg a Salgado-Helguera-Marchena-Puyol négyessel áll majd fel, ám helyet követelhet magának Raul Bravo, Romero, Cesar, vagy a sérülés miatt egy évet kihagyó, de formáját lassan visszanyerő Manuel Pablo is.

A két biztosnak mondható kapus Iker Casillas és cseréje, Santiago Canizares. A Barca nagyszerű formában lévő hálóőre, Victor Valdés még izgulhat, hogy a mester kettő, vagy három portás mellett dönt-e.

N;
hirdetés