(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
A 'catenaccio' már a múlté

Az olasz futballt évtizedeken át meghatározó, szigorúan a védekezésre építő "catenaccio" (magyarul: reteszelés) nevű formáció már a múlté, állítja mind a helyi sajtó, mind a válogatott szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni.

()
2004. május 8., szombat 3:01



A csapat felállása is ezt tükrözi, hiszen a rendszer a 4-2-3-1-es formációt követ. A betonbiztosnak tűnő védelemben Cannavaro, Nesta és Zambrotta szinte biztosan helyet kap, a negyedik pedig Maldini lehet, ha teljesíti Trapattoni akaratát és visszatér a válogatottba.

Előttük játszik két védekező középpályás, akik közül Perrotta helye biztos, és valószínű, hogy Gattuso is a kezdőben lesz, hiszen a kapitány által - ki tudja miért - jobban kedvelt Cristiano Zanetti szinte az egész szezonban sérült volt.

Az olasz csapattól eddig sosem látott négyfős támadósorban, a gárda "eszeként" napjaink egyik legjobb játékosa, Francesco Totti szervez a két szélső, Fiore és vélhetően a Del Pierót kiszorító Cassano segítségével.

Az egyetlen ék Vieri lesz, ám ha ő formában van, egy csatár is bőven elég a góllövéshez.

Első ránézésre tényleg semmi köze a catenaccióhoz, ám az olaszok nem lennének olaszok, ha biztonsági tartalékként nem vinnék magukkal Portugáliába is a jól bevált, 4-4-2-es játékrendszert, amire, ha kell, könnyedén átáll az égszínkék gárda. Vége

az oldal tetejére