-

A nagy generáció utolsó utáni esélye

2004. 05. 08., 01:45 | Frissítve: 2004. május 09., vasárnap 18:51

Nagy öregek és fiatal tehetségek - ebből kihoznia valami olyat kihoznia Scolarinak, ami kielégíti a végre sikert váró hazai közönséget.

Az aranygeneráció utolsó esélye - mondták sokan a 2002-es világbajnokság előtt a portugálok kapcsán. Aztán Figóék - némi bírói rásegítéssel - már a csoportkör után búcsúztak a távol-keleti tornán. Most újra ez a jelszó, igaz, közben felnőtt egy újabb korosztály - Cristiano Ronaldo, a Postiga, Viana, Sabros, Mendes - amelyik a "nagy öregekkel" ötvözve a hazaiak reménye szerint története során először tornanyeréshez segíthetik Portugáliát.

A csapat eddig látványosan nem találta meg formáját, amit a hét Európa-bajnoki résztvevővel lejátszott mérkőzés eredménytelensége jól mutat. A szurkolók már zsebkendőlengetéssel jelezték Scolarinak, hogy elégedetlenek a csapattal. A brazil kapitányt eddig bírálták, mert csapatait túl defenzívnek találták, továbbá úgy küldte játékosait a pályára, hogy tegyenek meg mindent az ellenfél kizökkentése érdekében. A portugálok éppen az ellenkezőjét várják Cristiano Ronaldóéktól, a feltétlen, kamikaze módon támadást.

A mostani portugál együttes inkább támadójátékával hívja fel a figyelmet magára. Scolari eddig a 4-2-3-1-es játékrendszert alkalmazta, Figóval a jobboldalon. A középpálya mellett a támadókkal sem állnak rosszul, a Paris St. Germaint erősítő Pauleta mellett Cristiano Ronaldo valamennyi pozícióban bevethető elől. (Igaz, Scolari a legutóbb felettébb elégedetlen volt teljesítményével, és szinte követelte, hogy a manchesteri a válogatottban is legalább annyira lelkesen játsszon, mint a klubjában.)

Az együttes környékén kisebb zavart keltett a brazil Deco honosítása. Itt is Scolari határozottsága játszott szerepet, és mindent bevetett annak érdekében, hogy a Portóban játszó honfitársa portugál legyen, noha többen is ellenezték ezt.

A középpályás Deco aztán csattanós választ adott a kritikusoknak, és a debütálását jelentő Brazília elleni mérkőzésen győztes gólt szerzett. A tavasszal veszteségek is érték az együttest, hiszen doppingvétség miatt a Sportingot erősítő Rui Jorge-t eltiltották, a barcelonai Quaresma pedig súlyos sérülést szenvedett.

N;
hirdetés