-

Suranó pályán az Eb-re

2004. 04. 28., 14:35 | Frissítve: 2004. május 10., hétfő 15:06

Már a kijutás is hatalmas bravúr volt a két vb-résztvevőt felsorakoztató csoportból. Az Eb-n folytatás következhet.

A svájciak az Eb-selejtezők sorsolásakor nem fűzhettek komolyabb reményeket a továbbjutásukhoz, hiszen két - papíron erősebb - együttest, a vb-n is szerepelt Oroszországot és Írországot sodorta útjukba a szerencse. Azonban a két "esélyes" gyengén szerepelt, így a helvétek a "surranó pályán" kijutottak Portugáliába.

Akik kicsit jobban odafigyeltek Svájc labdarúgására - már ha van olyan - azok az elmúlt évek sikerei után (17 évesek Eb-győzelme, Basel BL-menetelés) nem lepődnek meg Yakinék sikerén. Kobi Kühn - aki 1989 óta az első nem külföldi szövetségi kapitány - a kapuban Jörg Stiel-t favorizálta, mindössze két két selejtezőn jutott szerephez a baseli Zuberbühler.

A védelem szinte minden selejtezőn más összetételben szerepelt, ennek ellenére egy vereséggel letudták a nyolc meccset. A tengelyt a baseli Murat Yakin-Müller páros jelentette, de rajtuk kívül jelentős szerep várt a Haas, Henchoz, Berner, hármas tagjaira is.

A középpályán több játékos is alkalmas arra, hogy kezébe vegye az irányítást. Erre képes lehet a Cabanas-Wicky páros bármelyik tagja, de a svájciak első számú "agya" a másik Yakin, Hakan. Az ő munkájukhoz azonban elengedhetetlenül szükséges Johann Vogel, aki hatalmas munkabírásával végzi a szűrő szerepét.

A csatársor többnyire a 35 esztendősen még mindig a legnagyobb svájci csillagnak tartott Chapusiatból és a selejtezőkön létfontosságú gólokat szerző Alexander Freiből áll. Rajtuk kívül Celestini kapott legtöbbször csereként szerepet.

N;
hirdetés