-

Zagorakisz lett az Eb legjobb játékosa

2004. 07. 05., 14:30 | Frissítve: 2004. július 05., hétfő 14:50

Hétfő délben az UEFA Mezey Györgyöt is soraiban tudó nyolc fős technikai bizottsága megválasztotta az Eb legjobb játékosát. A szakemberek a görög csapatkapitányra, Teodorosz Zagorakiszra voksoltak. Kijelölték a torna huszonhárom tagú All-Star keretét is.

A vasárnap Európa-bajnokságot nyert görög válogatott csapatkapitányát, Teodorosz Zagorakiszt választotta a torna legjobb játékosának az UEFA technikai bizottsága. A kilencvenötszörös válogatott jobboldali középpályás csapata minden találkozóját végigjátszotta, és rendszeresen az egyik legjobbja volt.

Legemlékezetesebb megmozdulásai a franciák ellen a Lizarazuval szembeni esernyőcsel, majd az azt követő hajszálpontos beadás - amit aztán Kariszteasz a hálóba fejelt -, valamint a döntőn bemutatott cselei és "laudrupos" emelése volt. Ezen kívül szélsőként kiemelkedően sokszor ért vissza védekezni is.

Az UEFA technikai bizottsága hétfőn kijelelölte az Európa-bajnokság legjobb 23 futballistáját is. Az Andy Roxburgh vezette nyolcfős testület, amelynek tagja volt többek között Josef Venglos, Berti Vogts, Roy Hodgson, Gerard Houllier és Mezey György is, öt görög, négy-négy portugál és angol, három cseh, két svéd, valamint egy-egy olasz, német, dán és francia játékost jelölt a legjobbak közé.

"Az All-Star keret célja, hogy kiemeljük azokat a játékosokat, akik csúcsteljesítményükkel látványossá és vonzóvá tették a tornát. Bekerült mindenki, aki vezéregyénisége volt csapatának, kiválasztottuk a legjobb támadókat és kapusokat is. Nehéz volt dönteni, de végül sikerült megállapodnunk. A keretet a tornán mutatott produkció, és nem a hírnév alapján állítottuk össze" - nyilatkozta hétfőn Andy Roxburgh, a bizottság vezetője.

Ennek persze kissé ellentmond, hogy szinte az egész tornán mindössze egyetlen kapufát bemutató Figo bekerült, míg csapattársa, a hibátlanul védekező Miguel, a cseh alkalmi balhátvéd Jankulovski, a holland Robben vagy az olaszoknál remeklő Cassano nem fért be.

Az Európa-bajnokság 23 legjobb játékosa

Kapusok: Petr Cech (Csehország), Antonios Nikopolidis (Görögország) Védők: Sol Campbell (Anglia), Ashley Cole (Anglia), Traianos Dellasz (Görögország), Olof Mellberg (Svédország), Ricardo Carvalho (Portugália), Georgiosz Szeitaridisz (Görögország), Gianluca Zambrotta (Olaszország) Középpályások: Michael Ballack (Németország), Luis Figo (Portugália), Frank Lampard (Anglia), Maniche (Portugália), Pavel Nedved (Csehország), Teodorosz Zagorakisz (Görögország), Zinedine Zidane (Franciaország) Csatárok: Milan Baros (Csehország), Angelosz Hariszteasz (Görögország), Henrik Larsson (Svédország), Cristiano Ronaldo (Portugália), Wayne Rooney (Anglia), Jon Dahl Tomasson (Dánia), Ruud van Nistelrooy (Hollandia).

N;
hirdetés