Édes izzadtság

2000.03.11. 19:29
Gyönyörű napsütés, harminc fokos levegő, 44 fokos aszfalt fogadta a versenyzőket magyar idő szerint ma hajnalban Melbourne-ben, a 2000-es Forma-1-es szezon első időmérő edzésén. A pilóták közül a finn Mika Hakkinen izzadt meg legjobban, ám ezt valószínűleg cseppet sem bánja, hiszen ő szerezte meg a az első rajtkockát.
Készülődés a holnapi rajtra
Jó tíz perccel a kvalifikáció hivatalos megkezdése után Jean Alesi vállalta magára az első fecske szerepét. 1.34.6-os idejét azonban Jos Verstappen hamar 1.32.749-re javította, s ezzel negyed órán át ő mondhatta magáénak az első rajthelyet. Ezután gyors egymásutánban Fisichella, Ralf Schumacher és Trulli is vezetett, mígnem az edzés felénél megjelent a pályán Mika Hakkinen, s természetesen azonnal az élre állt (1.30.957). Ezt az idejét csapattársa, Coulthard három perccel később még megjavította (1.30.920), ám következő körében (1.30.668) Mika visszavette a vezetést. Ezt - mint később kiderült - már senkinek sem sikerült felülmúlnia, annak ellenére, hogy mindkét Ferraris, Schumacher és Barrichello, többször is közel állt a csúcsjavításhoz. Ám a döntő pillanatokban mindketten hibáztak. Előbb a brazil pördült meg, majd a német csúszott le a pályáról, de vissza tudtak állni és gond nélkül folytathatták a körözést. Ekkor Barrichello még csak a kilencedik helyen állt, de hét perccel a leintés előtt sikerült felkapaszkodnia csapattársa mögé, a negyedik pozícióba (1.31.102).

Nyilatkozatok

Hakkinen: "Meglepett, hogy sikerült megszereznem az első rajthelyet, hiszen ma reggel motorcsere miatt szinte a teljes szabadedzést ki kellett hagynom. Nagyon boldog vagyok. Holnap nagy harcot vívunk majd a Ferrarival, csapattaktika biztosan lesz, de ez nem jelent előre meghatározott (csapaton belüli) sorrendet."

Coulthard: "Egyszerűen kicsúsztam, én hibáztam, bár a kocsim mindvégig alulkormányozott volt."

Schumacher: "Nem aggódom a verseny miatt, mindegy, hogy az első vagy a harmadik helyről kell indulnom. A lényeg, hogy az autó be van állítva."

Hakkinen utolsó gyors körében megjavította saját legjobbját, s két perccel az edzés vége előtt végleg visszatért a boxba.

Fél perc volt még hátra, mikor Schumacher egy utolsó rohamot indított a az első rajthely megszerzéséért. Schumi az első szakaszon két tizeddel gyorsabb volt Mikánál, ám ugyanebben a pillanatban a pálya egy távolabbi pontján - ahol előtte már Gené és Zonta is kicsúszott - Coulthard a falnak csapta McLarenjét. A szétszóródott alkatrészek miatt az edzést azonnal leállították, így a német nem fejezhette be repülő körét, mellyel valószínűleg megelőzte volna Hakkinent. Így holnap a finn pilóta indulhat a pole pozícióból. Mellőle csapattársa Coulthard, majd a két Ferrari, a harmadik sorból pedig a két Jordan vághat neki az 58 körös távnak.

Pozíciók

Pozíció Versenyző
1. Hakkinen
2. Coulthard
3. M. Schumacher
4. Barrichello
5. Frentzen
6. Trulli
7. Irvine
8. Villeneuve
9. Fisichella
10. Salo
11. R. Schumacher
12. De La Rosa
13. Verstappen
14. Wurz
15. Heidfeld
16. Zonta
17. Alesi
18. Gene
19. Diniz
20. Herbert
21. Button
22. Mazzacane