Barrichello!

2000.07.30. 15:42
Rubens Barrichello győzött az idei Német Nagydíjon. A brazil pilóta élete 124.(!) versenyén első sikerét aratta. Teljesítményének értékét növeli, hogy a tizennyolcadik kockáról vágott neki a futamnak, ám így is őt intették le elsőként. Rubinho mögött a két McLaren pilóta végzett, Hakkinen, Coulthard sorrendben. A vb.-éllovas Schumacher ismét kiesett, így az ezüstnyilak már csak két pontos hátrányban vannak vele szemben.
A kezdet a szokásos... Button a melegítő kör előtt állva marad, így csak utolsóként indulhat a többiek után.

Rubens Barrichello élete első győzelmét Hockenheimben
Elöl Hakkinen villámrajtot vesz, s Coulthardnak is köszönhetően elsőkként fordul, nyakán csapattársával. Mögöttük Michael Schumacher, illetve Fisichella következne, csak hogy a ferraris hirtelen balra húzódik, Fisico pedig későn reagál, így mindketten a kavicságyban végzik. Kísért Spielberg (Osztrák Nagydíj) szelleme: most is mindketten pont nélkül maradnak!

Helyükre Trulli és De La Rosa zárkózik föl, majd Herbert és Irvine zárja a vezető hatost. A spiccen a McLarenek senkitől sem zavartatva száguldanak, s hamar letűnnek a láthatárról. Utánuk azonban - a hosszú egyeneseket követő sikánoknak köszönhetően - a sorrend szinte kanyarról kanyarra változik. Az első tizenegy körben kilenc ,,pontszerző helyes" előzést láthatunk, melynek során Barrichello a tizennyolcadikról a negyedik, Frentzen pedig a tizenhetedikről a hatodik pozícióba jön föl. A ferraris még ennél is többet akar: pillanatok múlva a dobogón találja magát, mert Trullit is lehagyja. A nagy igyekezet azonban nem véletlen: a két ,,ámokfutó" - Barrichello és Frentzen - már tizenöt, illetve tizenhat forduló után tankolni kényszerül, - azaz két megállást terveznek - így ötödiknek, illetve hatodiknak esnek vissza.

Michael Schumacherre rájár a rúd
Tíz körrel később, mikor a többiek kezdenek a depóba szállingózni, egy ember jelenik meg a pályán. Nem versenybíró, de nem is tűzoltó vagy rendőr, hanem - s ez szinte hihetetlen - egy mezei szurkoló, aki átmászott a kerítésen! Kedélyesen integet a mellette háromszázzal száguldó autóknak, a biztonságiak pedig békén hagyják, hadd szórakozzon... Hosszú percek telnek el - közben szerencsére bejön a safety car - míg a biztonságiak kitessékelik az öngyilkosjelöltet.

A pályán ezalatt kevés, a depóban annál több kocsi tülekedik: mindenki ekkor akar tankolni, hiszen szinte semmi időt nem veszít. Egy team azonban egyszerre csak egy pilótát képes ellátni, így Coulthard hatodiknak esik vissza, Hakkinen, Trulli, Barrichello, De La Rosa és Frentzen mögé.

A lassú periódus után két környi vágta következik, ám ekkor újra a safety caré a főszerep: Diniz és Alesi az egyik lassítónál összeakad, a francia iszonyatos erővel a szalagkorlátnak csapódik, de szerencsére sértetlenül száll ki a megsemmisült kasztniból.

Häkkinen a második
Barrichello taktikája volt a nyerő
A harmincegyedik körben ismét leng a zöld zászló, így szabad az út. Vagyis szabad lenne, ha nem kezdene szinte azonnal szakadni az eső. Míg a stadionban kisebb patak alakul ki, addig az erdőben egy csepp víz nem ér földet, így fel van adva a lecke: cseréljünk gumit vagy ne?

Hakkinen és Trulli, valamint kisvártatva Coulthard is a depóba hajt a vágott papucsokért, ezzel szemben Barrichello és Frentzen - úgy látszik ma mindent együtt csinálnak - a slickkek mellett dönt, vagyis kint marad. Először a McLarenek húzása látszik helyesnek, ám az eső az erdőben csak nem akar esni, így tíz másodpercnél állandósul a különbség Barrichello és Hakkinen között.

Hat körrel a cél előtt, műszaki hiba miatt előbb Frentzen, majd saját hibájából Verstappen kényszerül feladni a versenyt.

David Coulthard
Közel vannak Schumacherhez
Az élen azonban már nem változik a sorrend: Barrichello heroikus teljesítményt nyújtva, a tizennyolcadik(!) pozícióból startolva megnyeri élete első Forma-1-es futamát! A dobogót Hakkinen és Coulthard egészítik ki, míg a negyedik helyen az utolsó helyről(!) induló Jenson Button fut be. Ötödik Salo, a maradék pontot pedig De La Rosa szerzi meg.

A depóban a bőréből majd kiugró Barrichellot a csapattárs Schumacher köszönti először, de nyomban érkezik Hakkinen és Coulthard gratulációja is. A brazil magánszáma a dobogó tetején folytatódik: hazája himnuszát végig zokogja, majd példaképe, Ayrton Senna módjára ünnepli magát, természetesen a brazil lobogóval a kezében. Micsoda érzelmek! Százhuszonnégy verseny után végre megvan az első győzelem!

Barrichello sikerének köszönhetően a Ferrari megtartotta négypontnyi előnyét az összetettben, míg a pilóták között az 56 egységgel álló Schumachert Hakkinen és Coulthard követi egyaránt 54 ponttal. Barrichellonak 46 pontja van - lehet, hogy már ő is a világbajnokságra hajt?

Mi lesz itt két hét múlva a Hungaroringen...!

Német Nagydíj, Hockenheim - 2000. július 30.
1BarrichelloBrazíliaFerrari
2HäkkinenFinnországMcLaren+ 7.452s
3CoulthardSkóciaMcLaren+ 21.168
4ButtonAngliaWilliams+ 22.600
5SaloFinnországSauber+27.100
6De la RosaSpanyolországArrows+ 29.000
7R. SchumacherNémetországWilliams+ 30.800
8VilleneuveKanadaBAR+ 47.500
9TrulliOlaszországJordan+ 50.900
10IrvineÍrországJaguar+ 1.19.600
11MazzacaneArgentínaMinardi+ 1.29.500
12HeidfeldNémetországProst+ 5 kör
Kiestek
13FrentzenNémetországJordan+ 6 kör
14VerstappenHollandiaArrows+ 6 kör
15ZontaBrazíliaBAR+ 8 kör
16GenéSpanyolországMinardi+ 12 kör
17WurzAusztriaBenetton+ 14 kör
18DinizBrazíliaSauber+ 16 kör
19AlesiFranceProst+ 16 kör
20HerbertAngliaJaguar+ 33 kör
21M. SchumacherNémetországFerrari+ 45 kör
22FisichellaOlaszországBenetton+ 45 kör