Két bukás a hétközi teszteken

2000.08.08. 17:31
Pénteken az első szabadedzéssel megkezdődik a 2000-es magyarországi Forma-1-es víkend. A csapatok befejezték felkészülésüket a vasárnapi viadalra, de az izgalmak már a hét közben sem maradtak el.

Mielőtt rátérnénk az idei Magyar Nagydíj eseményeire, két csúnya bukás miatt vissza kell tekintenünk a hétközi valenciai tesztekre. David Coulthard és Alexander Wurz ugyanis balesetet szenvedett a spanyol ringen, de szerencsére egyikük sem szenvedett komolyabb sérülést.

Coulthard "repülése" volt a látványosabb, ám egyben a szerencsésebb kimenetelű is. A skót pilóta autójáról a célegyenes végén leszakadt a hátsó szárny. Emiatt David elvesztette uralmát a gép fölött, a szalagkorlátnak ütközött, majd a kavicságyban állt meg. A McLaren pilótája rögtön kiugrott kocsijából, és saját lábán hagyta el az eset színhelyét.

Rögtön kiugrott Benettonjából a másik szerencsétlenül járt versenyző, Alex Wurz is, ám ő néhány méterrel arrébb összeesett, ezért kórházba kellett szállítani. Az orvosok azonban semmilyen komoly sérülést nem állapítottak meg az osztrák pilótánál, így természetesen részt vehet a hétvégi futamon, a Hungaroringen.

Wurz egyetlen kisebb sebesülését a cockpitba behatoló kerékfelfüggesztési elem okozta. A könnyűfém alkatrész ugyanis átlyukasztotta a kasztnit, s fölvágta a pilóta lábán a bőrt.

Sajnos, úgy látszik, az ilyen balesetek - Monacóban Ralf Schumacher szenvedett hasonlót - kezdenek mindennapossá válni, ezért az FIA-nak minél előbb foglalkoznia kellene a pilótafülke biztonságosabbá tételével.

A tesztek utolsó napján egyébként a két benettonos remekelt, Fisichella, Wurz sorrendben a legjobb időt autózták. Verstappen az Arrowsszal volt a harmadik leggyorsabb, s a Jaguar tesztpilótája, Burti is eredményes munkát végzett. A sort ismét egy Williams zárta, méghozzá Ralf Schumacheré, akinek három nap alatt sem sikerült megtalálnia a helyes beállításokat. Vagy ki tudja, lehet hogy csak a Hungaroringre tartalékolt?

A tréning után most már beszéljünk hazánk idei legfontosabb sporteseményéről, a Forma-1-es Magyar Nagydíjról.

A szokásos hosszú hétvége voltaképpen már el is kezdődött, hiszen hétfőn jó néhány istálló kiszolgáló személyzete megérkezett Budapestre. Kedden és szerdán jönnek az autókat és az alkatrészeket szállító kamionok a csapattagokkal együtt.

A "személyzetek" legfontosabb tagjai egyébként már csütörtökön mikrofonok elé állnak az FIA hivatalos sajtótájékoztatóin. Aznap Flavio Briatore, Eddie Irvine, Mika Hakkinen, Rubens Barrichello és Jenson Button nyilatkozatát hallhatjuk. Pénteken Pedro Diniz, Jacques Villeneuve, Mika Salo, Ross Brawn, Adrian Newey és a Jaguar főnöke Neil Ressler vesznek részt az eseményen.

Szombaton és vasárnap természetesen már az időmérő edzés, majd a futam legjobbjait láthatjuk.

A háromnapos Forma-1-es Magyar Nagydíj programja:

Augusztus 11. Péntek:
11.00 - 12.00 Szabadedzés
13.00 - 14.00 Szabadedzés

Augusztus 12. Szombat:
09.00 - 09.45 Szabadedzés
10.15 - 11.00 Szabadedzés

13.00 - 14.00 Időmérő edzés

Augusztus 13. Vasárnap:
09.30 - 10.00 Melegítő edzés

14.00 - 16.00 Verseny (77+1 kör)

A Forma-1 mellett természetesen más kategóriák versengése is helyet kap a háromnapos programban. Lesz Forma-3000-es bajnoki futam igen rangos nemzetközi mezőnnyel, valamint Porsche Szuperkupa is. Az utóbbin rajthoz áll Bakos András, a magyar gokartsport legsikeresebb szereplője, aki végre tehetségéhez méltó körülmények között adhat számot tudásáról.

Lesz hát mit néznünk, s lesz kiért izgulnunk a következő napokban!