Schumacher indulhat az élről

2000.08.12. 15:38
Michael Schumacher szerezte meg az első helyet a vasárnapi Magyar Nagydíj rajtrácsán, David Coulthard a második, Mika Hakkinen a harmadik helyről indulhat. Mindhárom pilóta izgalmas rajtot vár - jelentette a helyszínről az Index különtudósítója.

sumi
Schumacher az első körén
Emlékezve az előző, Hockenheimben rendezett futamra, mindhárom pilóta izgalmas rajtot vár. Schumacher nem nevetett igazán, mikor a finn megjegyezte, izgalmas lesz nézni is, hogy mi történik majd az első kanyarban, vajon mindenki megbirkózik-e a feladattal.

A Német Nagydíjon Hakkinen a negyedik helyről az elsőre vágott, miközben Schumacher - akárcsak az azt megelőző versenyen - kiállni kényszerült az első kanyarban, miután hátulról meglökték.

Örülök - kommentálta meglehetősen röviden a szabadedzésen elért elsőségét Michael Schumacher. A délelőtti első edzés után új kerekeket tettek a Ferrarira, amelyekkel, úgy tűnik, a német pilóta kifejezetten elégedett volt.

Barrichello bezzeg nem örült annyira harmadik helyének - mint mondta, nem érezte igazán az autóját.

box
Máris van mit javítani a boxban
Coulthard kétszer is kicsúszott az edzésen, mindkét alkalommal a célegyenes utáni második kanyarban. Ennek ellenére a kocsi kiegyensúlyozásával elégedett volt, míg az edzésen csak hatodik helyet elért Hakkinen számos finomítást kért autója felfüggesztésén.

A kocsi javult tegnap óta, de még mindig küzdünk az autó alulkormányozottságával - mondta a két Jordan-pilóta. Frentzen a negyedik, Trulli a hetedik lett délelőtt.

A 15. Marlboro Magyar Nagydíj rajtsorendje
1M. Schumacher Ferrari1.17.514
2D. Coulthard McLaren1.17.886
3M. Hakkinen McLaren1.17.922
4R. Schumacher Williams1.18.321
5R. Barrichello Ferrari1.18.330
6H. Frentzen Jordan1.18.523
7G. Fisichella Benetton1.18.607
8J. Button Williams1.18.699
9 M. Salo Sauber1.18.748
10 E. Irvine Jaguar1.19.008
11 A. Wurz Benetton1.19.259
12 J. Trulli Jordan1.19.266
13 P. Diniz Sauber1.19.451
14 J. Alesi Prost1.19.626
15 P. De La Rosa Arrows1.19.897
16 J. Villeneuve BAR1.19.937
17 J. Herbert Jaguar1.19.956
18 R. Zonta BAR1.20.272
19 N. Heidfeld Prost1.20.481
20 J. Verstappen Arrows1.20.609
21 M. Gene Minardi1.20.654
22 G. Mazzacane Minardi1.20.905
Ralf Schumacher szintén alulkormányzottságra, Jenson Button pedig éppen ennek ellenkezőjére panaszkodott egyes kanyarokban. A két BMW-Williams pilóta az ötödik illetve a 11. időt futotta délelőtt.

A Benettonok közül ismét Fisichella szerepelt jobban, a nyolcadik helyet jelentő 1.18.561-es ideje közel két másodperccel jobb, mint a 18. helyet elért Wurz-é.

A pálya valamennyi pilóta szerint sokat tisztult tegnap óta, a Hungaroring sajátossága ugyanis, hogy mivel évente csak keveset használják, az első, pénteki napon nagyon poros.

Ennek ellenére Coulthard két kicsúszása mellett Alesi és Herbert is kilátogatott a fűre, Zonta pedig megpördült az egyik gyorsabb kanyarban.


- Nem egészen azt értük el, amit akartunk, nem sikerült megtalálnunk a legjobb beállítást, ennek köszönhető, hogy lemaradtunk a pole pozicióról - kommentálta az edzés eredményeket Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója. Emlékeztett azonban, hogy hasonló volt a rajtsorrend Magny Cours-ban és Barcelonában is, mindkét pályán a McLarenen nyerték a versenyt.

sajtaj
Coulthard, Schumacher és Hakkinen
Jean Todt, a Ferrari istálló vezetője ezzel szemben csodálatosnak minösítette az edzést, melyen Schumacher az idei évben ötödik rajtelsőségét szerezte meg. Mint mondta Barrichello - az ötödik lett -- nem tudta kihozni a maximumot az autójából, de ,,láttuk már hogyan versenyez rosszabb pozicióból indulva" - emlékezett a a hockenheim-i versenyre, ahol a brazíl 18-ént indulva nyert.

Kellemes meglepetés a negyedik helyem, a Hungaroringet korábban a legnehezebb pályának minösítettük a csapat számára - mondta az ifjabb Schumacher. Mint mondta az elért nagyobb motor teljesítmény és az elmúlt hetekben végrehajtott aerodinamikai fejlesztések nagyon sokat segítettek. Jenson Button a másik a Williamsal a nyolcadik helyet szerezte meg, ami a csapat technikai igazgatója, Patric Head szerint igazán lenyügöző teljesítmény, figyelembe véve hogy elöször indul ezen a technikás pályán.

A hatodik helyet megszerző Heinz Harald Frentzen elégedett eredményével, mint mondta a startnál nagyon kell vigyázni, hogy a lehető legkisebb mértékben pörögjenek ki a kerek, és már az első kanyarhoz a megfelelő vonalon tudjon megérkezni. Trulli reggeli kicsúszása miatt több kisebb javítást kellett elvégezni az autóján, a 12. helyet elért pilóta azonban igy is a fékekre és az autó kiegyensúlyozatlanságára panaszkodott.

A hetedik helyről induló Fisichella szerint utolsó gyors körében feltartotta Schumacher, ezért nem tudott jobb eredmény elérni. Wurz a 11. helyről vághat neki a versenynek, mint mondta mire az edzés végére eltalálták a megfelelő beállítást, annyi autó volt kinn a pályán, hogy nem tudott igazán gyors kört menni.

hakinen Elértük a célunkat, hogy az első tízbe kerüljünk az időmérő edzésen - mondta Peter Sauber, miután a nevét viselő autóval Mika Salo a kilencedik helyet szerezte meg. A másik pilóta, Pedro Diniz a 13. helyen végzett.

Eddie Irvine ugyanabban a körben autózta a 10. helyre elég legjobb idejét, amikor Schumacher megfutotta az első időt. Így a legjobb időben volt kinn a pályán, de ezek szerint mindez mutatja a két autó közötti különbséget.Teljesítménye igy is szép, ha figyelembe veszük, hogy a másik Jaguarral Herbert csak a 17 helyet érte el.

Az év eddigi versenyein többször is meglepően jó edzés eredményeket elérő Arrows autók csak a 18. és a 19. helyet szerezték meg. Mint Jos Verstappen mondta, a kocsinak nem fekszik a pálya, ezért az edzés ,,nagyon, nagyon rossz volt, nincs mit mondani róla".

Nem volt elégedett az eredménnyel a BAR Honda sem, Villeneuve a 16., Zonta a 18. helyet szerezte meg. A két Minardi zárja majd az indulók sorát, Mazzacane azonban úgy fogalmazott, figyelembe véve a sok technikai problémát, mellyel a hétvége alatt szembesültek (gond volt többek között a sebességváltóval is) elégedett az eredménnyel.


A BBC tudósítója is megnézte Erotik Campinget

tzona
Egy zászló 4500 forintba kerül a Zónában
Néhány különleges eseményt már maga mögött tudhat 15 éves történetében a magyar Forma-1-es futam - írja ironikus tudósításában a BBC. Így például 1986-ban a Romániából érkező nézők egy csoportja megtagadta a visszautazást, és menedékjogot kért Magyarországon - emlékeztet az "immár szokásos" furcsaságokra az angol tudósító. Idén viszont az első szabadtéri bordély nyílt meg egy ligetes részen, a versenypálya közelében. A magyar jogszabályok lehetővé teszik a türelmi zónákat, és ezt jelzi az Erotik Camping kapuja fölött lengedező fehér zászló is - írja a brit hírforrás. Valójában persze hiányoznak innen a kempingsátrak, húsz "beugró-fülke" áll csupán a területen, néhány vécével kiegészítve. A BBC némi gúnnyal megjegyzi: az ideérkezett örömlányok alapos rostáláson mentek keresztül - Budapestről jöttek szinte kivétel nélkül, hiszen ők legalább néhány szót tudnak idegen nyelveken.