Szenzációs Häkkinen!

2000.08.27. 21:42
A finn Mika Häkkinen nyerte a 2000-es Belga Nagydíjat, s ezzel megerősítette vezető pozícióját a világbajnokságban. A nagy vetélytárs Michael Schumacher a második, míg öccse Ralf a harmadik helyen végzett. A McLaren csapat szintén tovább növelte előnyét az konstruktőrök versenyében.
Mika Häkkinen
Belgiumban is az első
Az időmérő edzés alatti "csend" után ma az Ardennek is megmutatta igazi arcát, hiszen egész délelőtt zuhogott az eső Spaban, nem kis fejtörést okozva ezzel a versenyzőknek és persze a szerelőknek, tudniillik, hogy milyen gumikkal vágjanak neki a 44 körös futamnak. A rajt előtt a pálya fele szinte teljesen száraz volt már, míg az erdős szakaszon még csurom víz volt a versenyzésre szánt aszfaltcsík. Végül a 22 versenyzőből csak a veterán Jean Alesi indult száraz gumikkal, társai egytől-egyig az amolyan köztes megoldásnak számító félig eső félig száraz abroncsokkal vágtak neki a távnak. Ráadásul nem is akárhogy, mert biztonsági okokra hivatkozva a versenybizottság úgy látta jobbnak, ha a mezőny a safety car mögül kezdi meg a száguldást, tehát a hagyományos felvezető kört a biztonsági autó mögött tették meg a pilóták, majd mikor a pace car kiment a boxba, a versenyzők megkapták a zöld zászlót és már el is kezdődött a futam. Eleinte a sorrend szinte semmit sem változott, a pilóták a rajtfelállásnak megfelelő helyükön autózták végig az első köröket.

Az állóvizet először a fiatal Jenson Button kavarta fel, hiszen a harmadik körben a célegyenes végén megelőzte a második helyen autózó Jarno Trullit, de az olasz rögtön vissza tudott kerülni az időközben rossz ívre sodródott brit elé. A következő körben már nem volt ilyen szerencsés Trulli. Az akció a buszmegálló kanyarban kezdődött, ahol M. Schumi megelőzte a korán fékező Buttont, majd a célegyenes végén ezt megtette az olasszal is, azonban Trulli olyen szerencsétlenül érkezett a kanyarba, hogy az őt közben szintén előzni készülő Jenson Buttonnal ütközött. Trulli kiesett, Button ugyan folytatta a versenyt, de elé került még a helyzetet jól kihasználó Coulthard és Ralf Schumacher is.

A boxkiállásokat a Prost-os Nick Heidfeld kezdte meg, a nagyok közül a Schumacher fivérek, Barrichello és Frentzen is ezt tette, miközben a más taktikát választó Alesi megfutotta a verseny addigi leggyorsabb körét és ezzel a negyedik helyen autózhatott. A következő körökben Häkkinen, Button és Coulthard is kiállt, a sorrend azonban nem változott. A kerékcseréje után feltűnően gyors M. Schumacher sorra futotta a leggyorsabb köröket - szám szerint hármat - és vészesen közeledett az addig hibátlanul vezető Häkkinenhez. Közben Fisichella egy Verstappennel való csetepaté után kénytelen volt feladni a versenyt.

Hivatalos végeredmény
1. Häkkinen 1:.28.14.494
2. M. Schumacher 1.103
3. R. Schumacher 38.096
4. Coulthard 43.280
5. Button 49.914
6. Frentzen 55.984
7. Villeneuve
8. Herbert
9. Salo
10. Irvine
11. Diniz
12. Zonta
13. Wurz
14. Gene
15. Verstappen
16. De La Rosa
17. Mazzacane

A versenyt feladták: Barichello, Alesi, Heidfeld, Fisichella, Trulli

A 12. körben aztán hibázott Häkkinen és megpördült az autójával, Michael Schumacher pedig könnyedén elautózott mellette és elkezdte növelni előnyét a finn előtt és persze futott egy leggyorsabb kört is. A Prost autók eddigi szereplésének megfelelően ugyanebben a körben Heidfeld kiesett. A kerékcserék második körében nem volt igazán említésre méltó esemény leszámítva azt, hogy David Coulthard megelőzte a közvetlenül előtte a boxutcába érkező Frentzent. Barrrichellonak még azelőtt lerobbant a Ferrarija, mielőtt beért volna a boxba, s bár a team mindent megtett, nem sikerült az olasz szerelőknek a brazil autóját ismét versenyképessé tenni.

A ismételt boxlátogatások után M. Schumi még majdnem tíz másodperccel vezetett Häkkinen előtt, de a repülő finn szédületes tempót kezdett diktálni és 5-7 körön belül megérkezett a nagy rivális mögé. Ekkor M. Schumi, Häkkinen, R. Schumi, Button, Coulthard, Frentzen volt a sorrend, mivel Jean Alesi is csapattársa sorsára jutott, azaz feladta a versenyt, tehát megint nem ért célba egy Prost Peugeot sem. David Coulthard a boxutcai előzése után bemutatott egy "valódit" is, a skót mintaszerűen fékezte ki a verseny végére már alaposan elfáradt Jenson Buttont. De a java még csak most kezdődött, mert Häkkinen miután utolérte Michael Schumachert, hosszú körökön át állandó előzési manőverekkel ijesztgette a németet. Fáradozásainak három körrel a verseny vége előtt meg is lett a gyümölcse, hiszen a forgalmat általában jól "használó" Schumi éppen kívülről előzte Zontát, amikoris Häkkinen belülről - jobbról - mindkettőjüket otthagyta, s az egyenes végén szépen kifékezte a megéehetősen meglepett németet. Hajmeresztő manőver volt, amit tényleg csak a legnagyobbak és legmerészebbek mernek és tudnak megcsinálni. Innen már nem is adta ki kezéből a győzelmet a finnek kétszeres világbajnok. Tehát Häkkinen Michael Schumachert Spa- Franchorschampsban, azaz kedvenc pályáján verte meg, ami mindenképpen komoly teljesítmény. A McLarenek, ezen belül főleg Mika Häkkinen formája mindenképpen meggyőző, a Ferrarinak pedig mindenképpen össze kell szednie magát a következő két hétben, ha meg akarják előzni a wokingiakat, de azt se felejtsük el, hogy a száguldó cirkusz mezőnye legközelebb Monzába látogat...