A Forma-1 elaltatta Amerikát

2000.09.23. 22:39
A szezon eddigi legunalmasabb időmérő edzésén Michael Schumacher szerezte meg a pole pozíciót Indianapolisban. Mellőle Coulthard, mögüle Hakkinen indulhat, természetesen Barrichelloé a negyedik kocka.
Hírek röviden:
- Indianapolisban a Jaguar vezetői bejelentették, hogy 2001-től kezdve a volt háromszoros CART-bajnok lesz az angol istálló csapatfőnöke. A váltásra azért van szükség, mert Paul Stewart, az eredeti istállóigazgató, betegsége miatt kemoterápiás kezelésre szorul, az idei szezon második felében őt helyettesítő Neil Ressler - tapasztalatok és megfelelő szakértelem híján - nem volt képes sikerre vezetni a Jaguar-Cosworth Teamet.

- Hivatalossá vált, hogy jövőre a Ferrari, a Sauber mellett, Alain Prost istállóját is ellátja motorokkal. Prost csapata számára a szerződés valószínűleg az életben maradást és Jean Alesi biztos megtartását jelenti.

Hát ennél azért izgalmasabbra számítottunk. Pedig az elején úgy nézett ki, hogy feszenghetünk egy kicsit kényelmes karosszékünkben, hiszen még az eső is eleredt. Érthető volt tehát, hogy a nagyobb zuhi előtt mindenki repeszteni akart egy gyors kört, ezért kígyózott kocsisor a boxutca kijáratánál már percekkel az edzés megkezdése előtt.

A gyors köröket sikerült is teljesíteni - Schumi volt a legsebesebb -, ám a csepergésből nem lett zápor, így a versengés is csak egyszerű körözéssé laposodott. Schumacher teljesítményét ugyanis csak egy ember tudta felülmúlni, mégpedig önmaga: harmincöt röpke perc elteltével - amely alatt csupán szegény Alesi motorhibája nyújtott némi látványosságot a nézők számára - 1:14:492-ről, 1:14:266-ra javította idejét. Mögötte jó negyedórán keresztül Barrichello birtokolta a második kockát, majd Hakkinen vette át az első sor kevésbé kedvező pozícióját.

Végül azonban a kétszeres finn világbajnok a célegyenesben úgy felgyorsította előnyét Coulthardot - David Mika szélárnyékában autózhatott -, hogy a skót - persze saját vezetői tudásának is köszönhetően - egészen a második rajthelyig röpült. Hakkinen így a harmadik, Barrichello pedig a negyedik helyre esett vissza.

Sok év után újra Forma 1-es autók Indianapolisban (fotó: Index/Lala)
Ezen a szombat délutánon leginkább a Trulli-Button duó produkciója érdemel említést. A fiatal Jordan- és a még fiatalabb Williams-pilóta simán megverte jóval tapasztaltabb csapattársát, és kisajátította a harmadik sort. Érdekes megfigyelni, hogy lassacskán ez a két zöldfülű lesz az, aki rendszeresen a legyőzhetetlen McLaren-Ferrari kettőshöz a legközelebb tud kerülni. Ha pedig mondjuk ők is egy-egy ilyen autót kormányozhatnának...

Ők a jövő pilótái, ma még azonban meg kell elégednünk a vörös-ezüst hegemóniával. S remélnünk kell, hogy holnap némi izgalmat sodor Indianapolis fölé az időjárás, mert ha nem, akkor valószínűleg az történik, mint ma: el-elbóbiskolunk abban a kényelmes karosszékben.

A rajtsorrend:
1. M. Schumacher Coulthard
2. Hakkinen Barrichello
3. Trulli Button
4. Frentzen Villeneuve
5. Diniz R. Schumacher
6. Wurz Zonta
7. Verstappen Salo
8. Fisichella Heidfeld
9. Irvine De La Rosa
10. Herbert Alesi
11. Mazzacane Gené