Schumacher egy lépésre a világbajnokságtól

2000.09.26. 18:30
A vasárnapi indianapolisi futamot követően - mely Michael Schumacher győzelmével zárult -, hétfőn a főszereplők újra a mikrofonok elé álltak. Egy pillanatra még visszatekintettek a versenyre, ám már leginkább az utolsó két - Japán és Malajzia - viadal állt gondolataik középpontjában.
Michael Schumacher, aki nyolc pont előnnyel vezet a pontversenyben:

Michael Schumacher
"Hihetetlen győzelem volt"
"Hihetetlen győzelem volt. A rajtom jól sikerült, s bár sejtettem, hogy Coulthardot szabálytalan startja miatt megbüntetik, meg akartam előzni. A skót feltartott engem, azért, hogy Hakkinen minél közelebb kerülhessen hozzám. Ez teljesen érthető, hiszen csapattársak, David pedig semmilyen szabálytalanságot nem követett el. Hogy ne veszítsek sok időt, meg kellett kockáztatnom az előzést. Szerencsére sikerült őt lehagynom, bár a két autó összeért. Nem vagyok benne biztos, hogy Coulthard teljesen tiszta eszközökkel játszott abban a helyzetben, de lényeg, hogy nem lett ütközés a dologból. Talán a büntetése tudatában már óvatosabbnak kellett volna lennie, de ki tudja... Hakkinen lett volna a másik kemény ellenfelem, ám azt hiszem, ha nem esik ki, akkor sem tudott volna megelőzni. Az utolsó meleg pillanat a megpördülésem volt. Fél perccel vezettem, egyszerűen nem tudtam rendesen koncentrálni. Ross Brawn szólt is a rádión, hogy ébredjek föl" - szólt Schumi.

Majd így folytatta: "A győzelemhez ezer dolognak kell egyszerre stimmelnie, s nekünk Indianapolisban mindent sikerült tökéletesen összehangolni. Nagyon boldog vagyok, valószínűleg a közönség is ugyanígy érez. A szurkolók itt, Amerikában is fantasztikusak voltak, s remélem sikerült velük megszerettetnünk a Forma-1-et. A világbajnokságtól csupán egyetlen lépés választ el minket, de nyugodtnak kell maradnunk, mert csak így érhetünk célba. Suzukában általában erősek vagyunk, remélem most mi leszünk a legerősebbek. A japán pálya remek, biztosan remek küzdelem lesz" - zárta le nyilatkozatát Schumacher.

Legnagyobb ellenfele, Mika Hakkinen kissé letörten állt a tolforgatók elé, ám még nem adta föl a küzdelmet:

Mika Hakkinen
"Tizenkét futammal ezelőtt volt az utolsó műszaki hibánk"
"Tizenkét futammal ezelőtt volt az utolsó műszaki hibánk, Brazíliában adtam föl legutóbb egy versenyt. Ma a motor ment tönkre, nem is emlékszem mikor fordult ez utoljára elő. Kár, mert a kiesésem előtt gyorsabb voltam, mint Schumacher, folyamatosan dolgoztam le a hátrányomat, biztosan utolértem volna. Nyolc pont nem kevés, nagyon nehéz lesz fordítani, de a játszmának még nincs vége. Tavaly és azt megelőzően is én győztem Suzukában, s ez azért ad egy kis erőt a talpra álláshoz. Mi már nem hibázhatunk" - vonta le a végső koklúziót a vilábajnoki cím védője.

Nézzük, hogyan vélekedtek a csapatfőnökök a szerdán látottakról:

Jean Todt, a Scuderia első embere:

"A közönség örömét látva még nagyobb elégedettséggel tölt el ez a győzelem. Óriási diadalt arattunk, azonban továbbra is koncentrálnunk kell, hogy le ne csússzunk a helyes útról. Nyolc pont még nem jelent teljes biztonságot. Azzal a hiszemmel kell Suzukába utaznunk, hogy a McLaren még mindig előttünk van, így még jobban akarjuk majd a sikert."

Ron Dennis, aki cáfolta Schumacher csapattaktikai állítását:

"Nem volt semmiféle taktika, Coulthard azért nem lehetett gyorsabb, mert gumijaival valamilyen probléma volt. Ezt minél hamarabb ki kell derítenünk, s azt is, hogy mi okozta Mika autójának a hibáját. A világbajnokságot még elérhetjük, hiszen két futam alatt még elég pontot szerezhetünk ahhoz, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat. Biztosíthatok mindenkit, hogy eltökéltségünk és hozzáállásunk nem fog változni: mi mindig a legjobbra törekszünk."