Ecclestone: "A Forma-1 számára így a legjobb"

2000.10.12. 14:24
Michael Schumacher immár három napja a Forma-1 2000. évi bajnokának mondhatja magát. Hallgassuk meg, hogy a rivális pilóták, illetve a Száguldó Cirkusz más híres egyéniségei hogyan vélekednek a német győzelméről.
Bernie Ecclestone: "A Forma-1-nek hihetetlenül jót tesz a Ferrari győzelme. Ez a legjobb, ami történhetett, boldog vagyok, hogy így végződött a világbajnokság. Schumacher Japánban kivételes teljesítményt nyújtott, Senna óta ő a legjobb".

Jacques Villeneuve, aki nem mondható éppen Schumi legjobb barátjának: "Michael kivételes idényt tudhat maga mögött, mindenkinek el kell ismernie, hogy ő volt a legjobb és megérdemelten nyert. A Ferrari már évtizedek óta küzdött ezért a sikerért, érthető volt tehát, hogy Schumacher köré épült a csapat. Most, hogy győztek, remélem már két egyes számú pilótával fognak rajthoz állni. Egyenlő körülmények között szívesen lennék a német csapattársa, hiszen kiderülne, melyikünk a jobb".

Alain Prost, aki két éven át volt a Scuderia alkalmazottja: "Vezettem a Ferrarit, tehát tudom, mit jelent Olaszország számára ez a győzelem. Már régóta harcoltak a világbajnokságért, s idén végre - teljesen megérdemelten - meg is szerezték azt. A siker Schumachernek köszönhető leginkább, de a csapatot sem szabad elfelejteni".

Heinz-Harald Frentzen, Schumi riválisa és honfitársa: "Azt hiszem, ez volt Michael karrierjének legjobb szezonja. Oly hosszú - öt évnyi - próbálkozás után meg tudom érteni, miért viselkedett ő és csapata is szinte félőrültként a kockás zászló lecsapódása után".

Flavio Briatore, aki csapatfőnökként két világbajnokságot nyert Schumacherrel: "A szezon előtt a McLaren és a Ferrari egyenlő erős volt, azonban az olaszok jobb alapokkal és erősebb utánpótlással rendelkeztek. Valószínűleg ezért győztek ők, és nem az ezüst nyilak. Gratulálok Schumachernek, aki a különbséget jelentette a két csapat között. Különösen örülök a sikerüknek Jean Todt miatt is, aki hét év alatt a semmiből egy csapatot alakított ki. Higgyék el, én tudom, hogy ez mennyire nehéz feladat".

Jenson Button, a legfiatalabb: "A Forma-1 nagy pillanatai ezek. Annyi balszerencse után végre sikerült győzniük. Gratulálok!"

Giancarlo Fisichella, aki hasonló sikerről álmodik: "Most már tényleg szerződtethetnének végre egy olasz pilótát...Gratulálok, megérdemelték, ők voltak a legjobbak."

Jarno Trulli, aki a legboldogabb volt a nem csapattagok közül: "Örülök, hogy a szurkolók milliói végre megkaphatták, amire annyi éve vártak, végre önfeledten élvezhetik a sikert. Talán idén egy kissé sok volt az ellentmondásos pillanat, de a Forma-1 már csak ilyen."

Johnny Herbert, aki a felkészülésben látja a győzelem kulcsát: "Azért győzött a Ferrari, mert a téli szünetben többet dolgozott, mint a McLaren. Jobb teszteket futottak, többet fejlesztettek, így a rajt előtt egy pici előnyre tettek szert. Végső sikerük pedig bebizonyította, hogy akinek üldöznie kell, az hamarabb elfárad, ezért nyert a Scuderia."

A dicsérő szavak után pedig lássuk, hogyan reagált a sajtó Michael Schumacher és a Ferrari győzelmére.

Olaszország:
La Gazzetta dello Sport: "Köszönjük Ferrari! Huszonegy év után Itália újra ünnepel...Mindenki megőrül Schumiért"

Franciaország:
Liberation:"Schumacher harmadszor világbajnok, most épp egy Ferrarival. Ezt jobban képtelenség csinálni."

Spanyolország:
El Páis: "Schumi bebizonyította, hogy ő a legjobb, bár ezt a földön már eddig is mindenki tudta"

Ausztria:
Salzburger Nachrichten: "Schumi megváltotta a Ferrarit"

Japán:
Hochi Simbun: "Schu, a király...A legjobb Senna óta"

Németország:
Die Welt: "Schumacher Ferrarival szerzett világbajnoki címének az adja a legnagyobb rangot, hogy bár már több, mint 20 éve a sportág legjobbjai próbálkoztak a trófea begyűjtésével, mégsem sikerült senkinek, csak neki. Ez pedig nem véletlen"
Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Schumacher mesteri teljesítményével a német sport legnagyobb alakjai közé emelkedett. Társai nem kisebb nevek, mint Franz Beckenbauer és Boris Becker."

Anglia:
Daily Telegraph: "Olaszország legédesebb pillanatait éli át. A Ferrari már 21 éve várt erre"
Daily Mail, a lap, amely Schumacher mellett a nagy taktikus Ross Brawnról sem feledkezik meg: "Michael Schumacher megerősítette helyét a Forma-1 halhatatlanjai között. A német mögött Ross Brawn az agy, akire mindkét pilóta mindig számíthat."

Valószínűleg nem véletlen, hogy maga Schumacher is Ross Brawnnak ajánlotta Suzukában aratott győzelmét.

S végül ejtsünk szót a világ e pillanatban talán legnépszerűtlenebb emberéről is. Francesco Cossiga, Itália egykori köztársasági elnöke így értékelte Schumacher sikerét: "A világbajnokságot a Ferrari-csapat nyerte meg, nem pedig ez a szemtelen, túlfizetett bajor gyerek. Számomra semmit nem jelent, hogy épp ő ült a volánnál ezen a napon..."
Signor Cossiga elemzése még tovább is folytatódott, ám szerintem - a saját érdekében - jobb, ha itt félbeszakítjuk. Leginkább azért, mert - a sajtóvisszhangokat, illetve a szakértők véleményét tekintve - a világon mindenki egyet ért abban, hogy ez a győzelem nem jöhetett volna létre, ha nincs: Michael Schumacher.