Árpád
-2 °C
4 °C

Ecclestone: "A Forma-1 számára így a legjobb"

2000.10.12. 14:24
Michael Schumacher immár három napja a Forma-1 2000. évi bajnokának mondhatja magát. Hallgassuk meg, hogy a rivális pilóták, illetve a Száguldó Cirkusz más híres egyéniségei hogyan vélekednek a német győzelméről.
Bernie Ecclestone: "A Forma-1-nek hihetetlenül jót tesz a Ferrari győzelme. Ez a legjobb, ami történhetett, boldog vagyok, hogy így végződött a világbajnokság. Schumacher Japánban kivételes teljesítményt nyújtott, Senna óta ő a legjobb".

Jacques Villeneuve, aki nem mondható éppen Schumi legjobb barátjának: "Michael kivételes idényt tudhat maga mögött, mindenkinek el kell ismernie, hogy ő volt a legjobb és megérdemelten nyert. A Ferrari már évtizedek óta küzdött ezért a sikerért, érthető volt tehát, hogy Schumacher köré épült a csapat. Most, hogy győztek, remélem már két egyes számú pilótával fognak rajthoz állni. Egyenlő körülmények között szívesen lennék a német csapattársa, hiszen kiderülne, melyikünk a jobb".

Alain Prost, aki két éven át volt a Scuderia alkalmazottja: "Vezettem a Ferrarit, tehát tudom, mit jelent Olaszország számára ez a győzelem. Már régóta harcoltak a világbajnokságért, s idén végre - teljesen megérdemelten - meg is szerezték azt. A siker Schumachernek köszönhető leginkább, de a csapatot sem szabad elfelejteni".

Heinz-Harald Frentzen, Schumi riválisa és honfitársa: "Azt hiszem, ez volt Michael karrierjének legjobb szezonja. Oly hosszú - öt évnyi - próbálkozás után meg tudom érteni, miért viselkedett ő és csapata is szinte félőrültként a kockás zászló lecsapódása után".

Flavio Briatore, aki csapatfőnökként két világbajnokságot nyert Schumacherrel: "A szezon előtt a McLaren és a Ferrari egyenlő erős volt, azonban az olaszok jobb alapokkal és erősebb utánpótlással rendelkeztek. Valószínűleg ezért győztek ők, és nem az ezüst nyilak. Gratulálok Schumachernek, aki a különbséget jelentette a két csapat között. Különösen örülök a sikerüknek Jean Todt miatt is, aki hét év alatt a semmiből egy csapatot alakított ki. Higgyék el, én tudom, hogy ez mennyire nehéz feladat".

Jenson Button, a legfiatalabb: "A Forma-1 nagy pillanatai ezek. Annyi balszerencse után végre sikerült győzniük. Gratulálok!"

Giancarlo Fisichella, aki hasonló sikerről álmodik: "Most már tényleg szerződtethetnének végre egy olasz pilótát...Gratulálok, megérdemelték, ők voltak a legjobbak."

Jarno Trulli, aki a legboldogabb volt a nem csapattagok közül: "Örülök, hogy a szurkolók milliói végre megkaphatták, amire annyi éve vártak, végre önfeledten élvezhetik a sikert. Talán idén egy kissé sok volt az ellentmondásos pillanat, de a Forma-1 már csak ilyen."

Johnny Herbert, aki a felkészülésben látja a győzelem kulcsát: "Azért győzött a Ferrari, mert a téli szünetben többet dolgozott, mint a McLaren. Jobb teszteket futottak, többet fejlesztettek, így a rajt előtt egy pici előnyre tettek szert. Végső sikerük pedig bebizonyította, hogy akinek üldöznie kell, az hamarabb elfárad, ezért nyert a Scuderia."

A dicsérő szavak után pedig lássuk, hogyan reagált a sajtó Michael Schumacher és a Ferrari győzelmére.

Olaszország:
La Gazzetta dello Sport: "Köszönjük Ferrari! Huszonegy év után Itália újra ünnepel...Mindenki megőrül Schumiért"

Franciaország:
Liberation:"Schumacher harmadszor világbajnok, most épp egy Ferrarival. Ezt jobban képtelenség csinálni."

Spanyolország:
El Páis: "Schumi bebizonyította, hogy ő a legjobb, bár ezt a földön már eddig is mindenki tudta"

Ausztria:
Salzburger Nachrichten: "Schumi megváltotta a Ferrarit"

Japán:
Hochi Simbun: "Schu, a király...A legjobb Senna óta"

Németország:
Die Welt: "Schumacher Ferrarival szerzett világbajnoki címének az adja a legnagyobb rangot, hogy bár már több, mint 20 éve a sportág legjobbjai próbálkoztak a trófea begyűjtésével, mégsem sikerült senkinek, csak neki. Ez pedig nem véletlen"
Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Schumacher mesteri teljesítményével a német sport legnagyobb alakjai közé emelkedett. Társai nem kisebb nevek, mint Franz Beckenbauer és Boris Becker."

Anglia:
Daily Telegraph: "Olaszország legédesebb pillanatait éli át. A Ferrari már 21 éve várt erre"
Daily Mail, a lap, amely Schumacher mellett a nagy taktikus Ross Brawnról sem feledkezik meg: "Michael Schumacher megerősítette helyét a Forma-1 halhatatlanjai között. A német mögött Ross Brawn az agy, akire mindkét pilóta mindig számíthat."

Valószínűleg nem véletlen, hogy maga Schumacher is Ross Brawnnak ajánlotta Suzukában aratott győzelmét.

S végül ejtsünk szót a világ e pillanatban talán legnépszerűtlenebb emberéről is. Francesco Cossiga, Itália egykori köztársasági elnöke így értékelte Schumacher sikerét: "A világbajnokságot a Ferrari-csapat nyerte meg, nem pedig ez a szemtelen, túlfizetett bajor gyerek. Számomra semmit nem jelent, hogy épp ő ült a volánnál ezen a napon..."
Signor Cossiga elemzése még tovább is folytatódott, ám szerintem - a saját érdekében - jobb, ha itt félbeszakítjuk. Leginkább azért, mert - a sajtóvisszhangokat, illetve a szakértők véleményét tekintve - a világon mindenki egyet ért abban, hogy ez a győzelem nem jöhetett volna létre, ha nincs: Michael Schumacher.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?