Schumachernek nem volt ellenfele

2000.10.21. 10:58
A már világbajnok Michael Schumacher szerezte meg a pole pozíciót az idény utolsó, malajziai futamán. A második helyen Hakkinen, a harmadikon Coulthard végzett. Az első két sort Barrichello negyedik kockája teszi teljessé.
A sepangi negyven fokos hőségben a pilóták több mint negyed órán keresztül a hűs depóban múlatták az időt: Hakkinen a kamerák elől elbújva relaxált, míg Schumi a tesztpilóta Badoerrel és Jean Todttal viccelődött. Tizenhét percnyi lazítás után aztán Hakkinen és Gené törték meg a pálya csendjét, természetesen a finn állt a rajtsor élére, 1:38:648-as idővel. Csapattársa, Coulthard azonban ezt hamarosan fél másodperccel megjavította, s néhány perccel később Barrichello, aki a skót mögé zárkózott föl, már a második sorba szorította vissza Mikát. A tréning e szakaszában nagy volt a forgalom a ringen, mintha mindenki be akarta volna pótolni az edzés elején elvesztegetett időt. Michael Schumacher azonban csak fél óra elteltével jelent meg először, ám rögtön bizonyította klasszisát: öt tizeddel átvette a pole-t. Körét riválisai - Hakkinen, Coulthard és Barrichello - többször is megkísérelték felülmúlni, ám mindannyian kudarcot vallottak. Ez ugyanis ma csak egy embernek sikerülhetett: Michael Schumachernek. Az immár háromszoros világbajnok három perccel a leintés előtt újabb fél szekundumot faragott idejéből, tovább nehezítve az ellenfelek dolgát, akik gyakorlatilag a második kocka megszerzéséért küzdöttek. A Schumi melletti pozíciót előbb Barrichello foglalta el, ám - már jóval a leintés után - a brazil idejét Coulthard, majd másodpercek múlva Hakkinen is megjavította, amivel elfoglata a Schumi melletti helyet.

Már tét nélkül versenyez a világbajnok Ferrari pilóta
Michael Schumacher pályafutása 32., idei kilencedik, sorozatban negyedik edzéselsőségét aratta, ami enyhén szólva is figyelemre méltó. Még figyelemre méltóbb az a különbség, amivel ma Hakkinen előtt végzett: 0.463s. Ha a kerpeni nem indult volna el, hihetetlenül kiélezett küzdelemről beszélhetnénk, hiszen három legközelebbi riválisát csupán 0.033s választja el egymástól.

Végül mindenképpen beszélnünk kell a Benettontól elbocsátott, jövőre a McLaren tesztpilótai állását elfoglaló Alex Wurzről. A fiatal osztrák - Villeneuve előtt - az ötödik helyen végzett, ami óriási bravúr. A huszonhat esztendős versenyző a tréning utáni nyilatkozatában azonnal magyarázatot adott mai kivételes teljesítményére. Az idény során először, csapattársa, Fisichella helyett ő kapta a legutóbbi fejlesztésű alvázat és kasztnit, valamint szintén az első alkalommal, ma mögötte dübörgött a Supertec edzésmotorja. Mi lett volna, ha hamarabb jut hozzá a naprakész fejlesztésű alkatrészekhez? Ezt most már sosem tudhatjuk meg, egyben azonban biztos vagyok: fogunk még Alex Wurzzal találkozni a Forma-1-ben...

A pilóták nyilatkozatai:

M. Schumacher: "Az edzés elején a pálya nagyon piszkos volt, nem lett volna értelme kijönni a depóból, ezért ma csupán nyolc kört tudtam teljesíteni. Szerencsére azonban ennyi is elég lett a pole-hoz. Bevallom jó érzés felszabadultan, tét nélkül autózni, örülök, hogy már Japánban sikerült bebiztosítani a vb.-címet. Sajnálom, hogy Rubensnek nem sikerült mellettem végeznie, megérdemelte volna az első sort, de hátránya a többiekhez képest szinte semmi, úgyhogy nem kell szomorkodnia."

Mika Hakkinen: "Az edzés végén sikerült egy gyors kört futnom, ami nem is volt igazán gyors, azonban elég ahhoz, hogy az első sorból rajtolhassak. Ezzel én ma elégedett vagyok."

David Coulthard: "A tréning elején piszkos volt a pálya, ezért igazán sebesen nem lehetett körözni. Reménykedtem az első sorban, de egy nüansznyival végül lemaradtam. Emiatt azonban ma nem vagyok szomorú. A meleg szinte már-már elviselhetetelen, azonban nekünk a versenyzés a munkánk, valahogy megbírkózunk vele."