Emília
18 °C
26 °C

Verstappent öt évre ítélték

2000.11.01. 12:16
Egy belga bíróság öt éves börtönbüntetést szabott ki Jos Verstappenre, az Arrows csapat holland pilótájára. Verstappennek még három évvel ezelőtt, egy amatőr gokart klubban támadt nézeteltérése egy férfival, melyet úgy oldott meg, hogy gokartjával egyszerűen elütötte a - szerinte - kötözködő ellenfelét.
Öt évre ítélték Verstappent
A szenvedő félnek az eset során betört a koponyája. A belga bíróság tegnap hirdetett ítéletet az ügyben, s ez a holland pilóta számára öt éves szabadságvesztést jelent. Verstappennek azonban mégsem kell börtönbe vonulnia, ugyanis peren kívül megállapodott a károsulttal. Pályafutása tehát nincs veszélyben, s több mint valószínű, hogy az egyetlen holland Forma-1-es pilóta jövőre is marad az Arrowsnál, bár hivatalosan még nem jelentették be szerződésének meghosszabbítását.

Múlt hétvégén ünnepelte hetvenedik születésnapját Bernie Ecclestone, a Forma-1 teljhatalmú ura. Az angol üzletember autókereskedőként kezdte karrierjét, majd versenyzőként is kipróbálta magát, ám hamar rájött, hogy a pályán kívül jobb vezető, mint a volán mögött. Megvásárolt hát egy csőd szélén álló Forma-1-es istállót, a későbbi Brabhamet, amellyel Nelson Piquet révén a nyolcvanas évek elején két világbajnoki címet is szerzett. Ezután elhatározta, hogy a Forma-1-et a világ legjövedelmezőbb vállalkozásává teszi, s lassan megszerzett minden, a Száguldó Cirkusszal kapcsolatos üzleti jogot, illetve szövetségi tisztséget.

Megalapította a FOCA-t, a Nemzetközi Autókonstrüktőrök Szövetségét, majd a FIA, a Nemzetközi Automobil Szövetség alelnöke lett, az elnöki székbe pedig barátját, örök szekundánsát, Max Mosleyt ültette. Az évek során elérte célját, ugyanis ma a Forma-1 - a labdarúgás mögött - a világ második legkedveltebb "sportága". (Sőt, Németországban például az idén már többen látták a televízióban az F1 futamait, mint a német fociválogatott mérkőzéseit, a csúcs 14 millió néző volt.) Bernie Ecclestone magánvagyonát 1 milliárd fontra becsülik, ám ez a szám biztosan gyarapodni fog, hiszen a mindössze 162 centiméter magas üzleti zseni 2101-ig(!) az összes Forma-1-es futam közvetítési jogát megszerezte. A négy éve szívműtéten átesett Bernie születésnapi kívánsága ambíciózus terveihez képest igen szerény volt: "Egészségben szeretném megélni 2000 szilveszterét".

Sajnos ez a kívánság a Forma-1 egy másik szenvedélyes dolgozója számára nem teljesülhet. Paul Stewart, a háromszoros világbajnok, Jackie Stewart fia ugyanis rákbeteg. Az év elején még a Jaguar Racinget irányító csapatfőnök bejelentette, hogy kezelései miatt minden, az istállónál, illetve a tulajdonos Ford autógyárnál betöltött tisztségéről lemond. "A következő két évben igen gyakran kell majd kemoterápiára utaznom az Egyesült Államokba, ezért nem tudom ellátni feladataimat" - mondta szomorúan a 27 éves Stewart-fiú. Reméljük, hogy a fenti időszak leteltét követően mihamarabb viszontláthatjuk majd a boxban, fülhallgatóval a fején, megszokott kockás nadrágjában. Ez ugyanis azt jelentené, hogy teljesen meggyógyult.

Hírek röviden:

-Tragédia árnyékolta be a Ferrari hétvégi, mugellói ünnepségeit, az egyik betétfutamon ugyanis halálos baleset történt. A Ferrari 360 Modena típusú autók versenyén az egyik gép a szalagkorlátnak ütközött, majd a pálya közepén állt meg, ahol egy másik kocsi belerohant. A veszteglő autó sofőrje a kórházbaszállítás közben vesztette életét.

-Jenson Button, az idei F1-es szezon újonca hamarosan rallipilótaként is kipróbálja magát. A mindössze húsz éves britet ugyanis a Kanári-szigeteken évről évre megrendezett Mesterek Tornája nevű ralliversenyre meghívták a szervezők. A Williams volt, a Benetton leendő pilótája valószínűleg nem vall majd kudarcot, hiszen édesapja Anglia-szerte ismert ralli-krossz versenyző volt.

-Lehet hogy 2001-ben a Michelin mégsem szállít gumit Prostnak. A francia gyár azután, hogy a Professzor szerződést kötött a Ferrarival, melynek értelmében motorokat és sebességváltót kap az olaszoktól, visszakozni látszik a már majdnem megkötött egyezségtől. A Scuderia ugyanis a Bridgestone-tól kapja az abroncsokat, s a Michelin fél, hogy Prosték a dollármilliós fizetség mellett az új gumikról is átpasszolnak majd értékes információkat a Japánoknak. Arra nem gondoltak, hogy ez talán fordítva is történhetne?