Palik: Nagy a felelősség, de nem félek tőle

2001.02.09. 13:00
Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter Palik Lászlót javasolja a Hungaroring Sport Rt. elnök-vezérigazgatójának. Az elképzeléssel a kisebbségi tulajdonos is egyetért. A tisztséget korábban Studniczky Ferenc töltötte be, aki január 25-én lemondott. Az új elnök-vezérigazgató megválasztására az Rt. február második felében esedékes közgyűlésén kerül sor. Az Indexnek Palik elmondta, hogy szeretné folytatni a közvetítéseket, a szakmai stábba nem akar változtatásokat, mindössze Héder Barnát kéri fel új munkatársnak.

- Váratlanul érte a felkérés?

- Nagyon.

- Miért pont önre esett a választás?

- Nem tudom, mi alapján döntött így Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter. Nem ismerem a döntésének a hátterét.

- Mennyit gondolkodott a felkérésen?

- Amikor megkeresett a sportminiszter úr, komolyan mondom, nagyon meglepődtem és kértem pár nap gondolkodási időt. Aztán 2-3 nap alatt meghoztam a döntést és mostantól megpróbálok eleget tenni a felkérésnek.

- Kevesbé ismert az ön televízión kívüli tevékenysége. Nem lebecsülve önt, de nem fél a nagy kihívástól?

- Közgazdász diplomával rendelkezem és az elmúlt tíz évben több kisebb-nagyobb cég irányítását is elláttam. Tehát a feladattól nem félek, mert akik eddig ott dolgoztak, tudják a dolgukat, jó munkát végeztek. Így egy jó csapatot kapok. Az elmúlt 15 év alatt olyan szakemberek dolgoztak ott, akiknek nyomába lépnem nagy dolog. Tavaly nem csak minden idők legjobb Magyar Nagydíját, de az egész évi versenyek egyik legszínvonalasabbját hozták össze. Tudom, hogy nagy a felelősség, de nem félek tőle.

- Tervez-e komolyabb személyi változásokat?

- Nem hiszem, hogy erre szükség lenne, mert mint mondtam, a Hungaroringen egy összeszokott jó csapat van. Mindössze egy emberrel szeretném bővíteni a stábot, aki nélkül már csak egy háromlábú széknek érzem magam, ez pedig Héder Barna barátom, akivel több mint tíz éve vagyunk - nem csak baráti de üzleti - kapcsolatban is.

- Tervei között szerepel-e, hogy felvegye a kapcsolatot Studniczky Ferenccel a volt elnökkel? Kikéri az ő véleményét is?

- Úgy gondolom, a legnagyobb illetlenség lenne, ha ezt nem tenném meg. Biztos, hogy hívni fogom, sőt ha lehet, még arra is megszeretném őt kérni, hogy segítsen is a munkámban.

- Milyen újdonságokkal szeretné bővíteni a Hungaroring kihasználtságát?

- Erre még nem tudok válaszolni, ahhoz jobban bele kell még látnom a cég ügyeibe. Felelőtlenség lenne bármit is mondanom, de igyekszünk kihasználni a lehetőségeket.

Palik történelem:
Palik László, az egykori Telesport szerkesztő-műsorvezetője, évekkel ezelőtt is oda volt a Forma 1-ért. (Annak idején ő jelentette be elcsukló hangon Ayrton Senna halálhírét is.) Később legendássá vált közvetítései miatt kapcsolódott össze a neve az autóversenyzéssel. (Hová tűnt Damon Hill?) A televízióban egyre ritkábban tűnt föl, az üzleti életben is megpróbálkozott, sikerrel, de az F-1-es közvetítések, egy év kieséssel (Knézy Jenő) megmaradtak neki. Most pedig élete talán legnagyobb lehetőségéhez jutott. Természetesen a Forma-1 révén.

- Munkájába beleférnek a Forma 1-es közvetítések is?

- A sportminiszter úr pártolja az ötletet, szeretné, ha nem hagynám abba. De ez már nem csak rajtam múlik, ugyanis a televízióval még nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülnünk. Március negyedikén indul az idei versenysorozat, és én szívesen csinálnám tovább Mezei Dániellel. De a tévé részéről még nincs döntés a hogyan továbbról.

- Akkor lehet, hogy mindössze a Magyar Nagydíjon nem fogjuk önt hallani?

- Szerintem, amit délután kettőig nem tudtunk megcsinálni, azt utána már úgy sem lehet. A televízión keresztül pedig úgy is jobban kijönnek a hibák. Tudjuk, hogy mivel jár egy verseny, és kettőre már kész kell vele lenni.

- És akkor majd azt mondja a riporter: - Milyen jól szervezett nagydíjat látunk?

- Úgy legyen.