Béla
12 °C
27 °C

Herbert lett az Arrows tesztpilótája

2001.02.16. 11:20
Csütörtökön a versenyzéstől tavaly visszavonult Johnny Herbert bejelentette, hogy idén az Arrows harmadik számú pilótája lesz. E hír mellett a Prost autók körrekordjai emelkednek ki a hét legfontosabb történései közül.
Maradjunk is mindjárt a négyszeres világbajnok istállójánál, mely az utóbbi napok során nyújtott teljesítménye által a legtöbb külföldi autós orgánum címlapjára került. Szűk két héte ugyanis Jean Alesi, a Prost G.P. első számú pilótája Barcelonában, majd most kedden Estorilban az autóban akkor debütáló tesztpilóta, Pedro de la Rosa, egy nappal később pedig újra Alesi javította meg a hivatalos pályacsúcsot. A gall pilóta mindkét helyszínen 1 perc 19 másodperc alá szorította a köridőt, amire eddig senki más nem volt képes. Nem csoda hát, hogy a tavalyi kudarcokat követően Alesi optimistán tekint a szezon elé: "Alig várom már, hogy Melbourne-ben, a nyitófutamon megmérkőzhessek a többiekkel! Ezzel az autóval végre pontokért harcolhatunk, s elfelejthetjük a tavalyi év bosszúságait."

De la Rosa, aki a portugál ringen öt tizeddel maradt el Alesi rekordjától, szintén elismerően nyilatkozott az autóról: "Ez a legjobb Forma-1-es kocsi, amit valaha vezettem! A Ferrari motorja és váltója egyszerűen csodálatos: pontos és könnyen kezelhető. Külön öröm, hogy eddig a megbízhatósággal sincs baj, hiszen majdnem 100 kört tettem meg egy nap alatt, gondok nélkül."

Jenson Button
Estorilban tehát a prostok uralták a pályát, ám ne feledkezzünk meg a Benettonról sem, amely a hét során szintén itt tréningezett, Jenson Buttonnal a volánnál. A fiatal angol ugyancsak figyelemre méltó kört teljesített, 1.19.440-nel zárt, azonban a Renault motor megbízhatósága még mindig nem az igazi.

Valenciában a McLarenek és a Jordanek szárazon és vizen is verhetetlenek voltak, Coulthard pedig még közülük is kitűnt, hiszen egyszer sem akadt nála gyorsabb pilóta. Trulli és Frentzen szintén gondok nélkül dolgozhatott - a Jordan-Honda már megbízhatóan működik - ám egyiküknek sem sikerült a skóthoz hét tizednél közelebb kerülni.

Kyalamitól Ralf Schumacher körrekorddal köszönt el, ám Montoyára és a BAR-os Villeneuve-re, illetve Panisra sem lehet panasz, hiszen mindannyian eredményes hetet zártak. A kis Schumi felkészülési programja ezzel be is fejeződött, vele már csak Melbourne-ben találkozhatunk újra. Az utolsó simításokat a Williams-BMW-n Montoya végzi el a jövő hét folyamán, Barcelonában.

Hírek röviden
Elképzelhető, hogy Niki Lauda, a Jaguar új versenyigazgatója kipróbálja a csapat versenyautóját. A cég vezetői ugyanis úgy gondolják, hogy a háromszoros világelső osztrák ex-pilóta hatalmas tapasztalatával segíteni tudna a kocsi fejlesztésében.

Nigel Mansell biztosan nem lesz a Minardi versenyzője. A hét elején felröppent pletykálra reagálva a Forma-1-től 1992-ben visszavonult világbajnok elmondta, hogy csupán a Minardi közeljövőben építendő kétüléses Forma-1-es utóját fogja vezetni, versenyen azonban biztosan nem áll rajthoz. Mansell utoljára 1998-ban, az Angol Túraautó Bajnokság (BTCC) néhány futamán állt rajthoz hivatalos viadalon.

A Ferrari a napokban magányosan tesztelt Fioránóban, a bukása után visszatért Luca Badoerrel a kormánynál. Az olasz pilóta leginkább az új elektronikus rendszert próbálgatta, amelynek már részét képezi a kipörgésgátló is, melyet a barcelonai futamtól használhatnak újra a csapatok. A Scuderiához kapcsolódva el kell még mondanunk, hogy Michael Schumacher ismét kijelentette: remekül érzi magát a vörösöknél, s esze ágában sincs visszavonulni, biztos, hogy 2002 után is folytatja a versenyzést. "Még csak 32 éves vagyok, fiatalnak érzem magam, legalább 35 éves koromig, de inkább mégtovább a pályán akarok maradni." - fogalmazott határozottan Schumi.

Johnny Herbert
A háromszoros világbajnok csapattársa, Rubens Barrichello pedig bejelentette, hogy ez év végén apai örömök elé néz. "A gyermekem érkezésének tudata még több erőt és motivációt ad a sikeres szerepléshez" - nyilatkozta Rubinho.

A pályán kívül történtek közül Johnny Herbert visszatérése jelent szenzációt. A Forma-1-től tavaly visszavonult versenyző ugyanis egyéves tesztpilótai szerződést kötött az Arrows istállóval. Herbert eredetileg az amerikai CART-sorozatban szeretett volna versenyezni, ám miután egyik csapattal sem sikerült megállapodnia, elfogadta Tom Walkinshaw ajánlatát. "A gépet csak tesztelni fogom, versenyzői babérokra nem pályázom. Arról azonban nem tettem le, hogy elinduljak az Indy 500-on és a Le Mans-i 24 órás viadalon." - jelentette ki a háromszoros F1-futam győztes angol.