Egy kerék ölte meg Earnhardt-ot

2001.02.19. 21:05
A vasárnapi daytonai 500 mérföldes NASCAR futamon balesetet szenvedett Dale Earnhardt halálát minden bizonnyal egy leszakadt kerék okozta.
Elkezdődött a Daytona 500 nevű autóversenyen utolsó körében történt baleset kivizsgálása. Mint az már ismert, a szerencsétlenség során Dale Earnhardt Sr., a kategória hétszeres bajnok, legendás pilótája életét vesztette.

Dale Earnhardt Sr.
A televíziós felvételeken jól látszik, amint Earnhardt kocsijának hátulja összeér egy mögötte haladó autó elejével, majd hirtelen a jobbra lévő betonfal felé fordul magával sodorva Sterlin Marlin gépét is. Néhány századmásodperccel később mindkét autó a korlátnak csapódik, ám az ütközés nem olyan nagy erejű, hogy halát okozhatna. Marlin autójának leszakadó bal első kereke azonban Earnhardt pilótafülkéjébe csapódik az autó oldalsó nyilásán keresztül. (Igen, nyílásán keresztül, ugyanis ezeknek az autóknak sem ajtajuk, sem kétoldali ablakuk sincs, ezen a ponton - ahol be- és ki lehet szállni - a sofőrt csupán egy háló védelmezi a külvilággal szemben - láthatjuk milyen hatásfokkal...) Tehát ez a kerék találja el a 49 éves amerikai fejét, s okozza halálát.

Dr. Steve Bohannon, a pálya orvosa a következőképpen nyilatkozott az esetről: "Amikor az autóhoz értem, a mentőcsapat már levágta annak tetejét és kiemelte a roncsból Earnhardtot. Azonnal meg lehetett állapítani a sérülések súlyosságát: a pilóta eszméletlen volt, nem lélegzett és nem volt pulzusa... Mentővel a Halifaxi Egészségügyi Központba szállítottuk, ám minden újraélesztési kísérlet sikertelennek bizonyult. Azt hiszem Dale nem szenvedett, a becsapódás pillanatában belehalt koponyasérüléseibe." Az orvos szerint egyébként a 76-szoros futamgyőztes pilóta akkor sem élte volna túl a balesetet, ha az arcát teljesen elfedő, nem pedig úgynevezett "jet", azaz elöl nyitott, rostély nélküli sisakot visel.

Dale Earnhardttal, - azaz a Megfélemlítővel (Intimidator), ez volt ugyanis beceneve - együtt a NASCAR sorozat történelmének egy része is sírba száll, hiszen a 49 éves amerikait az oválpályák élő legendájaként tartották számon. Első versenyét 1975-ben futotta, majd négy évvel később a bajnokság újoncának választották. 1980-ban pedig megszerezte élete első bajnoki címét, amit még hat követett: 1986-87-ben, 1990-91-ben és 1993-94-ben. Karrierje során 76 győzelmet szerzett. Tavaly, három magához képest sikertelen szezon után a második helyen végzett a bajnokságban, így idén a kupa első számú esélyeseként tartották számon. Halálának helyszínén, a sorozat leghíresebb futamán Daytonában, több mint húsz sikertelen próbálkozás után 1998-ban győzött először és - mint kiderült - utoljára.