'Látványos' balesettel kezdett Schumacher

2001.03.02. 16:52
Az Ausztrál Nagydíj szabadedzésén Michael Schumacher igen látványos balesetet szenvedett, de szerencsére sértetlenül szállt ki az összetört Ferrariból. A tréning legjobb idejét csapattársa, Rubens Barrichello futotta, megelőzve Jarno Trullit és a már említett Schumit.
Magyar idő szerint péntek hajnalban megtarották Melbourne-ben az Ausztrál Nagydíj első szabadedzését, melyen Barrichello volt a legfürgébb, 1.28.965-ös idővel. Az igazi szenzációt azonban a brazil márkatársa, Michael Schumacher okozta.

A német pilóta két perccel a tréning vége előtt, úgy 200-as tempónál elvesztette uralmát a gépe fölött, lecsúszott az aszfaltról, majd a levegőbe emelkedve kétszer megfordult a tengelye körül s a kavicságyban - szerencsére négy kerekén - landolt.

Schumacher így látta az esetet: "Nagy sebességgel érkeztem a negyedik kanyarhoz, ahol sárga zászlós figyelmeztetést pillantottam meg. Mivel azonban a következő fordulóban semmi veszélyeset nem tapasztaltam, újra gyorsítani kezdtem. A hatodik kanyarban újra feltűntek a zászlók, ezért keményen a fékre léptem, mert arra gondoltam, talán baleset történt előttem. A kerekeim azonban leblokkoltak, s elment a kocsi fara. Lecsúsztam a pályáról, s a fű és a kavicságy közötti szintkülönbség miatt a kocsi megdobódott, és a levegőbe emelkedett." Majd így értékelt: "A baleset igen látványos volt, ám mivel még a fal előtt megálltam, nem okozott nagy károkat sem az autóban, sem bennem, jól érzem magam, kutya bajom. Egyébként már tegnap, mikor gyalog végigjártam az aszfaltcsíkot, észrevettem, hogy itt a menekülőterülettel van egy kis gond: arra az apró szintbéli eltérésre gondolok, ami a repülést okozta. Ha az nincs, akkor most egy hétköznapi kicsúszásról beszélhetnénk."

Rubens Barrichello, a Ferrari másik pilótája azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megnyerte az edzést. "Jó munkát végeztünk ma, sikerült beállítanunk az autót. Remek érzés, hogy egy teljesen ismeretlen ringen is engedelmesen viselkedik a kocsi, az első idő pedig külön örömmel tölt el. A legfontosabb azonban az, hogy új adatokat szereztünk az F2001-esről" - nyilatkozta Rubinho.

Nick Heidfeld
A nap kellemes meglepetését a jordanes Jarno Trulli és a Saubert kormányzó Nick Heidfeld okozta: előbbi második, utóbbi hetedik lett. A két McLaren - Coulthard, Hakkinen sorrendben - a negyedik, illetve az ötödik helyen zárt, a hatodik Ralf Schumacher előtt.

Az újoncok közül Raikkonen 11. és a minardis Alonso 17. pozíciója dicséretet érdemel, míg Juan Pablo Montoya a Williamsszel csak tizenötödikként végzett.

A tapasztaltabbak közül Alesi (9.) az első tízben zárt, Irvine a 13. lett. A BAR-nál Panis (10.) megelőzte Villeneuve-öt (12.), míg a szintén Hondát, ám egy Jordant kormányzó Frentzen a 8. kockán áll pillanatnyilag.

A nap csalódását a Benetton okozta - Fisichella 16., Button 21.(!) - ám a sikertelen téli tesztek után nem valószínű, hogy sokkal jobbra számítottak volna.

Szombaton a G.P. programja ismét szabadedzésekkel, majd magyar idő szerint hajnali háromkor a hivatalos időmérővel folytatódik.