A Ferrarié az első sor

2001.03.03. 08:48
Michael Schumacher meggyőző teljesítménnyel szerezte meg az első rajtkockát az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésén. Mellőle csapattársa, Rubens Barrichello indulhat, a harmadik hely Hakkinené.
Amerikai Nagydíj - Indianapolis
(2000. szeptember)
Ahogy ahhoz az évek során már hozzászokhattunk, Ausztráliában ismét verőfényes napsütés és harminc fok fogadta a Forma-1 pilótáit, akik közül az egyik újonc, Bernoldi unta meg legelőbb a semmittevést. A brazil két perc után már a pályán volt, majd őt követően a tréning egyharmadáig csupán Tarso Marqus, Villeneuve, Alonso és Verstappen hagyta el garázsát. Természetesen ekkor a pole-t Villeneuve birtokolta.

Huszonegy perc után gurult az aszfaltra az első nagyvad, Barrichello személyében, aki 1.28.178 másodperces idővel rögvest az élre állt. Hakkinen nem sokkal féltáv előtt tette először tiszteletét a szurkolóinak, s rögtön meg is előzte Rubinhót. Királysága azonban pünkösdinek bizonyult, hiszen még egy perc sem telt el, de már Michael Schumacher vezetett, 1.27.675-ös idővel, sőt, pillanatok múlva ezt is felülmúlta másfél tizeddel . Fél óra után a háromszoros bajnokot Hakkinen, majd Barrichello, meglepetésre Heidfeld, illetve Ralf Schumacher és Panis követte.

Frentzen, aki negyediknek jött föl, sem akart lemaradni fiatalabb honfitársaitól, így hamarosan már négy német pilóta volt az első hat között. Egy eddig nem említett menő, Coulthard pedig ötödikként kapcsolódott be versenyfutásba.

Ezt követően az időmérő kétharmadáig feljegyezhettünk még egy kisebb Hakkinen-fűnyírást, valamint azt, hogy Barrichello a lehető legkisebb különbséggel, mindössze egy ezreddel átvette a pole-t legközelebbi kollégájától, Schumi mögé pedig Frentzen került. Negyvenöt perc után azonban ismét a Ferrari kerpeni pilótájának nevével kezdődött a rangsor: 1.26.892, több, mint hat tizednyi javítás!

Nyilatkozatok:
Michael Schumacher: "Nagyon örülök a pole pozíciónak! A mai első helyünk a szerelőim érdeme, akik a tegnapi apró problémám után egész éjszaka dolgoztak az autón. Azt hiszem, most már kijelenthetem, hogy az F2001-es jobb, mint a tavalyi gépünk."

Rubens Barrichello: "Boldog vagyok, hogy az első sorból indulhatok, hiszen a délelőtti szabadedzésen motorhiba miatt igen keveset tréningezhettem. A csapat fantasztikus munkát végzett, idén is erősek vagyunk. Külön örülök annak, hogy szabadon versenyezhettem Schumacherrel, a vezetők semmiben sem korlátoztak."

Mika Hakkinen: "Sajnos nem tudtam a maximumot kihozni az autóból, minden körben volt valamilyen problémám. Biztos vagyok benne, hogy holnapra sikerül jó beállítanunk a kasztnit, s bízom benne, hogy a versenyen több szerencsém lesz. A legfontosabb azonban, hogy célba érjünk."

Pillanatok múlva az addig említést érdemlő kicsúszásokat nélkülöző tréninget egy látványos, ám szerencsés kimenetelű baleset zavarta meg: a jaguaros Luciano Burti, csakúgy mint pénteken, ismét falhoz vágta autóját, s e produkcióját - szintén úgy, mint egy nappal korábban - a piros zászló követte. Burti valószínűleg a McLaren párosát dühítette fel leginkább - mindketten a pályán voltak - de a versenybíróság a baleset körét érvénytelenítette, így fordulhatott elő, hogy a két ezüstnyíl a megengedett tizenkettő helyett tizenhárom fordulót tett meg. Azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy Schumit letaszítsák az időlista éléről, mert a tíz perc várakozás után útjára indított tréningen nem tudtak közelebb kerülni az 1-es számú Ferrarihoz. Coulthard erejéből mindössze egy hatodik kockára futotta, míg Hakkinent Barrichello szinte már időn túl szorította a második sor elejére, Frentzen mellé, illetve Ralf Schumacher elé. A skót mcLarenest a rajtrácson Trulli és Villeneuve követi, majd Panis és Heidfeld zárja a top tizet.

Meg kell még említenünk két újonc, a williamses Montoya tizenegyedik, valamint a Saubert kormányzó Raikkönen tizenharmadik helyét, amely előbbinek csalódást, míg utóbbinak elégedettséget jelenthet.

Végül szólnunk kell a leggyengébb produkciót nyújtó csapatról, a Benettonról - Button és Fisichella a tizenhatodik és a tizenhetedik kockán poroszkálnak - , illetve pilótáról, a minardis Marquesről, akinek nem sikerült Schumacher eredményének 107 százalékán belüli időt futnia. A kis faenzai istálló szurkolóinak azonban nincs okuk az elkeseredésre, hiszen Marques csapattársa, a 19 éves Fernando Alonso a tizenkilencedik helyen végzett, így holnap nekivághat az Ausztrál G.P.-nek.