Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Schumacher: 'Azzal kellett fenyegetőznöm, hogy nem megyek föl a pódiumra'

2001.03.04. 15:56
Melbourne-ben, a Forma-1-es futam helyszínén természetesen mindenki a halott pályabírót gyászolja, ám ahogy mindig, a show-nak most is folytatódnia kell. A következőkben a Ferrari pilótáinak és vezetőinek értékelését olvashatjuk a futamról, illetve saját teljesítményükről.
Michael Schumacher:
"A győzelmet követően a parc fermében tudatták velem, hogy a Ralf és Villeneuve közötti karambolnak több sérültje is van, ám hiába érdeklődtem, részletesebb felvilágosítást nem kaptam. Ahhoz, hogy mindent pontosan hallhassak, azzal kellett fenyegetőznöm, hogy nem megyek föl a dobogóra. Csupán ezt követően kaptam teljes beszámolót a balesetről. A pályabíró halála miatt rögtön azt kértem Coulthardtól és Rubenstől, hogy ne ünnepeljünk, a pezsgős üvegek maradjanak érintetlenek, amibe ők rögtön bele is egyeztek." A háromszoros világbajnok a hivatalos sajtótájékoztatón szinte kizárólag a szerencsétlenségről beszélt, a versenyt csak később értékelte: "Remek rajtom a télen elvégzett munkánk eredménye. Az első körökben megpróbáltam rátalálni a helyes ritmusra: gyorsan kellett mennem, azonban a kocsit sem szabadott széthajtanom. A gép remekül viselkedett, így szerencsére sikerült a megfelelő egyensúlyra bukkannom. A futam végén visszavettem a tempóból, mert ma csak a győzelem, s nem annak aránya volt a fontos számomra."

Rubens Barrichello, a harmadik helyéről:
"Kemény versenyem volt, meg kellett küzdenem a dobogóért. Elrontottam a rajtot, hárman is megelőztek, majd koccantam Frentzennel, aminek következtében a bal első kerék megsérült, a beállítás pedig elszállt. A második helyen autóztam, amikor Alonso figyelmetlenül hajtott ki a boxból, s a fűre szorított. Coulthard emiatt tudott elém kerülni, arra pedig, hogy visszaelőzzem, már nem voltam képes."

Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke a sikeres bemutatkozásról:
"Valószínűleg az F2001-es a legjobb Ferrari, amit valaha is készítettünk, most már csak arra kell törekednünk, hogy minél magasabb szintre fejlesszük. Remekül kezdtük a szezont, ám a bajnokság még nagyon hosszú."

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke:
"Elégedett vagyok a győzelemmel, ám ez a nap nem alkalmas az ünneplésre. A kezdet tökéletes, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy csupán egy futamon vagyunk túl, s ki tudja mi vár ránk a következő hónapokban. Tudtuk, hogy csak az első versenyen mérhetjük fel az autó képességeit: szerencsére a négykerekű remekül vizsgázott."

A McLaren részéről Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója értékelte a történteket:
"Nem volt rossz versenyünk, ám Hakkinen balesete keresztül húzta a számításainkat. Mika valószínűleg a kerékfelfüggesztés hibája miatt csúszott ki, de ez még nem bizonyos. Coulthard jó versenyt futott, a második helyével elégedettek vagyunk. Azonban mindez ma másodlagos, hiszen a pályamunkás tragédiája mélyen megrendítette az egész istállót. Természetesen együtt érzünk a hozzátartozóival. Melbourne a legmodernebb és legfejlettebb pályák egyike, ezért sajnos szerintem bele kell törődnünk, hogy a Forma-1 sosem lesz százszázalékosan biztonságos."

A halált okozó ütközés során egyébként a szerencsétlenül járt önkéntesen kívül még hét néző szenvedett könnyebb sérüléseket.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye és a világbajnokság állása:
A pilóták pontversenyének állása:
1. M. SchumacherFerrari10pont
2. CoulthardMcLaren-Mercedes6p.
3. BarrichelloFerrari4p.
4. PanisBAR-Honda3p.
5. HeidfeldSauber-Petronas2p.
6. FrentzenJordan-Honda1p.

A konstrüktőrök pontversenyének állása:

1. Ferrari14pont
2. McLaren6p.
3. BAR3p.
4. Sauber2p.
5. Jordan1p.

Következő futam:
Maláj Nagydíj, március 16-18.