Malajziában Schumacher rajtolhat az élről

2001.03.17. 13:11
A Malajziai Nagydíj időmérő edzésén Michael Schumacher volt a leggyorsabb, megelőzve csapattársát, Rubens Barrichellót. A harmadik helyen a williamses Ralf Schumacher végzett, míg Hakkinen negyedik, Coulthard pedig csak nyolcadik lett.
Már két perc után látszott, hogy ez egy nem mindennapi edzés lesz. Nemcsak a negyven fokos meleg és az iszonyúan magas páratartalom miatt, hanem mert a pilóták a zöld jelzést követően - a szokottal ellentétben - szinte azonnal pályára gurultak.

A Schumacher fivérek
fotó: EPA
Marques, Verstappen, Bernoldi bemelegítését követően érkezett Trulli, aki azonban a fűre sodródott, így meglehetősen gyors köre odaveszett. Nem úgy Coulthardé, aki 1.37.124-gyel állította fel a szintidőt, amit percekre rá Ralf Schumacher hihetetlennek tűnő nyolc tizeddel múlt felül. Majd Hakkinent szemlélhette a nem túl népes közönség (a jegyek hatvan százaléka a pénztárakban maradt), de finn az ötödik idővel csalódást keltett. Barrichello azonban hozta a formáját, s 1.36.315-tel megelőzte Ralfot.

Michael Schumacher csupán pillanatokkal a féltáv előtt hajtott ki a boxból, de - egy igen látványos vezetői hiba ellenére is - azonnal az élre állt. A német ferraris mögött Barrichello, a kis Schumi, Coulthard, Frentzen és Trulli állt, Hakkinen csupán a kilencedik kockán szerénykedett.

A "második félidőt" ismét Ralf nyitotta, több mint két tizedet vert bátyjára, csapattársa, Montoya pedig negyediknek jött föl. Hakkinen ekkor egyébként már csak 12. volt...

A negyvenedik perc táján előbb Barrichello, majd Michael Schumacher támadta a pole-t birtokló williamsest, azonban egyikük sem járt sikerrel. Hakkinen közben megkezdte a felzárkózást - az ötödik időt autózta.

Schumacher és Barrichello
Övék az első két rajtkocka
fotó: EPA
A háromnegyed órás határnál a Scuderia ismét harcba szállt Ralf szuper-köre ellen, s most sikerrel is járt: előbb Barrichello faragott le belőle három, majd Michael négy tizedet.

Ralf ennek ellenére nem adta föl: 1.35.511-gyel ismét az első kockára repítette a Williams-BMW-t.

A hajrá előtt a fent említett három pilóta után Villeneuve, Montoya és Panis tömörült, maguk mögé utasítva a két McLarent. Ez, ugye, nem mondható épp megszokottnak.

Az élbolyból Michael Schumacher indult elsőként a nap utolsó bevetésére, s három minutummal a kockás zászló előtt átvette a pole pozíciót öccsétől. Öccse a tévékamerák tanúsága szerint ezt csak félrérthetetlen arc -és kézmozdulatok kíséretében volt képes tudomásul venni. Mit mondjak, nem örült... De hatvan másodperc sem telt bele, s már ő is a pályán száguldott, azonban képtelen volt újra megverni bátyját. Sőt, még a remekül hajrázó Barrichello is a BMW elé került, így holnap újra vörös lesz az első sor. A remeklő Ralfot a negyedik kockán Hakkinen követi, majd Trulli és a másik Williamsben Montoya birtokolja a harmadik sort. Mögülük Villeneuve, s Coulthard vághat neki az 56 körös viadalnak, amelyen megtörténhet, hogy - három év óta először - a Ferrariknak nem az ezüstnyilakkal kell megküzdeniük a győzelemért.