Barrichellót saját istállója csapta be?

2001.03.20. 16:52
Rubens Barrichello hétfőn ellentmondva vasárnapi véleményének, kijelentette, hogy nem örült a második helynek, ugyanis a szerinte Michael Schumacher "furcsa módon" előzte őt meg.
Rubens Barrichello igazából nem volt boldog vasárnap délután Malajziában. A brazil pilóta másoddikként futott célba csapattársa, Michael Schumacher mögött, de a versenynek volt olyan szakasza is, amikor a brazil állt jobb pozícióban, s úgy érezte, megnyerhette volna a futamot..

"A safety car kiállását követően a boxból a rádiómon keresztül figyelmeztettek, hogy legyek nagyon óvatos, mert a pályán áll a víz, s könnyen kicsúszhatok. Én természetesen lassítottam, s ezt rögtön közöltem a depóval is. Michael azonban ekkor hirtelen elment mellettem. A csapat furcsán viselkedett velem szemben, aminek egyáltalán nem örülök" - mondta egy nappal a futam után Barrichello.

Rubens Barrichello
A bennfentesek szerint a két Ferrari-pilóta között ezért volt fagyos a hangulat a kettős győzelmet követően. A gépekből kiszállva kezet sem fogtak, de még egymásra sem néztek, a múltbéli ölelésnek nyoma sem volt. Sőt, az istállóhoz közel állók tudni vélik, hogy a két versenyző a színfalak mögött rövidebb vitába is keveredett egymással, ám a nézeteltéréseket hamar elsimították.

Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke így kommentálta Barrichello nyilatkozatát: "Teljesen normális, hogy egy autóversenyzőt néha elragadnak az érzelmei." Ennél többet azonban nem volt hajlandó hozzáfűzni a történtekhez.

Michael Schumacher, a másik főszereplő még ennyit sem mondott, inkább a világbajnoki küzdelemről beszélt: "Két verseny, két pole, egy szimpla és egy dupla nagydíjsiker. Azt hiszem, idén annak, aki nyerni akar, minket kell megvernie."

Todt szokásához híven pilótájánál kissé visszafogottabban beszélt az esélyekről: "A Forma-1-ben nem könnyű győzni, s az eddigi eredményeink elégedettséggel töltenek el. De nem szabad azt hinnünk, hogy máris megnyertük a vb-t! Az győz, aki gyorsabban és hatékonyabban tudja fejleszteni az autóját. A mostani siker nem az álmok, hanem az elmúlt évek munkájának a gyümölcse."

Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke szintén elmondta véleményét a vasárnapi Ferrari-győzelemről, ám szavai nem magasztalták a Scuderiát: "Schumacherék produkciója nem volt rossz, a gumiválasztással azonban veszélyeztették a többi pilótát. Ekkora esőben felelőtlenség volt csupán intermediate abroncsokat föltenni, nekik is esőgumikra kellett volna váltaniuk, úgy, mint azt a többiek tették."

A vörösök részéről Ross Brawn technikai igazgató, a "Ferrari esze" válaszolt Dennis kijelentéseire: "Azért választottuk az átmeneti gumikat, mert gondoltuk, hogy a monszun nem tarthat tovább néhány percnél. A biztonsági autó mögött pedig ezekkel az abroncsokkal is ugyanolyan biztonságosan lehetett haladni, mint az esőgumikkal. Utána pedig már kétségtelenül a miénk volt a helyes választás, ezt igazolja az istállónk kettős győzelme."

Mit mondjak, Brawnnal nehéz lenne vitatkozni.

A pilóták között is téma volt Michael Schumacher és a Ferrari vasárnapi teljesítménye, s a legtöbb rivális nem is fukarkodott a dicsérő jelzőkkel.
Meglepetésre az a Heinz-Harald Frentzen magasztalta leginkább Schumit, aki néhány nappal ezelőtt a kipörgésgátlóval kapcsolatban heves vitába keveredett honfitársával. "Michael Malajziában másik dimenzióban vezetett. Mikor megelőzött, úgy éreztem magam, mintha egy álló autóban ülnék" - szólt a jordanes, majd saját futamját is értékelte. "Harc Ralffal, Verstappennel és Hakkinennel, végig a határon autózva, ráadásul esőben! Életem legjobb versenye volt."

Egy másik német, a Williams-BMW-vel induló Ralf Schumacher már közel sem volt ennyire elégedett: "Az első kanyarban én voltam előrébb, Barrichellónak el kellett volna engednie. Ő azonban egyszerűen kilökött, és ezzel tönkretette kétnapi munkámat."

Michael Schumacher
Michael Schumacher legnagyobb riválisa, Mika Hakkinen szintén nem volt boldog. "Csalódott vagyok a hatodik hely miatt. Ennél mindenképpen többre számítottam. De megpróbálom optimistán felfogni a dolgokat: tavaly ilyenkor még pont nélkül álltam, most legalább egy strigula már van a nevem mellett. Idén pont fordítva van minden, mint egy évvel ezelőtt. Akkor gyorsak voltunk, de megbízhatatlanok, pillanatnyilag pedig lassúak vagyunk, viszont célba érünk. Innen kell folytatnunk a munkát" - szomorkodott a kétszeres világelső finn.

A Malajziai Nagydíj a német televízióban új nézettségi rekordot állított föl. Schumacher befutóját 10,84 millióan látták élőben az egyik műholdas csatornán. Ez a szám az összes tévénéző 71,9 százalékát teszi ki, azaz a délelőtti órákban tízből heten a Ferrarik győzelmét választották.

Végül lássuk, hogyan értékelte a sajtó a vasárnapi futamon történteket!

The Star (Nagy-Britannia):
"Six-Pack Schumi! Michael Schumacher hatodik győzelme zsinórban, egy vad száguldást követően. A háromszoros bajnokot semmi nem állíthatta meg: sem egy 60 másodperces kerékcsere, sem a tartalékautó, sem egy kicsúszás. Bebizonyosodott, hogy ő az esőkirály."

La Gazzetta dello Sport: (Olaszország)
"A Ferrari brillírozott. Schumi mesterien vezetett, világbajnokhoz méltó győzelmet aratott. A Scuderia az 50. kettős sikerét jegyezte a Forma-1-ben."

Corriere dello Sport: (Olaszország)
"A Ferrari egy tigris"

La Reppublica: (Olaszország)
"A McLaren malajziai teljesítményét látva felmerül a kérdés, nem kellene-e az angoloknak egy teljesen új autót építeniük?"

Marca (Spanyolország):
"Schumacher kiemelkedőt nyújtott mind a vezetés, mind a taktika terén. Habár az utóbbiért inkább a csapatot, főleg Ross Brawnt illeti dicséret."