Lauda megbüntetné Barrichellót

2001.04.03. 14:19
Hétfőn Niki Lauda, a Jaguar sportigazgatója is elmondta véleményét a Barrichello-Ralf Schumacher karambolról. A volt háromszoros pilóta szerint a brazil megérdemelne néhány futamnyi kihagyást.
Hétfőn Niki Lauda, az osztrákok volt háromszoros Forma-1-es világbajnoka is elmondta véleményét a vasárnapi Barrichello-Ralf Schumacher balesetről.

"Sok karambolért tényleg csak a balszerencsét lehet okolni. De ha valaki folyamatosan ütközik, úgy mint Barrichello, azt legalább két versenyről el kellene tiltani. A brazil Ausztráliában Frentzennel, Malajziában pedig Ralffal koccant össze. Interlagosban ismét a kis Schumi volt az áldozat: Rubens fékezés nélkül kilökte őt a pályáról. A versenybírók azonban csupán figyelmeztetésben részesítették a ferrarist, ami pedig igen csak meglepő, hogy Ralf is feddést kapott" - összegzett Lauda.

Az ütközés következtében a brazil pilótának, aki a tv-felvételek szerint egyértelműen hibás volt, rögtön fel kellett adnia a versenyt, míg a német csak négykörös hátránnyal tudta folytatni a küzdelmet.

Montoyának a CART-ban töltött évek is segítettek

Juan Pablo Montoya
A másik Williams-pilóta, a karrierje harmadik F-1-es futamán induló Juan Pablo Montoya csapattársához hasonlóan fejezte be a versenyt, őt Verstappen torpedózta meg hátulról. A holland pilóta viszont - Barrichelloval ellentétben - rögtön elismerte vétkességét, s egy kommünikében bocsánatot kért a kolumbiaitól.

Montoyát szerencsére nem viselte meg a kudarc, pedig biztosan vezetett, s a legjobb úton haladt első győzelme felé. Az 1999-es CART-bajnok mind a balesetről, mind a Michael Schumacherrel folytatott remek párharcáról nyilatkozott 24 órával a verseny után.

"Mikor a Safety Car elengedte a mezőnyt, remekül sikerült kigyorsítanom. A repülő rajt már a CART-ban is a specialitásaim közé tartozott, ott ugyanis egy futam során legalább ötször-hatszor kell bejönnie a biztonsági autónak, így volt alkalmam elsajátítani a technikát" - kezdte elemzését a 2000-es Indy 500-győztese. "Mindez azonban még nem lett volna elég az előzéshez, nagyon későn kellett fékeznem, hogy beférjek Schumacher mellé. Mikor ez sikerült, már csak arra kellett figyelnem, hogy amennyire lehet, az ideális íven tudjak maradni. Bár a Ferrari és a BMW jónéhányszor összeért, végül sikerült az előzés."

A 25 esztendős Williams-söfőr csodás manővere már semmit sem ért a 38. körben, amikor Verstappen kilötke őt a pályáról. Szerencsére azonban csak az autó sínylette meg a karambolt, Montoya lelkét nem törte össze, hogy a vezető pozícióból kellett kiállnia.

"Én minden körben ugyanazon a ponton fékeztem annál a kanyarnál, tehát biztos vagyok benne, hogy Verstappen hibázott. Hamar sikerült magam túltennem a kiesésen, a lényeg, hogy igen gyors voltam, s a kocsi megbízhatóan működött" - fejezte be értékelését a dél-amerikai versenyző.

Dennis: "A vb nyílt, bárki győzhet"

Csupán két garázsnyira a Williams boxától azonban szinte senki sem szomorkodott, hiszen a McLaren Coulthard révén idei első győzelmét ünnepelhette. A sikert abszolút megérdemlő skót pilóta csak néhány szót tett hozzá a futamot követő nyilatkozatához: "Nagyon boldog vagyok. Eddig Schumacher kimagaslóan teljesített, most azonban mi is nagyot léptünk előre. Az igazi harc Imolában kezdődik, kemény lesz, de élvezetes".

Ron Dennis csapatfőnök versenyzőjét és annak szerelőit dicsérte: "David és csapata nagyszerűen alkalmazkodtak a hirtelen megváltozó időjárási körülményekhez. A világbajnokság ismét teljesen nyílt, bárki győzhet".

Norbert Haug sportigazgató a hibákra is felhívta a figyelmet: "David megérdemelte a győzelmet, mert sokkal jobb volt Michael Schumachernél. De mint Mika esete is bizonyítja, még bőven akad fejlesztenivalónk a kocsin".

A McLarennél egyedül Hakkinen volt kissé letört, hiszen el sem indulhatott a versenyen. "Csalódott vagyok, nem értem mi történt. Kigyulladtak a rajtot jelző lámpák, s éppen elindultam volna, amikor a kuplung furcsán kezdett viselkedni, és leállította a motort" - mondta a kétszeres finn világbajnok.

Az angol istállóhoz kapcsolódó hír, hogy David Coulthard - aki kedden volt 30 éves - egy 30x30 cm-es skóciai földterületet kapott születésnapjára a csapattól. A pilóta így a jövőben a Glencairn Lordja címet is magáénak mondhatja.

Coulthard visszatért!

Végül lássuk, hogyan értékelte a brit sajtó David Coulthard győzelmét!

Daily Express: "Az esőember: az elázott Coulthard járta a szambát."

The Sun: "David legyőzte Góliátot. Coulthard ismét versenyben a vb-elsőségért. A trükkös skót áprilisi tréfájának Schumacher látta kárát."

Daily Mail: "Coulthard-diadal az esőben."

The Guardian: "Coulthard táncolt az esőben. A skót élete legjobb versenyzésével szakította meg Schumacher sikerszériáját."

Daily Telegraph: "Coulthard újra itt van!" David