Michael Schumacher: Nehéz lesz legyőznöm egy Schumachert!

2001.04.17. 13:53
A San Marinó-i GP-n Ralf Schumacher diadala újabb rekordhoz segítette a Schumacher famíliát: ők az első futamgyőztes testvérpár.
Ralf Schumacher
fotó: EPA
Ralf Schumacher hétfőn még vasárnapi sikere hatása alatt volt, minden érdeklődő újságíró kérdésére széles mosoly kíséretében válaszolt.

Beteljesült egy álom

"El sem tudom mondani, mennyire örülök. Ez egy óriási eredmény, melyről már öt éve álmodom, s most végre valóra vált - kezdte Ralf. "Biztos vagyok benne, hogy ez még csak az út eleje, egy a jövendőbeli diadalaim közül. A legszebb talán az a pillanat volt, amikor a bátyám gratulált nekem."

A kis Schumacher csapata technikai lehetőségeiről is beszélt: "Ha továbbra is így végezzük a munkánkat, akkor tarhatjuk a lépést a Ferrarival és a McLarennel. Nedves aszfalton még vannak problémáink a gumikkal, de a motor mindig remekül működik, ezért versenyképesek vagyunk."

"Egy Schumacher a legnagyobb ellenfelem"

Schumacher testvérek
Michael gratulál az öccsének
fotó: EPA
A báty, Michael Schumacher nem fejezte be a futamot, a 25. körben fék- és váltóproblémák miatt gurult a boxba, mégsem volt letörve, hiszen öccse életében először győzött.

"Ma végre az öcsém nyert, s szerintem csatlakozott a világbajnokságra is esélyes pilótákhoz. Karrierem során először kell legyőznöm egy Schumachert, azt hiszem, nem lesz könnyű feladat" - tréfálkozott Michael. "A családunk történelmi tettet vitt véghez Imolában, hiszen a Forma-1-ben mi vagyunk az első testvérpár, akik felállhattunk a dobogó legfelső fokára. A szüleink biztosan nagyon büszkék ránk" - jelentette ki Schumi.

Berger és Imola: jóban, rosszban együtt

A két német pilóta főnökei, Gerhard Berger, Williams és Jean Todt, Ferrari közül már csak az előbbi volt önfeledten boldog.

Berger ezer szállal kötődik Imolához, s nyilatkozatában ezek közül emelt ki néhányat.

"Már megint Imola. Itt szereztem az első pontomat a Forma-1-ben. 1989-ben majdnem bennégtem a Ferrarimban, 1994-ben elvesztettem két barátomat, Sennát és Ratzenbergert. És vasárnap, ugyan csak Imolában, először győztem a BMW sportigazgatójaként. Hihetetlen!" - összegezte San Marinó-i tapasztalatait a volt Forma-1-es pilóta.

Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke hűvösen nyilatkozott, mert autói elveszteni látszanak a szezon elején még feltűnően nagy technikai előnyüket.

"Két futam után azt mondtam, hogy nem szabad túlértékelnünk a teljesítményünket. Most pedig azt mondom, hogy hiba lenne alulértékelni magunkat az utóbbi gyéngébb versenyeink miatt. Továbbra is elsők vagyunk a konstruktőrök között, s Michaellel vezetjük a pilóták pontversenyét is. Nem örülünk a vasárnapi produkciónknak, de most nem a csapat vétett, úgy mint Brazíliában, hanem a kocsiban volt a hiba. Épp ezért meg kell vizsgálnunk a rendelkezésünkre álló adatokat, így derülhet ki a leghamarabb, hogy miért nem működött rendesen az F2001-es. Már kedden elkezdjük a teszteket Fioranóban és Mugellóban" - szólt kissé ingerülten Todt.

A McLaren elégedett

A rivális McLaren részéről Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója szólalt meg.

"Coulthard második helyével elégedettek vagyunk, hiszen a skót utolérte a pont versenyben vezető Schumachert. Az autó is szépen javul, s reméljük, hogy a következő futamtól már használható kipörgésgátló és az automata sebváltó növeli a kocsink potenciálját" - értékelt Haug.

Raikkönennek szerencséje volt

Egy pilótáról kell még szót ejtenünk, aki balesete miatt került az újságok hasábjaira. Kimi Raikkönen, a Sauber versenyzője ugyanis azért csúszott ki, mert eltört a kormányrúdja.

"A Tosa kanyarból gyorsítottam ki, amikor a volán, úgy 220 kilométeres sebességnél, egyszerűen a kezemben maradt: hiába forgattam, a kocsi egyenesen száguldott a betonfal felé. Teljesen tehetetlen voltam, de szerencsére megúsztam a balesetet" - mondta az újonc pilóta.

Feltétlenül meg kell jegyeznünk, hogy a hét évvel ezelőtt épp Imolában elhunyt Ayrton Senna tragédiáját is valószínűleg a kormányrúd törése okozta, habár ez sosem bizonyosodott be százszázalékosan.

Brit sajtóviszhang

A hétfőn megjelent brit lapok egyértelműen a német Ralf Schumacher dicsőségét zengték.

The Sun: "Ismét egy Schumacher győzött, de ezúttal Ralfra irányult a reflektorfény."

Daily Star: "Coulthardot megelőzték szundikálás közben. Amit az egyik Schumi tud, azt tudja a másik is."

Daily Express: "Coulthard szenvedése a kis Schumacher repülőrajtja után."

The Times: "Egy zseniális pilótát legyőzni nagyon nehéz, de még egyet ugyanabból a családból szinte lehetetlen."

The Guardian: "A Williams-erő mindent elsöpört. Ralf Schumacher megszerezte első futamgyőzelmét, miközben bátyja, Michael kiesett."

The Independent: "Schumacher hazaküldte bátyját. A hazai szurkolók nem ezt a Schumacher-diadalt várták."

Daily Mail: "Repülőrajt után Schumi II. első győzelme. Coulthard már azt hitte, markában tartja Schumachert, de jött egy másik és legyőzte."