Piroska
-2 °C
5 °C

Ralf Schumacher győzött Kanadában

2001.06.10. 18:54
"Azt hiszem, Kanadában az öcsém lesz a legnagyobb ellenfelem" - mondta a hét elején Michael Schumacher. Igaza lett, ugyanis a kanadai GP-t öccse, Ralf Schumacher nyerte meg épp a háromszoros világbajnok előtt. A harmadik helyen a dobogón rég nem látott Hakkinen végzett, csapattársa, Coulthard azonban motorhiba miatt kiesett.
A kanadai GP startjánál a legutóbbi néhány versennyel szemben senkinek sem akadt gondja az elektronikus rendszerrel, így rendben nekivághattak a pilóták a 69 körös távnak. A vörös fények kialvását Michael Schumacher kapta el a legjobban, s fordult elsőnek öccse, Ralf Schumacher, valamint Coulthard, Trulli, Barrichello és Panis előtt. Hakkinen csak a tizedik volt.

Barrichello és a Benettonok hamar búcsúztak

Barrichello azonban még az első kilométerek során megelőzte Trullit, majd két fordulóval később Coulthardot is. Mindeközben elköszönt a versenytől az egyszerre kipördülő Irvine és Heidfeld, s az összekoccanó Button és Fisichella közül az olasz pilóta. Az utóbbi páros helyzetét súlyosbítja, hogy csapattársakról van szó - Benetton -, valamint hogy nem sokkal később az angol is a kiállás sorsára jutott.

Az élen a két Schumacher száguldott, nyomukban Barrichellóval, azonban a 14. körben egy hajtűkanyarból való kigyorsítás során a brazil megpördült, s bár vissza tudott állni, csak a 14. pozícióból folytathatta a küzdelmet. Ott sem maradt sokáig, ugyanis az előtte haladó Montoya a falnak csapódott, s a ferraris az ütközés elkerülése miatt nagyot fékezett, s a kormányt is félre rántotta. Ennek következtében ő is a falnak vágódott, csak éppen a pálya ellentétes oldalán.

A Schumacherek voltak a leggyorsabbak

A baleset miatt a 20. körben bejött a Safety Car, s három fordulón át tartotta maga mögött a mezőnyt. Az új "rajtot" követően Michael Schumacher, Ralf Schumacher, Coulthard, Trulli, Panis, Raikkönen volt a sorrend, melyből kiemelkedett a német testvérpár teljesítménye.

Különösen Ralf volt elemében, hiszen a bátyja öt másodperces előnyét - melyet a biztonsági autó kiállásakor szerzett - nagyon gyorsan öt tizedmásodpercre csökkentette. A kis Schumi többször is kibújt a fivére mögül, azonban - bár nem sokon múlott - megelőznie nem sikerült őt.

Ralf a boxban előzött

A boxkiállásokat - melyből csupán Verstappennek volt kettő - gyakorlatilag Trulli kezdte meg a 38. körben, azonban Michael Schumacher csak a 46., míg öccse az 51. fordulóban állt ki tankolni. A williamses Ralf ezeken a kilométereken valósággal repült, legjobb teljesítménye 1:17:5-ös idő volt, mellyel az addigi leggyorsabb kört több mint fél másodperccel javította meg. Nem is csoda hát, hogy mikor visszatért a pályára, négy szekundummal a bátyja előtt találta magát, s ezt a különbséget hamar tíz másodperc fölé növelte.

Az élen tehát továbbra is két Schumacher száguldott, csak épp fordított szereposztásban, a harmadik helyre pedig a remek boxtaktikájának, s néhány sebes fordulónak köszönhetően Hakkinen zárkózott föl. A finn csapattársa, Coluthard, az 56. körben motorhiba miatt a negyedik pozícióból állt ki, így Trulli, Raikkönen és Alesi mondhatta még magát pontszerzőnek.

A jordanes Trulli azonban hirtelen lelassult, így Verstappen, majd a holland kicsúszása után De La Rosa jött föl a hatodik helyre.

Ralf élete második győzelmét aratta

Az élen ezzel szemben semmi változás nem történt, így Ralf Schumacher - 20 másodperces előnnyel - simán nyerte meg élete második nagydíját. Győzelmének értékét növeli, hogy fair csatában utasította maga mögé bátyját, Michael Schumachert s Mika Hakkinent. E két utóbbi versenyző összesen ötször volt már világbajnok...

Negyediknek a végig hibátlanul vezető újonc, Raikkönen, míg ötödiknek Alesi futott be, a hatodik az idén először pontot szerző Pedro De La Rosa lett a Jaguarral.

A Parc Fermében a három győztes boldogan gratulált egymásnak, Ralf a győzelemnek, Michael a hat pontnak - mellyel 18-ra növelte a Coulthard, s közte lévő különbséget -, Hakkinen pedig idei első dobogós helyezésének örült.

Az ünneplésben őket csupán Alesi múlta felül, aki sisakját a közönség közé dobta, s a Prost csapat minden tagját keblére ölete: a kis francia sorozatban másodszor végzett az első hatban.

A dobogósok nyilatkozatai:

Ralf Schumacher: "Valójában az egész verseny során fölányben voltam Michaellel szemben, azonban az előzéshez nem jutottam eléggé közel hozzá. A boxban aztán minden rendben ment, így végül a bátyám elé tudtam kerülni. A győzelemben óriási része van a remek autónak, a Michelin gumikat pedig külön is ki kell emelnem, hiszen sokkal jobbak voltak a Bridgestone-nál."

Michael Schumacher: "Az biztos, hogy ha vesztenem kell, akkor ez az öcsémmel szemben fáj a legkevésbé. Először végeztünk ilyen sorrendben az első két helyen, remek családi teljesítményt nyújtottunk. Ralf remekül vezetett, gyorsabb volt nálam, s a boxban meg is előzött. Ezután arra gondoltam, hogy utolérem őt, de ez ma képtelenség volt".

Mika Hakkinen: "Idén először állhatok a dobogón, így bizonyos szempontból örülök, ha azonban arra gondolok, hogy ennek már sokkal hamarabb meg kellett volna történnie, nem lehetek túl boldog. A start után nehéz volt följönni, mindig ki kellett várnom a megfelelő pillanatot, s miután Raikkönennek gondjai akadtak Zontával, sikerült előre lépni egészen a harmadik helyig."

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

1.R. Schumacher
2.M. Schumacher
3.Hakkinen
4.Raikkönen
5.Alesi
6.De La Rosa