Ralf Schumacher méltó születésnapi ajándéka - önmagának

2001.06.30. 14:28
Mindössze egy hét telt el a Schumacherek közötti nagy vitát kirobbantó Német Nagydíj óta, és már Magny Cours-ban, a Francia Nagydíjon folytatódott a párharcuk. Michael még a délelőtti szabadedzésen megdöntötte Nigel Mansell kilenc éves körrekordját, majd a délután folyamán a két német, még háromszor javított ezen az időn. A testvérháború végül a szombaton 26. születésnapját ünneplő Ralf sikerével ért véget. Így vasárnap ők rajtolhatnak az első két helyről, - egy század különbség volt köztük - míg utánuk a két McLaren -Mercedes, Coulthard és Hakkinen következik.
Michael Schumacher bizonyult a leggyorsabbnak.
Szombat délelőtt a Francia Nagydíj első szabadedzésén Michael Schumacher (Ferrari, 1:13.729 p) bizonyult a leggyorsabbnak. A háromszoros német világbajnok pilóta a brit Nigel Mansell 1992-ben elért edzés körrekordját (1:13.864 p.) javította meg. Ezek után nem is számított meglepetésnek, hogy a szombati két szabadedzés összesítése alapján is a Ferrari német pilótája bizonyult a legjobbnak.

A délutáni időmérő edzést Alesi kezdte, de idejével a délelőtti szabadedzés eredményei alapján, az első hatba se fért volna be. A három vezető istálló menői közül először Barrichello jött ki, aki rögtön az élre állt. Ám ezt a pozícióját csak pár percig tudta megtartani, amikor is Irvine állt az élre. Az ő "királysága" is csak tiszavirág életű volt, ekkor ugyanis érkezett az ifjabbik Schumacher Ralf, és megdöntötte bátyja délelőtt felállított körrekordját és átvette a vezetést.

Aki úgy gondolta, hogy tovább már nem lehet javítani a körrekordon, nagyot tévedett. Jött ugyanis Michael Schumacher és 1:13.574 perces idővel visszavette a pole pozíciós helyezést, a második helyre szorítva öccsét. Ekkorra már a Magny Cours-i pályát a kedvencének valló David Coulthard a harmadik helyen állt. Innen őt, Montoya taszította le, a kérdés csak az volt, hogy meddig.

Így az a két pilóta fogta közre a kisebbik Schumit, akik az idei versenyeken az első rajtkockából rajtolhattak. Ralf Schumacher azonban úgy gondolta, nem akar megint a bátyja mögül rajtolni, és újra kijött a boxból. És nem csak kijött, de szinte magától értetődő "természetességgel" új körrekordot felállítva, az élre állt.

Ez annyira felbosszantotta a bátyját, hogy szinte azonnal ő is a pályán termett. Ám ezen a délutánon a BMW -vel versenyző fiatalabb Schumacher volt a gyorsabb, 0.076 ezreddel. A testvérháború közben pedig Mika Hakkinen feljött a harmadik helyre. Ezt azonban pár perc elteltével csapattársa, Coulthard visszavette tőle. Az edzésidő lejárta előtt azonban az összetett versenyben 24 ponttal vezető Michael Schumacher tovább fokozta az izgalmakat, és még egyszer megpróbálta visszaszerezni az első helyet. Ám ez, ezen a délutánon nem sikerült neki és egy századdal(!) rosszabb időt ment öccsénél.

Így Ralf Schumacher - aki szombaton ünnepelte 26. születésnapját - életében először, rajtolhat az első rajtkockából és vághat neki az 51. Francia Nagydíjnak.

A Forma-1-es Francia Nagydíj rajtsorrendje:
1. R. Schumacher (német, BMW-Williams) 1:12.989 p (átlagsebesség: 209.669 km/ó)
2. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:12.999
3. Coulthard (skót, West-McLaren-Mercedes) 1:13.186
4. Ha:kkinen (finn, West-McLaren-Mercedes) 1:13.268
5. Trulli (olasz, Jordan-Honda) 1:13.310
6. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 1:13.625