Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Schumacher: Továbbra sem lazíthatunk!

2001.07.02. 13:03
Michael Schumacher vasárnapi győzelme után 31 pontos előnnyel vezet az összetettben, így az idei vb-cím eldőlni látszik.
Michael Schumacher a vasárnapi Francia Nagydíjon pályafutása 50. futamgyőzelmét aratta, s ezzel az idei pontversenyben 31 egységnyi előnyre tett szert legközelebbi üldözőjével, David Coultharddal szemben. Természetes tehát, hogy Olaszországban és Németországban már-már világbajnokként ünneplik Schumachert, azonban ő ennek ellenére még mindig elővigyázatosan nyilatkozik.

"Továbbra sem lazíthatunk"

"Igaz, hogy remek versenyt futottunk, s az összetettben is tetemes az előnyünk mind a konstruktőrök, mind a pilóták versenyében, azonban továbbra is a földön kell maradnunk. Nem csökkenthetjük a munkát, még mindig teljes erőbedobással kell dolgoznunk, hiszen elég egy-két botlás, s a McLaren vagy a Williams ismét a nyakunkon lehet" - mondta Schumacher, akit már csupán egyetlen futamgyőzelem választ el attól, hogy beállítsa Alain Prost 51 sikerből álló - megdönthetetlennek hitt - rekordját.

Magny Cours-ban ismét teljes volt a Schumacher család sikere, hiszen a második helyen Michael öccse, Ralf futott célba.

"Számomra nagyon nehéz volt a Francia Nagydíj, mert a második garnitúra abronccsal szinte vezethetetlen volt az autóm. Össze-vissza csúszkáltam, a gép hihetetlenül alulkormányozottan viselkedett, emiatt vesztettem is legalább tíz másodpercet. Ennek tükrében a második hely nem rossz eredmény, nem vagyok elégedetlen" - nyilatkozta Ralf Schumacher, aki az összetettben már a harmadik, Rubens Barrichello előtt.

Barrichello nagyon örült a dobogónak

A brazil ferraris, aki Magny Cours-ban néhány sikertelen verseny után állhatott ismét a dobogóra, a következőket mondta: "Az edzésen elért nyolcadik helyem után remek eredménynek tartom a harmadik pozíciót. Tudtam, hogy jó az autóm, azonban ahhoz, hogy felérjek az elsők közé, valamit a többiektől eltérően kellett csinálnom, ezért választottam egyedüliként a háromkiállásos taktikát. E nélkül csak az ötödik lettem volna".

Coulthard és Hakkinen szerelői hibáztak

David Coulthard szinte biztos második lett volna, ha nem kap a versenybíróságtól tíz másodperces büntetést, melynek jogosságát maga a pilóta is elismerte: túl hamar engedte föl a sebességszabályozó gombot, ezért a depó végén túllépte a megengedett határt.

"A tíz szekundumos stop-and-go tönkretette a versenyemet, azonban mindezt csak magamnak köszönhetem, az én hibám volt. Most már szinte ledolgozhatatlan a hátrányom Schumacherrel szemben, innét már nagyon nehéz lesz világbajnokságot nyerni" - szólt lehangoltan Coulthard.

Hakkinen: A McLaren krízisben van

Valaki azonban még a skótnál is szomorúbb volt vasárnap: Mika Hakkinennek a rajtrácsról sem sikerült elmozdulnia. Ezúttal azonban nem az elektronikával volt baj, hanem az egyik szerelő figyelmetlensége okozta a hibát.

"Hihetetlen, ami történt, a probléma abból adódott, hogy az egyik szerelő a boxban nem szerelte föl rendesen a sebességváltót a kocsira. Egy ilyen baki után kénytelen vagyok kijelenteni, hogy a McLaren-csapat krízisben van, mind technikailag, mind pszichikailag" - értékelte a történteket Hakkinen.

Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója szintén igen elégedetlen volt a futam után, s annak leintésekor állítólag csak ennyit mondott a csapatfőnök Dennisnek: "Ron, többször már nem éghetünk így le!"

Schumacher, a buldózer

Az olasz sajtó Schumachert dicséri, ám a Ferrari-istállóról sem feledkeznek meg.

La Gazzetta dello Sport (Milano): "Schumacher legyőzhetetlen, a rekordok embere. Olyan, mint egy buldózer, aki elsöpri a McLaren és a Williams győzelmi reményeit."

Tuttosport (Torino):"A Schumacher fivérek között ezúttal a két csapat közötti különbség döntött: a ferrarisok remekül dolgoztak."

"A McLaren elolvadt, mint a hó a napon. Az ezüstnyilak olyanok, mint a pingvinek, van szárnyuk, mégsem tudnak repülni" - fogalmazott nem kis éllel a római Corriere della Sera.

Gerhard Bergernek, a BMW sportigazgatója a világbajnokság végkimeneteléről ezt nyilatkozta: "Michael Schumacher előnye már behozhatatlan, szerintem senki nem veheti el tőle a vb-címet." Bergernek lehet, hogy igaza lesz.