Schumacher negyvenedik edzéselsősége

2001.07.14. 15:54
Michael Schumacher karrierje 40. első rajtkockáját szerezte meg a Brit GP szombati időmérő edzésén. A McLarenek most a várakozásnak megfelelően szerepeltek, Hakkinen második, Coulthard harmadik.
A Brit Nagydíj időmérő edzése a tradícióktól eltérően nem telt ház előtt zajlott, talán a délelőtti szakadó eső riasztotta el a szurkolókat, de az is lehet, hogy megsejtették a pilóták "összeesküvését". Pontosan azt, hogy az első autó csak 24(!) perc elteltével bújt elő a boxból, azaz gyakorlatilag az egy órás tréning félórássá csökkent. A versenyzők minden bizonnyal azért vártak ilyen sokáig, hogy a reggel felázott aszfalt tökéletesen felszáradjon.

Jól kezdtek a McLarenek

A feltörekvő sofőrök közül elsőként Raikkönen mutatta meg magát, majd jött Button, De La Rosa és a már öreg rókának számító Irvine is. A élmezőny tagjai közül először - pontosan fél óra elteltével - Hakkinen vágtatott a pályára, s vette át a vezetést, mögé pedig szinte azonnal felzárkózott csapattársa, Coulthard.

A McLarenek azonban nem sokáig örülhettek, ugyanis Michael Schumacher első gyors köre során - 1:21:458-as pályacsúccsal - átvette a vezetést. A kerpeni mögött sorakoztak az ezüstnyilak, majd Barrichello, Heidfeld és Ralf Schumacher következett. Tíz perces pihenőt követően ismét egyszerre jött ki az élen álló trió, melynek különversenyét most Hakkinen nyerte meg, Schumacher eggyel hátrébb csúszott, míg Coulthard maradt a harmadik helyen. A negyedik kockáról Barrichellót letaszította a remekül teljesítő jordanes, Jarno Trulli, aki pénteken ünnepelte 27. születésnapját. Az ötödik brazil mögött a szintén Jordan-Hondát kormányzó Frentzen állt.

Schumacher a végén robbantott

A következő, azaz a harmadik fordulóban - a legtöbb pilóta négy, egyenként három egységből álló szakaszra osztotta fel a maximálisan teljesíthető 12 körét - Hakkinen faragott a saját idejéből, Coulthard pedig megelőzte a második Schumachert.

A német azonban nem hagyta magát, s hat perccel az idő lejárta előtt 1:20:447-es eredménnyel visszaszerezte a pole-t. Fel volt hát adva a lecke az üldözőknek, akik bele is adtak mindent, hogy Schumachert letaszítsák az élről, azonban sem Hakkinennek - bár csupán 82 ezred volt a hátránya -, sem Coulthardnak nem sikerült a feladatot megoldania.

Schumacher negyvenedszer indulhat az élről

A vasárnapi Brit GP-n tehát Michael Schumacher indulhat az első kockából, őt a magára talált Hakkinen és a hazai pályán versenyző Coulthard követi. A negyedik a többieknél eggyel kevesebb kört teljesítő Trulli - az olasz gépe az edzés végén lerobbant -, majd Frentzen és Barrichello zárja az első hatost.

Meg kell említenünk még a fiatal Raikkönen nevét, aki a hetedik pozícióból indul, s Montoyáét is, aki gyorsabb volt csapattársánál, a tizedikként végző Ralf Schumachernél. Sőt, a kis Schumit még Heidfeld is megelőzte.

Michael Schumacher szombaton Silverstone-ban karrierje 40. pole pozícióját szerezte meg, s a legjobb úton halad Alain Prost 51 futamgyőzelemből álló rekordjának beállítása felé...

A Brit GP starfelállása:

1.M.Schumacher
2.Hakkinen
3.Coulthard
4.Trulli
5.Frentzen
6.Barrichello
7.Raikkönen
8.Montoya
9.Heidfeld
10.R. Schumacher