Ágnes
-1 °C
2 °C

Montoya első pole-ja

2001.07.28. 14:35
Juan Pablo Montoya megszerezte élete első pole pozícióját az F-1-es Német Nagydíj időmérő edzésén. A Williams-csapat fölényét Ralf Schumacher második helye tette teljessé, a harmadik Hakkinen a negyedik pedig Michael Schumacher lett.
A Német Nagydíj időmérő edzése hű volt az elmúlt évek hagyományaihoz, azaz most is majdnem telt ház és legalább harmincfokos meleg várta a pilótákat. A sofőrök pedig - minden bizonnyal a hőség miatt - nem igazán igyekeztek a pályára, az élmezőny tagjai több mint húsz percen át pihentek a boxban.

A williamsek azonnal fölénybe kerültek

A menők csendjét - előtte már Verstappen, Marques, Burti és Bernoldi megtett néhány kört - Coulthard McLarenje törte meg, a skót 1:39:802-t futott, de a vezető pozíciót nem sokáig tudhatta magáénak. Előbb ugyanis csapattársa, Hakkinen, majd Ralf Schumacher is megelőzte őt. A williamses nyolc tizedet vert a finnre, s 1:38:458-as pályacsúcsot állított föl.

Mindeközben Michael Schumacher csupán a negyedik, míg a másik ferraris, Barrichello az ötödik időre volt képes. Fél óra után Ralf Schumacher, Montoya - a kolumbiai tudott csupán közel kerülni márkatársához -, Hakkinen, Michael Schumacher, Barrichello, Coulthard volt a sorrend.

Williams-show

Ami pedig ez után történt, azt legjobban a "Williams-show" elnevezéssel lehet jellemezni. A BMW motor és a Michelin gumik remekül dolgoztak az angol csapat autóin, így Ralf, több mint három tizeddel, megjavította saját legjobbját, Montoya pedig még nála is gyorsabb volt 19 ezreddel(!), a koloumbiai 1:38:117-et futott.

Hakkinen, Schumacher és a többiek próbálkoztak rendületlenül, ám javítania csak Coulthardnak sikerült, aki a hatodik helyről ötödiknek jött föl. Emellett még Trulli és Button motorhibája és Burti kicsúszása jelentett eseményt. Elöl Ralf Schumacher még kétszer is kísérletet tett a pole visszaszerzésére, ám célját nem sikerült megvalósítania, így vasárnap - karrierje során először - Juan Pablo Montoya indulhat az első rajtkockából. Valamint ő a Forma-1 történetének első kolumbiai pilótája, akinek sikerült kiharcolnia a pole pozíciót.

Második tehát Ralf Schumacher, a harmadik pedig Hakkinen, oldalán Michael Schumacherrel. Az ötödik pozícióból Coulthard, a hatodikból pedig Barrichello várhatja a rajtot.

Juan Pablo Montoya első F-1-es sikerét érte el, s örömét növelheti, hogy épp csapattársát, s épp annak otthonában sikerült megelőznie. Vasárnap, ha a williamsek nem rontják el a rajtot, minden bizonnyal meg sem állnak a futamgyőzelemig, bár a 45 körös táv alatt sok esélyes hullott már ki motorhiba miatt. Valószínűleg a williams-üldözők is ebben reménykednek...

A Német GP starfelállása:

1.Montoya
2.R.Schumacher
3.Hakkinen
4.M.Schumacher
5.Coulthard
6.Barrichello
7.Heidfeld
8.Raikkönen
9.De La Rosa
10.Trulli
11.Irvine
12.Villeneuve