Ralf Schumacher győzött Hockenheimben

2001.07.29. 16:17
Ralf Schumacher győzött a Német GP-n, Barrichello és Villeneuve előtt. Az idősebbik Schumacher, bár kiesett,nem volt szomorú: könnyen lehet, hogy a Hungaroringen lesz világbajnok.
Ralf Schumacher nyerte a Német F-1-es GP-t
A Német Nagydíj rajtja sajnos nem zajlott le simán: a vörös fények kialvása után Montoya és Ralf Schumacher remekül indult el, ám a második sorból startoló Michael Schumacher autója - sebváltóprobléma miatt - csak vánszorgott a pálya közepén. A legtöbb pilótának sikerült kikerülnie a Ferrarit, ám Luciano Burti már nem volt szerencsés, s majd 300 km/h-s sebességgel belerohant a német világbajnok kocsijába. Burti Prost-Acere a levegőbe emelkedett, majd a feje tetején landolt, s a kavicságyban állt meg. Szerencsére a brazil sértetlenül szállt ki az összeroncsolódott kasztniból.

A versenyt újraindították

Terészetesen Schumacher és Burti autóinak maradványait nem sikerült időben eltakarítani az aszfaltról - a versenyzőknek valóságos törmelékerdőn kellett áthajtaniuk - ezért előbb a Safety Car jött a pályára, majd szinte azonnal vörös zászlóval félbeszakították a futamot.

Az új rajt, melynél a tartalék géppel ott volt Schumacher és Burti is, már rendben zajlott le. Montoya és Ralf Schumacher ismét tisztán eljött, mögöttük viszont óriási volt a tömörülés. Az első hosszú egyenesben Michael Schumacher megelőzte Hakkinent, Barrichello pedig - még mindig az első körben - remek csata után kívülről ment el Coulthard mellett.

Egy baleset sajnos ismét történt: De La Rosa az egyik sikán előtt elfékezte magát, s beleütközött Heidfeld Sauberjébe - mindketten feladták a küzdelmet. A vezető hatos a Montoya, Ralf Schumacher, Michael Schumacher, Hakkinen, Barrichello, Coulthard sextettből állt, melyben a két Williams és a brazil Ferrarija gyorsabb volt a többieknél.

Montoya repült, Barrichello még Schumachert is megelőzte

Barrichello szinte azonnal megelőzte Hakkinent is, majd csapattársát, Schumachert, s már harmadikként száguldott. A nagy sebesség oka kitalálható volt: Rubinho az ellenfelekkel szemben nem egy, hanem két megállásos taktikát választott. Montoya az élen még Ralfnál is majd' egy másodperccel gyorsabban száguldott, s 14 kör elteltével már kilenc szekundummal vezetett.

Mika Hakkinen ekkor ötödik volt, ám autójából szivárogni kezdett valamilyen folyadék, így ki kellett állnia a versenyből, csakúgy mint Irvine-nak és Raikkönennek, akik a boxban szálltak ki autóikból.

Montoya versenye a tankolás során ért véget

Ezalatt Barrichello letudta első pit stopját - majd visszatérvén újra szenzációsan ment el Coulthard mellett -, s 22 forduló elteltével Montoya is tankolással próbálkozott. A kolumbiai autóját azonban csak a tartalék csővel sikerült feltöteniük a szerelőknek, így harminc másodpercen át tartott a tíz szekundumos üzemanyagfelvétel.

Az élen találta hát magát Ralf Schumacher, s nem is kellett nagyon idegeskednie, hiszen legközelebbi üldözője, a bátjya a kerékcseréje után néhány száz méterrel az aszfalton állt meg. A csillaghullásnak még nem volt vége, ugyanis Montoyával is az történt, ami Michael Schumacherrel, sőt, három kör múlva Coulthard is - szintén rögtön a tankolás után - a füvön állt meg, füstölgő motorral.

Ralf zavartalanul száguldhatott a célig

Igen csak kicserélődött tehát a vezető hatos: Ralf Schumacher mögött Barrichello repesztett, majd Villeneuve, Fisichella, Panis és Button következett. S miután Panis letudta második kerékcseréjét is, a hatodik helyre Alesi jött föl.

A végén még Barrichello töltött a boxban húsz másodpercet - az ő kocsiját is csak a pótcsővel sikerült feltölteni -, de a sorrend már nem változott. Ralf Schumacher félpályányi - 45 másodperces - előnnyel magnyerte a Német GP-t,Barrichello és Villeneuve előtt. A maradék három pozícióban Fisichella, Button és Alesi végzett.

A boldog győztesnek természetesen testvére, Michael - aki a kiállása után a boxtól távol, az erdő közepén egy Sokol típusú rádión hallgatta a versenyközvetítést - gratulált először. Természetesen az idősebbik Schumacher sem volt szomorú, hiszen Coulthard kiesésével biztossá vált: ha a kerpeni ferraris győz a Hungaroringen vagy négy ponttal többet szerez mint a skót, akkor megnyeri a 2001-es Forma-1-es világbajnokságot. A Magyar Nagydíjon tehát - melyre augusztus 17 és 19 között kerül sor - bajnokavatás várható.

A Német Nagydíj végeredménye:

1.R. Schumacher
2.Barrichello
3.Villeneuve
4.Fisichella
5.Button
6.Alesi