Eddig Michael Schumacher a leggyorsabb

2001.08.17. 14:48
A Magyar Nagydíj első szabadedzésén Michael Schumacher futotta a legjobb időt Barrichello és Hakkinen előtt. Jean Alesi bemutatkozása a Jordanben remekül sikerült, a francia hatodikként zárt.
A Magyar Nagydíj első szabadedzésének délelőtti egyórás részében Michael Schumacher futotta a legjobb időt. A ferraris 1:16:995-nél állította meg a stopperórát, s ezzel máris hat tizeddel gyorsabb volt a tavalyi pole pozíció eredményénél. A német mögött csapattársa, Rubens Barrichello állt, majd Hakkinen, Coulthard, Ralf Schumacher és Heidfeld zárta a vezető hatost. Az új csapatban szereplők közül Frentzen a 18., Alesi a 19. helyet foglalta el..

Jó néhányan megpördültek a poros aszfalton

Természetesen a tréning második órája mégmelegebb körülmények között - 29 fokos levegő és 39 fokos aszfalthőmérséklet - zajlott. A pilóták talán a nagy meleg, talán a poros pálya miatt sokszor hibáztak: Burti, Heidfeld, Frentzen, De La Rosa, Alonso, Heidfeld és Montoya - utóbbi kétszer is - megpördült, ám mindannyian vissza tudtak térni a pályára.

Schumacher végig az élen állt

Fél órát követően a vezető hármas sorrendje nem változott, mögöttük azonban már volt kisebb mozgolódás. Heidfeld jött föl negyediknek, Montoya a tizenharnadikról a nyolcadik, Alesi pedig a tizenkilencedikről a tizenkettedik helyre ugrott. Csupán egy pilóta nem gurult az aszfaltra: Coulthard a délelőtti megpördülése során keletkezett műszaki hiba miatt kihagyta az egész délutáni tréninget.

Negyed óra volt még hátra a szabadedzésből, amikor Michael Schumacher megerősítette első pozícióját: 1:16:651-es idejét a továbbiakban csak márkatársa, Barrichello (1:16:734) és egyik legnagyobb riválisa, Hakkinen (1:16:789) tudta megközelíteni. Csak ők tudtak 1:17 alá menni, így természetesen ők végeztek a képzeletbeli dobogós helyeken, mögöttük viszont több meglepetés is született.

Alesi bemuatatkozása remekül sikerült

Ralf Schumacher negyedik helye persze nem számít különlegesnek, azonban Irvine ötödik, Alesi hatodik, Fisichella hetedik kockája már nem mindennapi eredmény. A nyolcadik pozícióban Heidfeld végzett, majd Panis, Coulthard, De La Rosa és Trulli zárja az első tucatot.

Montoya első hungaroringi Forma-1-es napján tizenharmadikként végzett, épp a Prostban első gyors köreit futó Frentzen előtt. Valószínűleg a Ring eddigi legboldogtalanabb pilótája Villeneuve, a kanadai ugyanis csak a 16. helyet szerezte meg.

Összegezve az eddig látottakat elmondhatjuk, hogy az élcsapatok sorrendjében nincs semmi rendkívüli: a Ferrari hozza a várt formáját, s Hakkinen is erősnek tűnik a McLarenben. Ralf Schumacher közelébe szombaton valószínűleg felzárkózik majd Montoya is, valamint Coulthard javításában is biztosak lehetünk.

A pénteki szabadedzés végeredménye:

1.M. Schumacher
2.Barrichello
3.Hakkinen
4.R. Schumacher
5.Irvine
6.Alesi
7.Fisichella
8.Heidfeld
9.Panis
10.Coulthard
11.De La Rosa
12.Trulli
13.Montoya
14.Frentzen
15.Raikkönen
16.Villeneuve
17.Button
18.Verstappen
19.Bernoldi
20.Alonso
21.Burti
22.Marques