Schumacher rajtol az első helyről

2001.08.18. 14:38
Michael Schumacher óriási fölénnyel nyerte a Magyar Forma-1-es Nagydíj időmérő edzését, mögötte Coulthard és Barrichello végzett. A kerpeni teljesítménye és kedvező rajtpozíciója azt sugallja, hogy vasárnap bajnokavatás várható a Hungaroringen.
A Magyar Nagydíj időmérő edzése még a péntekinél is melegebb körülmények között kezdődött meg, s a pilóták nem is dolgozták halálra magukat. Az első fél órában ugyanis csupán Alonso, Bernoldi, Burti, Villeneuve, Raikkönen és Irvine futott gyors kört. Rajtuk kívül próbálkozott még Coulthard is, de a skótot a depóból érkező Frentzen feltartotta.

Schumacher utolérhetetlen volt

A harmincadik perc környékén Ralf Schumacher, majd Trulli vezette az időlistát, utánuk pedig Hakkinen állt az élre. A finn sem örülhetett azonban sokáig, mert Michael Schumacher kis híján egy másodpercet faragott le a kétszeres világelső idejéből, azaz 1:14:417-tel új pályacsúcsot - a régit Prost tartotta még 1993-ból - állított föl.

Ekkor a német mögött csapattársa, Barrichello, valamint Hakkinen, Trulli, Ralf Schumacher és Heidfeld alkotta a vezető hatost. Még öt minutumba sem telt, s Coulthard felugrott a második pozícióba, azonban az első hely megszerzésére esélye sem volt. Michael Schumacher ugyanis 1:14:059-re faragta leggyorsabb körét, s ez nyolc tizeddel volt jobb a McLarenes teljesítményénél.

Schumacher az utolsó húsz percben ki sem jött

Bő húsz perc volt még hátra ekkor az edzésből, de a továbbiakban az élmezőnyből csupán Trullinak sikerült feljebb lépnie a rajtlistán: az olasz ötödiknek jött föl Hakkinen elé. Michael Schumacher fölényét jelzi, hogy a kerpeni a megengedett 12 körből csupán hatot használt fel, s mindössze két gyors kört futott, azaz az utolsó húsz percet a boxban töltötte.

Todt: A csapatomnak a Ferrari érdeke a legfontosabb
Pénteken Budapesten a hazai online újságok közül egyedüliként az Indexnek nyilatkozott Jean Todt. A Forma-1-es Ferrari istálló csapatfőnöke beszélt a Ferrari mostani és jövendőbeli pilótáiról, saját döntéseiről, a Ferrari riválisairól, s a Magyar Nagydíj vonzerejéről is.

Bővebben

A vasárnapi futamon a háromszoros világbajnok mellől legközelebbi riválisa, Coulthard rajtolhat, majd Barrichello, Ralf Schumacher, Trulli, Hakkinen és Heidfeld következik, Montoyával az oldalán. Mögöttük Raikkönen, Villeneuve, Panis és Alesi fért még be a legjobb tizenkettő közé.

Vasárnap bajnokavatás várható

Holnap tehát Michael Schumacher várhatja a legkedvezőbb pozícióból a Magyar Nagydíj rajtját, ami a Hungaroringen a kevés előzési lehetőség miatt óriási előnyt jelent. Ezen kívül a német ferraris óriási időfölénye is azt sugallja, hogy vasárnap világbajnokot avatnak Mogyoródon.

Az első három pilóta nyilatkozata:

Michael Schumacher:"Bevallom meglepett, hogy ilyen remek időt tudtunk elérni, ez még a csapat számításait is jócskán felülmúlta, azt hiszem a köröm százszázalékos, azaz tökéletes volt. Az előnyöm tudatában már nem láttam értelmét, hogy még egyszer kijöjjek a pályára, ma két gyors forduló is elég volt a sikerhez. Holnap viszont természetesen szorosabb futamra számítok: a versenyeken általában csökken a McLarennel szembeni előnyünk."

David Coulthard:"Az első köröm Frentzen miatt ment füstbe, a harmadikat magam rontottam el. A maradék kettő jó volt, de ma ennyire futotta. A második kocka azért nem rossz."

Rubens Barrichello:"Kicsit csalódott vagyok, mert arra számítottam, hogy a csapattársam mögött megszerezhetem a második kockát. Az első két köröm jó is volt, utána azonban dugóba kerültem, s kisebb műszaki gondjaim is akadtak. Mindent egybe véve a harmadik pozíciót nem tartom rossz eredménynek."

A Magyar Nagydíj rajtsorrendje:

1.M.Schumacher
2.Coulthard
3.Barrichello
4.R.Schumacher
5.Trulli
6.Hakkinen
7.Heidfeld
8.Montoya
9.Raikkönen
10.Villeneuve
11.Panis
12.Alesi
13.De La Rosa
14.Irvine
15.Fisichella
16.Frentzen
17.Button
18.Alonso
19.Burti
20.Bernoldi
21.Verstappen
22.Marques