Schumacher nyerte a Magyar Nagydíjat és a világbajnokságot

2001.08.19. 16:27
Michael Schumacher nyerte a Magyar Nagydíjat, s ezzel megszerezte pályafutása negyedik világbajnoki sikerét. A Ferrari Barrichello második helyének köszönhetően a konstruktőrök VB-címét is begyűjtötte. Harmadikként David Coulthard ért célba.
A 16. Magyar Nagydíj rajtja valószínűleg Jean Todt, Ferrari csapatfőnök álmai szerint zajlott le: Michael Schumacher megtartotta vezető helyét, mögé pedig csapattársa, Barrichello zárkózott föl. Coulthard harmadikként fordult, majd Ralf Schumacher, Trulli és Hakkinen következett.

Schumacher a tizedik kör után lépett meg

Kissé hátrébb Irvine már az első kanyarban kicsúszott, s nem sokkal később Burtival is ez történt. Az élen haladóknak nem voltak problémái, a vezető hármas a tizedik körig szinte teljesen együtt maradt, onnét kezdve azonban Schumacher meglépett üldözőitől. Mögötte Barrichello és Coulthard továbbra is közel maradt egymáshoz, a negyedik helyen Ralf körözött magányosan. Az ötödik pozícióért Trulli, Hakkinen, Heidfeld, Montoya és Raikkönen csatázott.

Előzésre azonban csak az első boxkiállások során - 30 kör elteltével - került sor: Coulthard és Barrichello cserélt helyet, s csak úgy mint ők, a többiek is gond nélkül tudták le a tankolást. Talán csak Trullinak adódott kisebb problémája, s így jócskán vissza is esett. A kerékcserék után hatodiknak Raikkönen jött föl, megelőzve Heidfeldet és Montoyát.

Schumacher állandósította előnyét

Az élen álló Michael Schumacher előnye 12 másodperc körül állandósult, Barrichello pedig fölzárkózott szorosan Coulthard mögé. A skót és a brazil pilóta a második pit stopok során ismét helyet cserélt, amihez kellett az is, hogy a McLarenből csak nagy nehezen sikerült kihúzni a töltőcsövet.

A negyedik és nyolcadik pozíció között szintén csak egy helycsere történt: Heidfeld visszaelőzte Raikkönent, akinek az autójáról a boxból kijövet egy kisebb alkatrész lerepült.

A Ferrari duplán örülhet

Az utolsó húsz kör során Hakkinen keményen támadta a negyedik Ralf Schumachert, kissé előttük pedig Coulthard lógott Barrichello nyakán, de az előzés egyiküknek sem sikerült. Michael Schumacher ez alatt zavartalanul haladt az élen, s bár előnye hat másodpercnyire csökkent, biztosan nyerte meg a versenyt, s ezzel együtt karrierje nyegyedik világbajnoki címét. Barrichello második helye pedig azt jelentette, hogy a Ferrari dupla sikert aratott, hiszen a kettős győzelemmel az olasz márka begyűjtötte a konstruktőrök világbajnoki címét is.

Negyedikként Ralf Schumacher, majd őt követve Hakkinen, Heidfeld, Raikkönen, Montoya, Villeneuve, Alesi, De La Rosa és Verstappen futott célba. A többiek - 10 pilóta - mindannyian feladták a versenyt, kicsúszás vagy műszaki hiba miatt.

Már csak Fangio áll Schumacher előtt

Michael Schumacher 51. futamgyőzelmét aratta a Hungaroringen, s ezzel beállította Alain Prost rekordját. A franciát egyébként negyedik sikerével a VB-címek tekintetében is befogta, azaz ha a statisztikákat nézzük, a német előtt már csupán az ötszörös győztes, Juan Manuel Fangio áll.

Michael Schumacher futam utáni nyilatkozata: "Egészen csodálatos hétvégén vagyunk túl, bár bevallom, mikor Budapestre érkeztem, rossz előérzetem volt: nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar sikerül bebiztosítanom a VB-címet. Az utolsó körben már azon gondolkoztam, hogy mit fogok mondani a csapatnak, de úgy látszik, nem vagyok elég jó pilóta, ugyanis nem találtam a megfelelő szavakat: jóban-rosszban velem voltak, s nem is tudom, hogyan köszönjem meg nekik a tökéletes munkát. Most már csak az ünnep van hátra, de semmit nem terveztünk, így improvizálnunk kell, az viszont biztos, hogy nagyon nedves parti lesz ma este."

A Magyar Nagydíj végeredménye:

1.M. Schumacher
2.Barrichello
3.Coulthard
4.R. Schumacher
5.Hakkinen
6.Heidfeld
7.Raikkönen
8.Montoya
9.Villeneuve
10.Alesi
11.De La Rosa
12.Verstappen