Schumacher: Nem találok szavakat az érzéseimre

2001.08.20. 10:06
Michael Schumacher vasárnap a Hungaroringen megszerezte élete negyedik világbajnoki címét. Ő és a Ferrari csapat többi tagja is örömittasan nyilatkozott a futamot követően.
Michael Schumacher és a Ferrari vasárnap a Hungaroringen nyerte meg a 2001-es pilóta-, illetve konstruktőr világbajnokságot. A német versenyző karrierje negyedik, s második ferraris sikerét aratta, míg a maranellói márka a gyártók versenyében sorozatban harmadszor diadalmaskodott. Mielőtt azonban a kerpeni és csapata ünnepelni kezdett volna, még nyilatkozott a sajtónak.

A Rai olasz televízió munkatársainak sikerült egy rövid interjút készíteniük Michael Schumacherrel.

Mindig tövig szeretem nyomni a pedált

Michael, a negyedik vb-cím már augusztusban megérkezett. Gondoltad volna ezt a szezon elején?

"Nem, erre nem számítottam, nem hittem volna, hogy ilyen korán megvédhetjük a tavalyi elsőségünket. Grandiózus...vagyis sajnos nem tudom jól kifejezni azt az érzelmi kavalkádot, ami a lelkemben zajlik. Különleges nap a mai, hiszen csak nagyon kevés autóversenyzőnek adatik meg, hogy négy futammal a bajnokság vége előtt ünnepelhessen. Megszereztem a pilóták vb-címét, a Ferrari a konstruktőrökét, s beállítottam Alain Prost 51 győzelemből álló rekordját. Ennél többet nem kívánhatok."

A Hungaroringen végig a határon autóztál, a legtöbb versenyző nem kockáztatna ennyit, amikor már ilyen közel áll a sikerhez.

"Ez vagyok én, ez az én karakterem. Talán lassabban is mehettem volna, de egyszerűen nem tudtam, nem tudok, mindig tövig szeretem nyomni a gázpedált. Szuzukában, 1995-ben, még a Benettonnal, szintén győzelemmel nyertem meg a világbajnokságot, mert nem pontokkal akarok győzni, hanem kiütéssel!"

Itália örömmámorban úszik...

"Remélem, hogy így van, boldog vagyok, ha a szurkolóimat nevetni látom."

A Ferrari-éra jövőre is folytatódik?

"Reménykedem benne, hogy igen, bár ebben sosem lehetünk százszázalékig biztosak, hiszen győzni iszonyúan nehéz. Az viszont természetes, hogy én a maximumot fogom nyújtani."

Schumacher utánozhatatlan egyéniség

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke szintén Budapesten ünnepelte a sikert.

"Schumacher és Barrichello magyarországi győzelme a tökéletes szezon megkoronázása, szinte hihetetlen, hogy ilyen korán sikerült lezárnunk a vb-címekért folytatott harcot. A szezon elején azt gondoltuk, hogy a tavalyi idényünket lehetetlen lesz felülmúlni, most mégis világbajnokként nyilatkozhatunk, habár még négy futam hátra van. Ez a siker mindenkié, aki a Ferrarinál dolgozik, kiemelve természetesen Michael Schumachert, aki különleges teljesítményt nyújtott mind a pályán, mind azon kívül. Utánozhatatlan egyéniség, aki mindig a tökéletesre törekszik, legyen szó edzésről vagy versenyről. Barrichellóval szintén elégedett vagyok, Budapesten a csapat érdekeit szem előtt tartva versenyzett, remek munkát végzett. Végül pedig azt szeretném hangsúlyozni, hogy a Ferrari bebizonyította, hogy idén is az övé a leggyorsabb és legbegbízhatóbb autó, hiszen csak így győzhette le a technikailag világszínvonalat képviselő ellenfeleit. S persze a szurkolókról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen ők is részesei a sikernek" - elemzte a szezont Montezemolo.

A Ferrarinál politizálnak a legkevesebbet

Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke szombaton még óvatosan nyilatkozott a vörösök világbajnoki esélyeiről, vasárnap azonban már önfeledtetn ünnepelhetett.

"Először is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy létrehozzam, majd irányítsam ezt a tökéletesen működő csapatot. A sajtóban folyton azt olvasom, hogy a Ferrarinál politizálnak a legtöbbet, szerintem viszont nálunk születik legkevesebb politikai döntés, ezt bizonyítja mostani sikerünk is. A Ferrarinál voltak nehéz időszakaim is, de azt kijelenthetem, hogy a kudarcok után senkivel szemben nem törekedtem revánsra, én mindig győzni akartam. A mai vb-címeket azoknak a szurkolóknak ajánlom, akik a szezon során végig mögöttünk álltak és buzdítottak. Remélem, sikerült nekik megszereznünk azt az örömöt, amit megérdemelnek" - mondta Todt.

A Ferrari kifinomultan működő istálló

Ross Brawn, a Ferrari főmérnöke Schumacher és a csapat fontosságát emelte ki.

"Soha nem hittem volna, hogy bármely csapat is képes négy futammal a sorozat vége előtt megnyerni mindkét bajnokságot. Tavaly is győztünk, most pedig megvédtük az elsőségünket: ez olyan, mint egy álom. Mindez az egységes, kifinomultan működő istálló érdeme, mely mindig a maximumra törekszik. Schumacher fantasztikus pilóta, de a győzelméhez szükség volt egy fantasztikus csapatra is" - lelkendezett Brawn.

Mindenki gratulál Schumachernek

Ezek után pedig nézzük, hogyan nyilatkoztak az ellenfelek a Ferrari elsőségét követően.

Alain Prost, akinek a győzelmi rekordját beállította Michael Schumacher: "Én már visszavonulásomkor, 1993-ban megdöntöttnek tekintettem a csúcsomat, hiszen akkor Senna csak tíz győzelemmel állt mögöttem, s biztos voltam benne, hogy túlszárnyal engem. Sajnos, korai halála miatt ez nem valósult meg, s így csak ma jött el a pillanat, amikor meg kell osztanom valakivel az első helyet. Bevallom, jó lett volna még egy kis ideig egyedül birtokolni a rekordot, de Schumacher személyében különleges társat kaptam. A német nem mindennapi versenyző, előtte nincsenek elérhetetlen csúcsok. Gratulálok neki mind a rekordhoz, mind a negyedik vb-elsőséghez."

Mika Hakkinen, aki az utóbbi években Schumacher legnagyobb riválisa volt:"Gratulálok Michaelnek, egész évben fantasztikus volt, de ha több szerencsém van, most még nem lenne világbajnok. Azt ajánlom, élvezze a sikert, mert az idő gyorsan repül, s jövőre ismét megmérkőzünk."

Jacques Villeneuve:"A legjobb autóban ülő legjobb pilóta győzött, akinek a sikere megérdemelt. Gratulálok."

Heinz-Harald Frentzen:"Schumacher a szezon kezdetetétől fogva utolérhetetlen volt, bár ahhoz, hogy ilyen korán nyerjen, kellett Hakkinen pechsorozata is. Ez azonban semmit nem von le sikere jogosságából, a legjobb győzött. Gratulálok neki."

Befejezésképp pedig idézzük David Coulthard futam utáni nyilatkozatának egy töredékét, mellyel valószínűleg az összes pilóta kiegyezne:"Az lenne a legjobb, ha Schumacher az utolsó négy verseny helyett inkább vakációra menne, s hagyná a többieket is érvényesülni."