Elkészült a jövő évi Forma 1-es versenynaptár

2001.10.03. 18:55
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán nyilvánosságra hozott jövő évi előzetes Forma-1-es naptára szerint a 17. Magyar Nagydíj augusztus 18-án lesz a Hungaroringen. A 2002-es világbajnokság - amely március 3-án Melbourne-ben kezdődik, s október 13-án Szuzukában ér véget - várhatóan 17 futamból áll majd. A Magyar GP a 13. a sorban, négy viadal időpontja, illetve megrendezése még nem dőlt el.
Néhány évvel ezelőtt rendre találgatásokra adott okot, hogy a Magyar Nagydíj nem szerepelt a tervezett nemzetközi versenynaptárban, vagy ha szerepelt is, akkor a tartalék versenyek között kapott helyet. Mára szerencsére megváltozott a helyzet.

2006-ig szerződése van a Hungaroringnek

A Magyar Nagydíjnak ugyanis 2006-ig élő szerződése van, és Deutsch Tamás sportminiszter már az idei futam során tárgyalt arról Bernie Ecclestone-nal, hogy 2011-ig biztos legyen a hazai verseny. Mindez azonban még csak terv szintjén maradt, végleges döntésre alighanem jövő augusztusig várni kell.

A szerdán megjelent versenynaptárnak is vannak még azonban kérdéses futamai. Ilyen például mindjárt az első. Az Ausztrál Nagydíj azért kérdőjeles, mert az idei tragédia (elszabadult keréktől meghalt az egyik pályamunkás) kivizsgálása még nem zárult le.

Egyik olasz futam megrendezése sem biztos

A július 7-ére tervezett Brit GP megtartása azért került veszélybe, mert a versenyek előtt óriási fennakadásokat okozott, hogy szinte megközelíthetetlen volt a silverstone-i pálya. (Igaz ehhez hozzátartozik az is, hogy hatalmas esőzés volt a szigetországban.)

Ugyancsak nem tisztázott még az április 14-i San Marinó-i és a szeptember 15-i Olasz Grand Prix megrendezése, mert a szervezőkkel még nem írták alá a megállapodásokat. Vannak olyan híresztelések, hogy egyikük - ha nem is idén -, de mindenképpen kikerül a programból, Moszkva ugyanis ugrásra kész. Két év múlva versenyt rendezhet az orosz főváros.

Veszélyben a francia futam?

Jól értesültek tudni vélik, hogy annak ellenére, hogy Németország is két futamnak adhat otthont nem fenyegeti veszély egyiket sem. Kivált amiatt, mert a Schumacher-fivérek nélkül pillanatnyilag elképzelhetetlen a Forma 1. No meg mindkét verseny telt házas.

A Francia Nagydíj viszont veszélybe kerülhet - noha jövőre biztos a helye -, mert egyrészt sem kimagasló francia versenyző nincs jelenleg a sorozatban, másrészt a francia reklámtörvények a legszigorúbbak. Ezenkívül a nézőszám sem magas.

A tervezett jövő évi Forma-1-es naptár:

március 3.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne
március 17.: Malajziai Nagydíj, Szepang
március 31.: Brazil Nagydíj, Sao Paolo
április 14.: San Marinó-i Nagydíj, Imola
április 28.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
május 12.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
május 26.: Monacói Nagydíj, Monaco
június 9.: Kanadai Nagydíj, Montreal
június 23.: Európa Nagydíj, Nürburgring
július 7.: Brit Nagydíj, Silverstone
július 21.: Francia Nagydíj, Magny-Cours
július 28.: Német Nagydíj, Hockenheim
augusztus 18.: Magyar Nagydíj, Mogyoród
szeptember 1.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
szeptember 15.: Olasz Nagydíj, Monza
szeptember 29.: Egyesült Államok Nagydíja, Indianapolis
október 13.: Japán Nagydíj, Szuzuka