Sato váltja Alesit a Jordannél

2001.10.09. 23:22
Minden bizonnyal szerdán jelentik be hivatalosan, hogy 24 éves japán Takuma Sato pilóta veszi át a 2002-es Forma-1-es szezonban a Jordan- istállónál Jean Alesi helyét. A francia veterán ezzel együtt bejelentette visszavonulását. Elképzelhető azonban, hogy a CART sorozatban továbbra is a volán mögé ül.
Kedden a Honda cég szóvivője "kvázi" bejelentette, hogy a 2002-es Forma-1-es szezonban a Jordan-Honda istállónál Jean Alesi helyét a japán Takuma Sato veszi át. A hivatalos sajtótájékoztatóra, melyen bemutatják Satót, mint az ír csapat új pilótáját, szerdán kerül sor.

Fisichella-Sato kettős a Jordannél

Jövőre tehát teljesen kicserélődik a Team Jordan pilóta kettőse, ugyanis - amint az már korábban biztossá vált - a Benettonhoz távozó Jarno Trulli ülését Giancarlo Fisichella foglalja el, tehát az ő társa lesz Sato 2002-ben.

Takuma Satóról tudni illik, hogy huszonnégy éves, s idén simán, 12 győzelemmel megnyerte az Angol Forma-3-as bajnokságot. A fiatal japánnak - aki hazája hetedik versenyzője lesz a száguldó cirkusz történetében - egyébként már van Forma-1-es tapasztalata, ugyanis idén szinte egész évben a másik Honda-motorokkal futó csapatnál, a BAR-nál volt tesztpilóta.

"Lépésről-lépésre akarok haladni"

"A japán közvélemény azt szeretné, ha sikerrel szerepelnék a Forma-1-ben, s természetesen nekem is ez a célom - nyilatkozta Sato - Az első év biztosan nehéz lesz, mert rengeteget kell tanulnom a Forma-1-ről. Én azonban mindent lépésről-lépésre szeretnék elsajátítani, ezért ne várjanak tőlem rögtön nagy tetteket. Sorjában szeretnék haladni, s fokozatosan javulni, melynek eredményeképp egy nap igazán jó pilóta válhat belőlem."

Alesi: Arrows vagy visszavonulás

Sato érkeztével a Jordannél nem számítanak tovább Jean Alesi munkájára, s ez akár azt is jelentheti, hogy a francia pilóta a hétvégi Japán Nagydíjon vezet utoljára Forma-1-es autót. Múlt pénteken ugyanis úgy nyilatkozott, hogy "ha nem kellek a Jordannak, akkor inkább visszavonulok, nem akarok másik csapathoz szerződni".

Ez a "másik csapat" az Arrows lehetne, amely Alesi mellett Heinz-Harald Frentzennel is tárgyal. Amennyiben tehát a 200 F-1-es futamon részt vett francia visszautasítja Tom Walkinshaw csapatfőnök ajánlatát, úgy 2002-ben minden bizonnyal Frentzent - aki pillanatnyilag Alain Prostnál versenyez - láthatjuk az angol csapat egyik autójának volánjánál. Az viszont biztos, hogy Jos Verstappen jövőre is az Arrowsnál marad, azaz ő lesz Frentzen legközelebbi kollégája, amennyiben a mönchengladbachi rábólint Walkinshaw szerződésajánlatára.