Klaudia
-4 °C
2 °C

Michael Schumacher Japánban is verhetetlen

2001.10.14. 10:12
Michael Schumacher nyerte a Japán Nagydíjat, Juan Pablo Montoya és David Coulthard előtt. A pilóták pontversenyében ezzel Coulthardé lett a második, a ma ötödik Barrichelloé pedig a harmadik hely.
Az év utolsó starjától Michael Schumacher jött el a legjobban, majd Montoya, Ralf Schumacher, Barrichello, Fisichella, Hakkinen, Coulthard, Trulli sorrendben értek az első kanyarhoz a pilóták. Barrichello a rajt után nem sokkal megelőzte a fiatalabbik Schumachert, s fölzárkózott harmadiknak.

Schumacher hamar meglógott

Az élen a négyszeres világelső hatalmas tempót diktált, gyorsan elszakadt Montoyától, akinek viszont sikerült maga mögött tartania a szintén nagyon igyekvő Barrichellót. Nem sokkal a vezető autók mögött Fisichella hibázott - kicsúszott -, így tizenkettediknek esett vissza.

Nála sokkal rosszabbul járt azonban a Raikkönen-Alesi duó: a finn lecsúszott a pályáról, a francia pedig már nem tudta kikerülni, s Jordan-Hondája a füvön neki ütközött a Saubernek. Raikkönen gépe erősen csapódott a gumifalnak, az alkatrészek szanaszét repültek, de szerencsére egyik pilótának sem esett baja. Jean Alesinek tehát fel kellett adnia élete utolsó versenyét, így nem búcsúzhatott szépen a szurkolóitól.

Barrichello és Ralf Schumacher látványos csatát vívott

A boxkiállásokat Barrichello már a 15. körben megkezdte, s hamrosan követték őt a többiek is. A tankolások során senkinek nem akadt gondja, így visszaállt a pit-stopokat megelőző Schumacher, Montoya, Barrichello, Ralf Schumacher, Hakkinen, Coulthard sorrend.

Harminc forduló elteltével - valószínűleg a sikán levágása miatt - 10 másodperces büntetést kapott Ralf Schumacher, melyet épp akkor töltött le, amikor Barrichello másodszor is tankolni ment. A pályára visszatérvén a Ferrari motorja akadozott egy kicsit, ezért a németnek sikerült megelőznie a brazilt. Rubinho azonban hamar összeszedte magát, s vissza is vette volna az ötödik helyet, ha a kis Schumi nem vágja le ismét - szabálytalanul - a lassítót. Végül az előzésre a célegyenes végén mégis sor került: Barrichello kívülről ment el a williamses mellett.

Egyedül Barrichello tankolt háromszor

A 40. fordulóig bezárólag az összes pilóta letudta a második kerékcseréjét is. Schumacher vezető helye nem forgott veszélyben, a kerpeni hat-nyolc szekundummal vezetett Montoya előtt, majd következett Barrichello és Hakkinen. A finnt csapattársa, Coulthard követte Ralf Schumacher, Fisichella és Button előtt.

Ezzel azonban még nem volt vége a boxkiállásoknak: Barrichello még egyszer - harmadszor - is kiállt üzemanyagért, s ötödiknek esett vissza. Az utolsó tíz forduló legfontosabb eseményének bizonyult, hogy Coulthard elment Hakkinen mellett: az egy éves szünetre vonuló kétszeres világbajnok valahol hibázhatott, ugyanis a skót teljesen váratlanul előzte őt meg.

Ezzel ki is alakult a befutási sorrend, azaz Michael Schumacher megnyerte szezonbéli kilencedik, s pályafutása 53. versenyét, Montoya, illetve Coulthard előtt. A negyedik-hatodik helyeken Hakkinen, Barrichello és Ralf Schumacher osztoztak. Fisichella futam végi búcsúja - műszaki hiba - miatt Button jött be hetediknek, Trulli előtt.

Coulthard lett a második a pontversenyben

Ezzel együtt természetesen kialakult a VB-pontverseny végső sorrendje is. Michael Schumacher még augusztusban, a Magyar Nagydíjon bebiztosította negyedik világbajnoki elsőségét, mögötte mai dobogós helyezésének is köszönhetően Coulthard lett a második, Barrichello pedig a harmadik.

A pilóták és a csapatok most hosszabb pihenőre vonulnak, ugyanis az idén már nem lehet tesztelni. A munka tehát csak jövőre folytatódik, s az istállóknak igyekezniük kell, hogy tökéletesen felkészüljenek az idénnyitó futamra, mely 2002. március 1-én, Ausztráliában lesz.

Michael Schumacher nyilatkozata a Japán GP után:

"Nagyon örülök a győzelemnek, ennél szebben nem is lehetne befejezni a szezont. A legutóbbi két futam nehéz volt a számomra, nem úgy sikerültek, ahogyan azt előzetesen terveztem. Japánban azonban minden vissza állt a régi kerékvásba, ennek eredménye a mai siker."

A Japán GP végeredménye:

1.M. Schumacher
2.Montoya
3.Coulthard
4.Hakkinen
5.Barrichello
6.R. Schumacher
7.Button
8.Trulli
9.Heidfeld
10.Villeneuve