Szponzort válthat a McLaren-Mercedes

2001.11.12. 14:41
Sajtóértesülések szerint a Forma-1-es McLaren-Mercedesnek csapatnak új névadó szponzort kell találnia, mivel a West márkanevet birtokló Reetsma dohánygyárat több mint 5 milliárd dollárért eladják. Az esetleges új szponzora a Benetton eddigi támogatója, a Japan Tobacco lehet.
Megrendítő hatású lehet a a Forma-1 re a brit sajtó által felröppentett hír, mely szerint valószínűleg új névadószponzort kell találnia az autós gyorsasági világbajnokság egyik eredményesebb istállójának, az idén vb-összesítésben második helyen végzett McLaren-Mercedesnek. A Ron Denis által irányított, eddigi története során 8 konstruktőri és 11 egyéni világbajnoki címet szerzett istálló azért kényszerül váltani, mert majdnem biztos, hogy új tulajdonosa lesz eddigi partnerének.

A brit sajtó szerint a Reemtsma dohánygyár több mint 5 milliárd dollárért új kezekbe kerül. Így elképzelhető, hogy a wokingi istálló nevében 1997 óta szereplő West márkanév eltűnik, legalábbis az autós gyorsasági világbajnokság világában. Pedig a kiváló együttműködés hatására a német vállalat idén a gyorsasági motoros vb-be is beszállt, az olasz Loris Capirossi és a brazil Alex Barros csapatát, a Honda-Ponst támogatta.

A hírt mindenesetre erőteljes fenntartásokkal kell fogadni. A McLarennek ugyanis a Westtel hosszú távú - 2006 végééig aláírt szerződése van. Az új tulajdonos természetesen felbonthatja a kontraktust, de jelentős kártérítést kellene fizetnie az csapatnak. Ráadásként - ha vb-címet nem is nyert idén a gárda - továbbra is tartja vezető helyét a Forma-1 világában, így a társaság távozása nem tűnik túl logikus lépésnek.

Ha a távozás mégis bekövetkezik, akkor lehetséges új jelöltek között a brit újságok elsősorban a Japan Tobaccót, a Benetton idei szponzorát említik. Ugyanakkor még az sem dőlt el, hogy a cég támogatja-e a jövőre már Renaultként szereplő istállót. A McLarennél a szakmai munkán egyelőre nem látszik a változás, a csapat - soraiban a Mika Hakkinent váltó Kimi Raikkönennel - gőzerővel készül a következő szezonra.